Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

100 let podpatků: Neuvěříte, co stojí za jejich vznikem!

Video se připravuje ...
VIDEO: Pop sugar
25. prosince 2018 | 06:00

Někdo je zavrhuje, někdo by bez nich neuměl žít. Tolik proklínané, když nás večer bolí nohy, a zároveň tolik milované. O čem je řeč? O podpatcích! Krátké video vás provede jejich historií, která je zajímavější, než si myslíte!

Victoria Beckham (43), známá milovnice vysokých bot, jednou prohlásila, že bez podpatků nemůže přemýšlet. Něco na nich bude, protože když se cítím pod psa a čeká mě důležitý den, podpatky to zachrání, protože dodají sebevědomí.

Určitě se ale shodneme na tom, že podpatky a praktičnost nejdou k sobě. Těžko se tak dá uvěřit, že za jejich vznikem stojí právě praktický důvod. Egyptští řezníci nosili boty s podpatkem už před tisíci lety, aby při práci u pultu nešlapali v krvi poražených zvířat. To bychom nečekaly!

O několik století později si je oblíbil i francouzský panovník Ludvík XIV., a dokonce je včlenil do právního řádu: kdo nebyl bohatý a neměl moc, nesměl je nosit.

V podobě, jak je známe dnes, přišly do módy na konci druhé světové války, kdy se očekávalo, že až se muži vrátí z fronty, jejich ženy znovu zastanou své místo hospodyněk a budou ozdobou v botách na podpatku. Od té doby jsou podpatky symbolem ženskosti. A to jim zůstalo, jen už nikdo naštěstí nečeká, že je budeme nosit doma, už mezi dveřmi připravené obsloužit muže-živitele. Na celý příběh podpatků se podívejte ve videu!

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Pop sugar

Autor: red