Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zaměřeno na muže: Jak se změnil ideál jejich krásy za posledních 150 let?

  • Video se připravuje ...
    10. srpna 2017 | 06:00

    Jak vypadá ideální mužské tělo? Každé ženě se líbí něco jiného a ve finále hraje větší roli jeho charizma než vysportovaná postava. To, co bylo kdysi krásné a žádané, dnes vypadá úplně jinak. Jak se změnil mužský ideál krásy za posledních 150 let? 

  • Rok 1870

    Autor: boredpanda.com

    V šedesátých letech minulého století bychom na muže s vánočkou a pořádnými bicepsy rozhodně nenarazili. Tato doba se u mužů vyznačovala širokým pasem, který symbolizoval bohatství a blaho. V Connecticutu vznikl dokonce Fat Man Club, který byl určen pro muže, kteří vážili alespoň devadesát kilogramů. 

  • Rok 1930

    Autor: boredpanda.com

    V 20. století Fat Man Club zanikl, protože se s rozvojem herectví začal měnit názor na mužská těla. Nadbytečná váha byla spíše znakem nižší třídy. Herci museli být štíhlí a museli vypadat dobře na kameře, která často rozšiřovala. Perfektní tělo bylo průměrně veliké a přiměřeně svalnaté. 

  • Rok 1960

    Autor: boredpanda.com

    V této době nebyla krásná těla příliš důležitá. Pro vyjádření individuality a sexuality se muži spíše zaměřili na dramatický look v podobě delších vlasů a ležerního oblečení. Ideálem krásy se staly hlavně rockové hvězdy, jako je Mick Jagger. 

  • Rok 1980

    Autor: boredpanda.com

    V osmdesátých letech se mužská postava začala razantně měnit. Mnoho mužů začalo trávit svůj čas v tělocvičnách a posilovnách a na jejich tělech se začaly rýsovat svaly. Rostoucí zájem o kulturistiku byl ovlivněn herci, jako jsou Arnold Schwarzenegger a Sylvester Stallone.

  • Rok 1990 až současnost

    Autor: profimedia.cz

    Dnešní doba je rozmanitá. Najdeme muže, kteří připomínají horu svalů, ale najdou se i takoví, kteří do podoby kulturisty mají daleko. Obyčejný muž, ale o něco vyrýsovanější než ten z třicátých let, to je perfektní tělo současnosti. 

    Jak se za století změnil ideál mužské krásy? Která podoba se vám líbí nejvíce? 

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: youtube.com

Autor: Aneta Pařízková
Klíčová slova:  trendy, krása, muži, ideál krásy, proměna, svaly, postava
Diskuse ke článku
.