Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

50 SOS tipů proti vadám na kráse

Jak být stále krásná?
21. ledna 2009 | 14:22

Chcete být krásná, ale vždycky se najde něco, co není úlně tip ťop? Máte domluvenou důležitou schůzku a jako naschvál se vám udělala vyrážka na nose a vlasy máte slepené? Žádný problém! S našimi SOS tipy bude vypadat skvěle raz dva.

1. Podrážděná pokožka?
Pokožka je napjatá, zarudlá nebo drsná? V tom případě byste se měla zbavit všech nedostatků, a to s pomocí čisticího mléka. Poté na pleť naneste uklidňující krém s výtažky z kořínků čínských léčivých rostlin. To zklidní a posilní přirozenou obranyschopnost pokožky před vnějšími a vnitřními vlivy.

2. Nechtěné vyrážky?
Vznikají, pokud se navzdory pravidelnému čistění na nose nahromadí množství mastnoty a nečistot. To vede k ucpávání pórů - rychlá pomoc: náplast. Obsahuje speciální látku, která z hloubky pórů vytáhne všechny nečistoty.

3. Stresové skvrny?
V práci dejte do rozprašovače minerální vodu, rychle zavřete oči a trochu na sebe stříkněte. Zbytek osušte kosmetickým tamponkem. Pokud jste doma, uvařte si půl litru heřmánkového čaje. Nechte ho vychladnout, do vlažného odvaru namočte kousek gázy a položte si ji na obličej. Nechte působit 10 minut, poté můžete pokožku ošetřit vyživujícím krémem.

Fenyklový čaj pomáhá
Autor: profimedia.cz

4. Opar?
Ten se většinou objeví při stresu nebo během nemoci. Nejlépe se ho zbavíte speciálním krémem. Nanášejte ho na postižené místo několikrát denně. Krémy koupíte v lékárnách.

5. Červený a opuchlý nos?
Oživte pleť s pomocí gelové masky. Natřete nos vyživujícím balzámem na rty a poté překryjte make-upem nebo korekční tyčinkou.

6. Oteklé oči?
Ochlazující maska z ledničky udělá své, ale určitě zabere i studená lžíce přitisknutá na oči po dobu 5-10 minut. Pomůže i masáž: krouživými pohyby prstů směrem k oční jamce až k oblasti obočí.

Jak být stále krásná?
Autor: profimedia.cz

7. Příliš jste si vytrhala obočí?
Nezoufejte, dá se to zakrýt tužkou. Vyberte si stejný odstín, který má vaše obočí, a jemně vyplňte prázdná místa tužkou. A pro příště se raději svěřte do rukou odborníkovi - kosmetičce nebo vizážistce.

8. Unavené oční partie?
Ukrojte si dvě kolečka salátové okurky a oči budou díky nim opět svěží. Podobný efekt zajistí i oční krém s okurkovým extraktem. Ochladí, zvlhčí a uklidní citlivé oční partie.

9. Jemné rty?
Není divu, že rty trpí při změně počasí nebo teploty, stávají se kvůli tomu křehkými. V porovnání s ostatní pokožkou tvoří rty skutečně jen velmi tenká vrstva - její tloušťka je zhruba třetinová ve srovnání s okolní pletí. Okamžitou pomoc představuje med. Natřete si ho na rty a nechte chvíli působit. Dobře pomáhají i balzámy s přírodními výtažky, které mají hojivý účinek.

10. Tmavé kruhy pod očima?
Krycí tyčinka zakryje kruhy pod očima celkem přirozeně. Pomůže také světlý zvýrazňovač (o odstín světlejší než je pokožka), který prsty jemně rozetřete doztracena.

11. Rtěnka na zubech?
Kolem prstu si omotejte ubrousek a rtěnku z chrupu setřete. Také se nic nestane, když po nanesení rúže na rty vložíte prst do zavřených úst - rtěnka tak zůstane nalepená na prstě a neobtiskne se na zuby.

12. Pohled bez výrazu?
Použijte řasenku! Díky ní budete hned vypadat svěžeji. Řasy zvýrazníte černou, ovšem blondýnky by měly sáhnout po hnědé, aby jejich oči příliš "nekřičely".

13. Rozpíjí se rtěnka?
Abyste tomu zabránila, použijte ráno i večer v okolí rtů speciální krém na vrásky. Případně můžete sáhnout i po krému, který je určený pro péči o oční partie. Před nanesením rtěnky jemně rty orámujte bezbarvou konturovací tužkou.

Rty zvýrazněte rtěnkou a leskem v jahodovém nebo třešňovém odstínu.
Autor: Dušan Křístek

14. Padá vám řasenka?
Tmavé ťupky pod očima nevypadají vůbec dobře! Na zaschlé stopy použijte štětec, díky němu je odstraníte. Pokud ještě nějaké zůstaly, sáhněte po balzámu na rty a jemně je setřete papírovým ubrouskem. Poté pokožku znovu napudrujte. Pokud tomu chcete napříště zabránit, vyzkoušejte si přes den namalovat pouze horní řasy.

15. Mastná pleť?
Pořádně ji opláchněte studenou vodou, osušte a ošetřete pleťovou maskou: 2 lžičky krému, 1 čerstvý bílek a 1 lžička olivového oleje. Masku naneste na vyčištěnou pleť, krk a dekolt, nejlépe s pomocí zcela nové kuchyňské mašlovačky. Vynechte oční partie. Lehněte si na záda, natáhněte nohy, na víčka si položte dva vlhké vatové tampony a na 15 minut "vypněte".

16. Černé obočí?
Obočí vypadá po přehnaném nabarvení příliš tmavě a robustně. Rychle barvu odstraňte s pomocí odličovače a vatového tamponu. Naneste trochu make-upu a budete opět vypadat přirozeně.

17. Vybledlá pleť?
Pěkné, hladké a jednolité barvy pokožky dosáhnete samoopalovacím krémem. Na světlé typy pleti se doporučují například krémy s ořechovým výtažkem. Další možností je rozprášit na pleť hrubým štětcem terakotový pudr. Okamžitého zrůžovění líček dosáhnete růžovou nebo broskvovou barvou zdravíček.

18. Přehnala jste to se zdravíčky?
V tom případě působí tváře příliš tvrdě a nepřirozeně. Naneste na ně transparentní pudr a minimalizujte jejich přílišnou zářivost.

19. Vrásky hněvu na čele?
Zacvičte si gymnastiku tváře: ruce si položte na čelo tak, aby bříška prstů byla na obočí. Pokožku tahejte nahoru a chvíli ji podržte. Po každém cviku uvolněte a vzápětí obočí rychle zdvihněte a poté zase spusťte.

20. Slepené řasy?
Průsvitnou řasenkou je dostatečně rozčešte, případně můžete použít i hřebínek na řasy. Průhlednou řasenku můžete uplatnit i při česání "neposlušného" obočí.

Oči by měly být dominantním prvkem celého obličeje. Pokud chcete, aby byl výsledek dokonalý, zvýrazněte si řasy řasenkou nejlépe ve dvou vrstvách.
Autor: Dušan Křístek

21. Oční stíny se rozpíjejí do vrásek?
Většinou se to stává, když máte příliš zapadlá oční víčka. Před použitím očních stínů naneste nejprve make-up a samotná víčka přepudrujte.

22. Mastná tvář?
Během dne se vaše pleť leskne? Na to existují speciálně napuštěné ubrousky, které pokožku zbaví přebytečné mastnoty.

23. Zablokovaná mysl?
Při namáhavé duševní práci dobře účinkuje uklidňující akupresura rukou - stlačte palcem druhé ruky bod v trojúhelníku mezi ukazováčkem, palcem a dlaní a dělejte rytmické krouživé pohyby. Lépe to jde s trochou krému. Zkuste vydržet několik minut. Čerstvý vzduch a pravidelné hluboké dýchání jistě dopomohou k tomu, abyste se cítila lépe.

24. Problémy s usínáním?
Večer před spaním si zkuste sepsat všechno, co vás čeká následující den a co musíte udělat. Tím osvobodíte svou mysl od povinností a můžete se spokojeně věnovat pouze spánku. Než si lehnete, pořádně vyvětrejte místnost, ideální teplota v pokoji by měla být nejvýše 18 °C. Pamatujte: čím světlejší pokoj, tím lépe se vám bude usínat.

25. Špatně naladěná?
Oblečte si něco barevného, na cestě do práce si poslechněte dobrou hudbu a kupte si hezkou jarní kytičku.

26. Vystresovaná z práce?
Přerůstá vám v práci nebo doma všechno přes hlavu? Udělejte si pauzu, jděte se projít ven nebo se posaďte k otevřenému oknu. Se zavřenými ústy pomalu a soustředěně dýchejte nosem.

27. Příliš bledá pokožka?
Chystáte se jít s přáteli vykoupat do bazénu, ale vaše pleť je doslova sněhobílá? Abyste v plavkách nevypadala jako "ředitelka vápenky", naneste na pokožku samoopalovací krém nebo sprej. S novými produkty to jde lépe - zakryjete každou vrásku a dostanete se i na těžko dosažitelná místa.

28. Lámavé nehty?
Dopřejte nehtům pauzu bez laku! Laky totiž obsahují látku, která nehty odmašťuje, a proto se lámou. Nechte je pár dní oddechnout a namísto laku do nich vmasírujte vyživující olej na nehty, případně jim můžete dopřát posilující kúru.

Alespoň jednou za měsíc dopřejte rukám koupel v zahřátém olivovém oleji.
Autor: Dušan Křístek

29. Opotřebované ruce?
Ruce potřebují speciální péči, protože se podobně jako obličej vystavují intenzivnímu světlu, agresivnímu prostředí a dost často si je myjete. Tím ztrácejí vzácné lipidy a vlhkost. Proto je několikrát denně natřete výživným krémem s minerály. Ty aktivují regeneraci přirozené bariéry v hlubších vrstvách pokožky.

30. Zarudlá pokožka od slunce?
V tomto případě vám pomůže bílý jogurt nebo smetana smíchaná s heřmánkovým čajem. Nechte působit 10 minut, poté opatrně opláchněte a nakonec použijte krém s panthenolem určený k léčbě drobných popálenin. Koupit ho můžete v každé lékárně.

31. Vrásky v dekoltu?
Často se to stává tehdy, když spíte na boku. Ráno si na dekolt šplíchněte trochu studené vody a použijte krém, který díky hydrataci vrásky vyhladí. Při roztírání myslete i na krk, krém vtírejte směrem k bradě a nechte působit. A zkuste si zvyknout spát na zádech nebo na břiše.

32. Viditelná modřina?
Skvěle ji zamaskujete tyčinkou, která je zabarvená žlutooranžově, protože tyto barvy s modrou splynou. Na závěr můžete použít pudr v barvě pokožky.

33. Těžké nohy?
Stojíte v práci celý den na nohách? Pokud ano, tak je před spaním rozmazlujte ochlazujícím gelem na žíly. A večer si nezapomeňte alespoň na chvilku dát nožky nahoru.

34. Když se probudíte?
Nevyskakujte hned z postele, nejdříve se pořádně protáhněte. Otevřete okno, nadýchněte se čerstvého vzduchu, pusťte si rytmickou hudbu - to všechno vám hned rozproudí krevní oběh, probere vás to "k životu" a zlepší vám náladu. Nesmí chybět krátká osvěžující sprcha.

Pohovka z ratanu je velmi pohodlná, nepřetržitě svádí k odpočinku. Ze stejného materiálu je i stolek u pohovky.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

35. Bolavá chodidla?
Stála jste celý večer na vysokých podpatcích a teď vás pobolívají chodidla? Vyzujte se, chodidlo promasírujte tak, že po něm několikrát přejedete masážním míčkem. Pak do něj vmasírujte jakýkoliv krém.

36. Zpotila jste se?
Může za to buď kofein, horká káva, nebo obojí. V každém případě je v této situaci vhodný antiperspirant (existují i v miniaturních velikostech do kabelky) nebo navlhčený deo-ubrousek.

37. Příliš těsné kalhoty?
Pokud chcete zhubnout 1-2 kila, měla byste se na několik dní vzdát večeře a striktně nejíst po 17. hodině. Nezapomeňte na přísun tekutin, nejméně vypijte 2-3 litry za den!

38. Zábava až do rána?
Pokud byla noc příliš krátká, zapomeňte na obvyklou snídani. V takovém stavu ovšem dokáže učiněné zázraky fenyklový čaj - nechte ho trochu vychladnout a pijte po malý doušcích. O příznivých účincích fenyklu se vědělo už v dobách klášterní medicíny - díky němu byli lidé šťastnější.

39. Zplihlé vlasy?
Chtělo by to obnovit účes, ale nemáte čas jít ke kadeřnici? Použijte tužidlo na zvětšení objemu účesu a vlasy natočte na středně velké natáčky, případně je vyfoukejte fénem a dotvarujte dvěma kulatými kartáči.

40. Nerovnoměrně nabarvené vlasy?
U blond odstínů můžete celkovou barvu vyrovnat tónovacím šamponem. Jak se zbavit nehezkého odstínu? Vlasy umyjte několikrát šamponem proti lupům nebo peelingovým šamponem, použijte vlasovou kúru nebo zábal a nechte působit 1-3 hodiny. Pigment z vlasů by se měl tímto způsobem vytáhnout.

lesk ve spreji, který vlasy vyživí a dodá jim lesk a třpyt.
Autor: Dušan Křístek

41. Roztřepené konečky vlasů?
Nejlepší by bylo, kdybyste takové konce odstřihla - ale pouze v případě, že máte doma profesionální kadeřnické nůžky. Konečky budou živější a ohebnější, jestliže do nich vmasírujete speciální přípravek se silikonovým olejem.

42. Máte za sebou den "ošklivých vlasů"?
Když vlasy nechtějí vůbec poslouchat, zkuste je navrchu jemně natupírovat a svázat do copu. V případě, že toužíte po "vysokém" účesu, nezapomeňte vlasy pořádně vyčesat na zátylku.

43. Elektrizující vlasy?
Počasí a kouření nadělají s vlasy pořádnou šlamastyku. Díky tření s oblečením vlasy elektrizují. Co proti tomu pomáhá? Zvlhčující krém na vlasy - nejdříve si ho rozetřete v dlaních a poté jimi přejeďte po vlasech. Pomoci by mohl i antistatický kartáč na vlasy.

44. Vlasy bez lesku?
Po umytí vlasy opláchněte jablečným octem a pak i minerální vodou. Při vytváření účesu postupujte kartáčem od kořínků ke konečkům, pěkně vlasy vyhladíte. Na závěr použijte sprej nebo lak s lesklým efektem.

45. Mastné vlasy?
Nemáte čas na jejich mytí? Zachrání vás suchý šampon. Jemně ho vmasírujte do vlasů, vyčešte kartáčem nebo vyfoukejte fénem. Účes můžete vytvarovat kartáčem, jemně nahoře natupírovat a nalakovat.

46. Tmavý podklad?
Odrostla vám barva? Nezoufejte, dá se to zakrýt tak, že vlasy přinutíte stát extra zpevňujícím gelem nebo voskem. Vhodná je také cik-cak pěšinka. Pomoci si můžete i lakem na vlasy, který nastříkáte na vybrané pramínky vlasů.

Lesk ve spreji vlasy vyživí a dodá jim lesk a třpyt.
Autor: Dušan Křístek

47. Svědí vás pokožka?
Pomůže pouze šampon proti lupům a na citlivou pokožku. Vlasy dobře opláchněte a opatrně vysušte ručníkem, snažte se vyvarovat krouživých pohybů, které by mohly nadělat více škody než užitku. Je důležité, abyste používala správný kartáč a hřeben - neměly by mít příliš tvrdé a ostré zoubky. Pokud si vlasy foukáte, zvolte raději vlažný vzduch namísto horkého.

48. Vyčerpaná a unavená?
Sáhněte po zaručeném životabudiči - starém dobrém šumivém vitaminu C. Vyzkoušejte ten s příchutí pomeranče a udělejte si chutný osvěžující nápoj. Rozpustná forma je praktická, lehce se vstřebává a nápoj si můžete připravit kdekoliv. V období jarní únavy, chřipek a nachlazení je šumivý vitamin tou nejlepší pojistkou.

49. Nejste ve formě?
Zařaďte do svého denního programu i malé sportovní aktivity. Volte chůzi po schodech namísto používání výtahu, při telefonování neseďte, ale postavte se a můžete také přešlapovat z nohy na nohu, čímž posílíte lýtka. Při sezení občas protahujte břišní svalstvo.

50. Jste "mimo provoz"?
Jak se probrat? Masírujte si prsty na rukou. Nejlépe uděláte, když promasírujete ukazováček a prostředníček na obou rukách. Nakonec můžete prsty promasírovat tak, že je mezi sebou propletete a jemnými pohyby pořádně prokrvíte.

Autor: připravila: mif