Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nestyďte se za své pihy: Pečujte o ně!

9. května 2017 | 14:00
Prezentace klienta |

Přemýšlíte, jak se zbavit pih? Pečujte o svou pleť a mějte ji ráda takovou, jaká je. Bude neodolatelná – ano, i s pihami. Některé celebrity jsou dokonce ochotné zaplatit za zákrok, který na jejich tvář tuto roztomilou ozdobu vykouzlí.

Podle průzkumů 3 ze 4 pihovatých žen svou pleť milují. Řadíte se právě mezi zbylou čtvrtinu? Máme pro vás dobrou zprávu – vaše pleť může být krásná i s pihami. A řešením přitom nemusí být jen dokonale krycí make-up, chemický peeling nebo laserový zákrok. Chce to jen pevnou vůli a pár minut navíc, především během slunečných dní a pihy můžete držet na uzdě po celý rok.

Jak pihy vznikají?

Pokud jste tedy pihatá vy, je velmi pravděpodobné, že se stejným údělem se budou potýkat i vaše děti. Ačkoli genetika bývá hlavní příčinou, majitelky pih jistě tuší, že ke vzniku pih přispívá více faktorů. Na druhou stanu ne všichni řeší pihy po celý život. Někdy v dospělosti zmizí a už se nevrátí, jindy se objeví jen na pár dní nebo týdnů po pobytu na slunci.

Melanin: Ochránce i viník

Svůj podíl na vzniku pih mají sluneční paprsky, které v těle vyvolávají reakci, na jejímž konci stojí právě kobercový výsev nových pih. A proto se často stává, že během letních měsíců se původně roztomile pihovatá pleť změní v pole hrající všemi odstíny hnědé nebo dokonce červené barvy.

Hlavním viníkem je melanin. Sice chrání pokožku i pleť obličeje před UVA i UVB zářením, ale pokud je slunce příliš silné, může způsobit drobné záněty. Aby pokožka tento nápor zvládla, dochází v buňkách k vytváření enzymu tyrosinu, který se na kůži projeví právě vznikem hnědých skvrn.

Hormonální změny a další příčiny

Podobný vliv, jako má UVA a UVB záření, mohou mít i látky, které do těla dostáváme zvenčí. Někteří lidé jsou citliví třeba na léky, parfémy nebo krémy. Pokud víte, že vaše pleť na pihy trpí, vyhněte se také třezalce a bergamotovému oleji. Tyto dvě přírodní látky totiž zvyšují citlivost pleti na světlo. Tvorbu melaninu může zapříčinit rovněž užívání hormonální antikoncepce, ale i hormonální změny v těhotenství nebo klimakteriu.

Držte pihy na uzdě

Naštěstí na trhu existují přípravky s látkou zvanou lumicinol, která výskyt pigmentových skvrn kontroluje.  Jedná se o aktivní složku působící v místě, kde dochází k produkci melaninu. Při pravidelném používání pigmentové skvrnky viditelně zesvětlí. Vysokou koncentraci této látky najdete například v Intenzivní noční péči Cellular Perfect Skin NIVEA.

Autor: Nivea

Vyzrajte na pihy díky správné ochraně

Pro tento typ pleti je naprosto nezbytné důkladně chránit proti slunci. Samozřejmostí by proto mělo být používání krému s vysokým ochranným faktorem.  Jak ochránit pokožku před sluncem bychom se mohli učit zejména od Japonek, které bez slunečníku nevynesou ani smetí! Chce-li se tedy pihám obloukem vyhnout, vsaďte na krém s faktorem minimálně 30. Například s denními krémy NIVEA s OF 30 zabijete dvě mouchy jednou ranou. Krom pih a větších pigmentových skvrn totiž předejdete i vzniku vrásek, které má sluneční záření rovněž na svědomí. Navíc účinné ingredience bojují proti vráskám zevnitř. 

Autor: Nivea