Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trápí vás vypadávání vlasů, šediny nebo lupy? Víme, co pomáhá!

  • 27. prosince 2016 | 06:00

    Vlasy jsou korunou každé ženy. Co ale dělat, když vás začnou zlobit? Jednu trápí nezkrotné kadeře, druhou roztřepené konečky a další nadměrné vypadávání nebo pomalý růst. Pomocí jednoduchých triků se dá problémům předejít nebo je lze alespoň zkrotit.

  • Když padají a rostou pomalu

    Autor: shutterstock.com

    Kadeřník Michal Zapoměl ze salonu Michal Zapoměl upozorňuje, že nejčastějšími viníky nadměrného vypadávání jsou hormonální změny, stres a redukční diety. K nalezení rovnováhy je zapotřebí jíst pestrou stravu a přestat používat nekvalitní přípravky. „Češi mají od přírody vlasy nekvalitní, a z toho důvodu je potřeba se o ně důkladně starat. Do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na vitaminy B a C, železo, selen, zinek a hořčík. Zázrak přes noc nečekejte, ale při dlouhodobém užívání vám začne růst spousta nových a silnějších vlasů.“

  • Když chybí objem

    Autor: shutterstock.com

    Střih, který by zvětšil objem vlasů, neexistuje, je to věc česání. A jak si tedy pomoct? Vlasy připravte kvalitním produktem, vysušte je skoro dosucha v předklonu proti směru jejich růstu, vyfoukejte je přes velký kartáč a nakonec zafixujte lehkým sprejem. Vaším nejlepším přítelem jsou šampon bez silikonů, slabé tužidlo a jemný lak. Určitě stojí za vyzkoušení i pudrové přípravky, které vlasy nadzvednou a zdrsní. Objem vlasům dodá i melírování tón v tónu.

  • Když jsou suché a drsné

    Autor: shutterstock.com

    Je rozdíl mezi vlasy přirozeně drsnými a zničenými. Krepaté porézní se dají uhladit, zhydratovat a intenzivní péčí napravit. Stačí je umýt kvalitním šamponem, ošetřit kondicionérem, do mokrých vlasů nanést vyživující produkt a nakonec je vyfoukat. Michal Zapoměl je proti stříhání. „Rozhodně bych neřešil problém tím, že vlasy ostříhám nakrátko. Zničené vlasy se dají zachránit, jen to stojí víc úsilí.“ Prevence je ale vždy lepší než následná kúra. Používejte proto produkty, které nejen podporují růst z kořínků, ale zároveň celý vlas i vyživují a zlepšují jeho celkovou kondici. Kromě barvení ničí suché vlasy i horký vzduch.

  • Když se nadměrně mastí

    Autor: shutterstock.com

    Mastí se především přírodní jemné vlasy. Pokud si je musíte mýt každý den, používejte šetrné šampony, které nedráždí pokožku hlavy. Existují i vlasové masky, které povzbuzují mazové žlázy, a ty pak paradoxně produkují maz pomaleji. Důležité je především přijít na příčinu maštění vlasů. Můžou jí být špatná životospráva i dlouhodobý stres. Vlasy se také mastí, pokud si do nich neustále saháte, češete je, vytváříte z nich složité účesy a používáte nevhodné stylingové přípravky. U mastících se vlasů platí pravidlo: čím méně, tím lépe.

  • Když se objeví lupy

    Autor: shutterstock.com

    Lupy jsou vlastně odumřelé kožní buňky. Příčin, proč se někomu viditelně dělají, může být mnoho: od používání nevhodného kosmetického přípravku přes nedostatečné, nebo naopak příliš časté mytí vlasů až po nedostatek vitaminů a minerálů. Za tvorbou lupů můžou také stát změna ročních období, genetická výbava nebo kožní nemoc. Jednoduchými triky si můžete od lupů pomoct sama doma. Vlasy myjte vlažnou vodou, důkladně vymývejte šampon a omezte množství stylingových přípravků i úpravu horkým vzduchem. Pomoct vám může i jednoduchý odvar z převařené vody se šťávou z jednoho citronu. Do jídelníčku zařaďte čerstvé ovoce, zeleninu, vitamin B, zinek a selen.

  • Když máte šediny

    Autor: shutterstock.com

    Šedivé vlasy jsou v současné době trendy, ale je dobré jim trochu pomoct. Nejlepším řešením jsou tónovací přelivy nebo melír v několika odstínech popelavé blond. Pokud chcete stárnutí přece jen oddálit, za zkoušku stojí repigmentační ošetření, které pomáhá přírodní barvu vlasů obnovit. V případě úplně šedivých vlasů ale zázraky nečekejte. Pak je nejlepší je barvit o něco světlejším odstínem, než byla vaše přirozená barva. Pokud se vám nechce chodit každý měsíc ke kadeřníkovi, používejte pěnové barvy bez amoniaku. Kupujte si šampony pro platinové blond vlasy, které propůjčí studený lesk a zabrání vzniku nažloutlého nádechu.

Autor: red
Diskuse ke článku
.