Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Chat s odborníkem: Jak mírnit příznaky menopauzy? Ptejte se právě teď!

10. listopadu 2016 | 10:15
Prezentace klienta |

Nástup menopauzy neboli klimaktéria, vnáší do života ženy mnoho změn, které dotyčná pociťuje nejen po psychické, ale i po fyzické stránce. Víte, jak se na ně připravit? Hormonální výkyvy mohou způsobit i velké změny na vaší pleti. Jak o ni správně pečovat? Ptejte se kožní lékařky a korektivní dermatoložky Ivy Obstové. Chat proběhl 11.11.

online chat
Máte nějaký tip na dobrý make-up na suchou a citlivou pleť, který by mi nedal ráno moc práce? Chtěla bych vypadat dobře, ale nechce se mi ani trávit moc času v koupelně...(renata)
Foto
Nejlépe vám poradí kosmetička nebo vizážistka, které se tímto zabývají.
Jak se to s dědičností a menopauzou? Někdo říká, že to tak funguje, jiný ne. Nevyznám se v tom.(Iveta)
Foto
Je to velmi individuální, genetická dispozice je vždy podporovaná životním stylem.
Dobrý den, je pravda, že po skončení klimakteria všechny horm. problémy pominou?(kateřina)
Foto
Měly by, ale je to individuální.
zdravím, celý život jsem měla plet bez problému. Nyní jsem dva roky po přechodu a pleť se mi začala mastit a občas se mi udělá i nějaký pupínek. myslíte, že na to mohou mít vliv hormony?(Jana k.)
Foto
Mají, ale často bývají tyto projevy podporovány změnou prostředí pracovního nebo domácího, stravou a stresem.
Jak se zbavit tmavých skvrn na rukou? Dělají se mi s postupujícím věkem čím dál víc...(Edita)
Foto
Můžete zkusit bělící krémy v lékárně. V kosmetických salonech mají k dispozici speciální peelingové sady na bělení. V laserových centrech disponují lasery na odstranění těchto pigmentací.
Ráda si lakuji nehty, ale jsou stále křehčí a lámavější. Co s tím můžu dělat?(Dita)
Foto
Můžete podpořit jednak zevně: zpevňujícími laky z lékárny, menším mechanickým namáháním (vyloučit např. nadměrné máčení ve vodě atd). A vnitřně: přípravky na posílení nehtové ploténky v tabletách.
Dobrý den, je možné ovlivnit změnu pleti už začínající menopauze? Děkuji.(Iveta)
Foto
Určitě. Výběrem vhodné kosmetiky i úpravopu životosprávy (strava, sport, relax...).
Celý život mám suché vlasy, teď v 47 se mi začaly hodně mastit. Souvisí to také s menopauzou? Děkuji za odpověď(Eva Veselá)
Foto
Může to souviset i se stresem, změnou zevního prostředí, životosprávou (jídlo, sport) i změnou vlasové kosmetiky.
Jak velké změny na pleti mohou při menopauze nastat?(Pavla)
Foto
Snížení pružnosti kůže, její ztenčení, suchost, drobné vrásky, piegmentové skvrnky, rozšířené cévky...
Dobrý den, je mi 55 roků a jsem v menopauze. Trpím častými návaly a velkou nespavostí. Prodělala jsem rakovinu prsu před pěti lety jsem podstoupila operaci, kdy mi byl vyťat nádor a chodila jsem na ozařovaní. Chemoterapii jsem neměla. Děkuji předem za odpověď(Soňa )
Foto
Na trhu je je v poslední době množství volně prodejných přípravků, které obsahují kombinace vitamínů a přírodních estrogenů. Velmi se osvědčuje pravidelné cvičení tzv. hormonální jógy.
Dobrý den, prosím o radu, jak poznat, že je žena po přechodu?(Helena)
Foto
Pominou klasické známky menopauzy: návaly pocení, překrvení obličeje atd. Samozřejmě žena již nemenstruuje.
Jak se nejlépe nalíčit pod brýle? Je mi 46, nosím výrazné obroučky a mám oči trochu zapadlé. (Adéla)
Foto
Nejlépe poradí kosmetička nebo vizážistka, která se touto problematikou zaobírá.
Dobrý den, je potřeba měnit kosmetiku v průběhu menopauzy, kdy se pleť mění na vyzrálou? Co byste mi doporučila.(Irina)
Foto
Zaleží na výchozím stavu pleti. Obecně je kůže v období menopauzy už sušší, takže krémy by měly být hutnější a s obsahem látek, které zadržují vodu v kůži (např. kyselina hyaluronová). Vhodné jsou také krémy obsahující antioxidanty a další složky napomáhající regeneraci kůže.
právě procházím přechodem. Mám o dost citlivější kůží, náchylnější k poraněním, často se mi dělají modřiny a různé skvrny..Dá se tomu nějak předcházet? (M.G.)
Foto
Pokud se dělají modřiny nápadně více, než dříve, může to být známka i systémového onemocnění - doporučila bych základní laboratorní testy u praktického lékaře. Pigmentace související se stárnutím kůže výrazně ovvlivňuje ultrafialové záření, takže od určitého věku bychom se měly paprskům slunce nebo solária vystavovat méně.
Dobrý den, jde přechod nějaký způsobem oddálit? Např. hormonální léčbou?(Jitka)
Foto
Ano, poraďte se nejlépe se svým gynekologem.
Jaký přípravek mám používat při sprchování? A jsou vhodná tělová mléka, nebo mám radši nechat po umytí pleť dýchat? (Alžběta Zmatlíková)
Foto
Na sprchování je vhodný jakýkoliv přípravek, který vyhovuje - horší je časté sprchování. Od určitého věku pomalu klesá činnost potních a mazových žláz a kůže je tím pádem sušší. Nadměrný (častý) nebo dlouhodobý (tedy koupel) kontakt s vodou kůži ještě více vysušuje. Tělová mléka nebo krémy by měly být aplikovány co nejdříve po sprchování, nejlépe do několika minut.
Máte nějakou radu, co udělat s povislými víčky, když nechci jít na plastiku?(Petra B.)
Foto
V poslední době plastičtí chirurgové používají i jiné metody vylepšení stavu očních víček. Záleží na výchozím stavu, tedy množství povislé kůže, věku atd. Nutná je samozřejmě osobní konzultace.
Používám jen biokosmetiku. Můžu pro pleť udělat ještě něco víc? děkuji(Zdena )
Foto
Samozřejmě zevní péče je základ. V období kolem menopauzy je kůže obecně sušší a méně pružná, takže krémy by měly více promašťovat a odličování by mělo být šetrnější. Ale pokožka je prokrvována zevnitř, takže záleží, co jí nabídneme touto cestou. Je vhodné stravu obohatit napřiklad preparáty s antioxidanty typu koenzymu Q nebo vitamínů C a E.
Dobrý den, chci se zeptat, jak pozná laik, že nastupuje menopauza? Jsou nějaké hlavní zcela jasné příznaky, podle kterého člověk zjistí, že se ho nástup menopauzy už týká?(Pavlína)
Foto
Asi nejčastějším symptomem jsou subjektivní pocity: návaly překrvení obličeje doprovázené záchvatovitým pocením, bývá i zvýšená nervozita, lehká močová inkontinence atd. Objektivní změny na pleti jsou patrné postupně, hodně záleží na genetických předpokladech a životosprávě.

Související články