Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Červenou hlavu se žlutým melírem bych nikomu neudělala, říká kadeřnice, která vyhrává soutěže

22. října 2016 | 06:00

Říká se, že když najdete dobrou kadeřnici, je to jako poklad. Takovou, se kterou ani nemusíte mluvit, a ona ví, co vám má učesat. Miluška Najman Petrušková je má kadeřnice, kamarádka a miluje soutěže, které ji posouvají dál nejen profesně. Letos vybojovala nádherné druhé místo v soutěži proměn AICHI 2016.

Po kolikáté ses už dostala do finále?
Po třetí, jednou jsem byla třetí, teď jsem druhá, takže příště první. Jen ta ocenění byla v rozmezí deseti let, tak doufám, že to bude dřív.

Jak dlouho už takhle soutěžíš?
Od roku 2000.

Kde získáváš modely na proměny?
Dřív jsem lovila mezi svými kamarádkami, ale jak běží čas, musím hledat jinde. Třeba mezi zákaznicemi nebo jejich dcerami. Na proměny AICHI je to vlastně úplně jedno, nejdůležitější je, aby ta proměna byla vidět a byla dobrá. Když soutěžím v Colour Trophy, tak tam potřebuju mladou, nadějnou, nejlépe začínající modelku se zajímavou vizáží.

Video se připravuje ...
2016 AICHI semifinále • VIDEO: youtube

A co ti to dává, takhle pořád soutěžit?
Baví mě to, je to motivace. Mohu si také kolikrát vyzkoušet věci, do kterých mi nikdo jiný nemůže mluvit, a posunuje mi to neustále hranice.

Nikdy tě nic neodradilo tak, že bys s tím nejraději už sekla?
Občas jsem si to řekla, ale pak se zase přiblížil čas podání přihlášky a už jsem vymýšlela, co bych mohla udělat. Vynechala jsem vlastně jen jeden jediný rok, když se mi datum soutěže křížilo s termínem porodu.

Miluška na finálovém večeru AICHI po oznámení výhry
Autor: aichi, archiv

Jakým způsobem se zdokonaluješ ve své profesi?
Moje zákaznice si kolikrát vymýšlí takové věci, že mi to dá zabrat, a potom pravidelně chodím na školení od L’Oréalu. Nejraději mám Petru Měchurovou. Samozřejmě že v dnešní době internetu a sociálních sítí člověk vidí inspiraci všude. Také si kupuji módní časopisy, rozhlížím se na ulici.

Kolik zákaznic si jako já nechá udělat na hlavě cokoli?
Moc ne. Je pravda, že spousta zákaznic přijde s tím, že ke mně mají důvěru a nechají mě tvořit, ale jsou tam hranice.

Trendy jsou i v účesech a barvách na vlasy. Kdy přicházejí a jaké jsou mezi sezonami rozdíly?
Právě teď mám školení nových trendů na podzim a zimu, přichází opět zjemňování ombré stylu, nosí se krátké ofiny a patky. Rozdíly jsou někdy dramatičtější, někdy je to otázka pár odstínů.

Je něco na tvé profesi kadeřnice, co nerada děláš?
Ani ne, ale pokud by za mnou někdo přišel, že chce červenou hlavu a do toho žlutý melír, tak to neudělám. Snažím se, aby vždy byla spokojená nejen zákaznice, ale i já, ale tahle barevná kombinace je prostě špatná.

Vím, že vždycky když jedeš domů do Vroutku, nestříháš jenom maminku, ale i celou vesnici. Je to tak pořád?
Je to tak, jsou na to zvyklí. Byli tam pro mě, když jsem to nejvíc potřebovala, a trénovala jsem si na nich všechno, tak teď je nemůžu hodit přes palubu. Teď úplně stačí, když přijedu, a než vylezu z auta, tak už mi zvoní telefony, tam se nic dlouho neutají.

Teď už máš druhé místo v soutěži, cenu ti dal Leoš Mareš, nebudou se bát, že jim zdražíš?
Tam se neplatí, na vesnici se udržuje výměnný obchod. Jednu stříhám za vajíčka. Nedávno jsem dostala čerstvě vykopané brambory a k tomu pivoňkovou marmeládu. Já nemusím chodit na trhy, jedu stříhat do Vroutku a mám výbornou domácí zeleninu a dobroty. 

S touto proměnou vyhrála druhé místo
Autor: aichi, archiv

Jaký nejkurióznější zážitek si pamatuješ?
Česala jsem paní s nejdelšími vlasy v České republice. Měla je po kotníky a já jsem jí z nich česala drdol, který jsem na té akci potom musela rozplést, aby bylo vidět, jak má vlasy dlouhé. Potom jsou to takové zajímavé okamžiky, když se stahuje z vlasů barva a v podstatě není nikdy jasné, jaká barva z toho vyjde. U jedné zákaznice, která chtěla změnu z černé, ta černá prostě nešla dolů ani po několika hodinách snažení.

Změnilo narození tvého syna nějak tvůj kreativní přístup k práci nebo tak nějak celkově?
Spíš jsem se rozhodla, že už nebudu v práci dvanáct hodin denně. Najednou si dokážu čas rozdělit. Nemám žádná omezení, protože mám skvělého manžela, se kterým se pravidelně střídáme, a šikovné babičky, které pohlídají, takže tohle je úplně v pohodě.

Myslíš, že syna ovlivní to, že se často pohybuje v kadeřnictví, a že z něho bude slavný kadeřník? Jméno by na to měl, Valentýn Najman zní dobře.
Zatím to spíš vypadá, že bude spíš herec nebo klaun. Pokud nebude kadeřník, tak o tom bude umět určitě skvěle mluvit a balit na to ženský nebo chlapy, kdo ví.

Máš ještě kromě své profese jinou vášeň?
Chodím na pole dance. Dala jsem si čtyři roky pauzu a teď už zase půl roku tančím, máme skvělou lektorku, která nám nedá nic zadarmo. Ještě nemám tak natrénováno, takže to prozatím nevypadá tak sexy, jak bych chtěla, ale všechno bude. Zatím je spíš hodně modřin.