Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vyzkoušeno: Jaký lak na nehty si vybrat? Gelové nejsou pro každou!

6. října 2016 | 06:00

Chci mít krásné dlouhé, pevné nehty, které se nelámou a netřepí. Také bych chtěla měřit 160 centimetrů a vážit 45 kilo. To druhé se mi při mých bezmála sto osmdesáti nepovede, ale s nehty se smířit nehodlám. Proto jsem vyzkoušela snad všechny typy laků na nehty, které na trhu jsou. A jednoduchou radu pro vás nemám!

Jak si zničit nehty snadno a rychle

Klasické laky na nehty jsou ideální. V drogerii je klidně koupíte i za padesát korun, můžete si vybrat ze všech barev duhy a nalakujete si s nimi nehty za pár minut během obědové pauzy nebo u večerního seriálu. Jenomže pokud to neděláte opravdu pečlivě, za dva dny si oprýskané nehty můžete odlakovat a začít nanovo.

Výsledek takového opakovaného lakování a odlakovávání je po měsíci tristní. Třepící se nehty, které jsou měkké vlivem neustálého působení odlakovače, nejsou nic moc hezkého. Takže v kolotoči pokračujete a snažíte se škodu minimalizovat tím, že si oprýskané nehty hned neodlakujete, ale přetáhnete je po pár dnech znovu vrstvou barevného laku. Že to nevypadá zrovna jako ze salonu krásy, asi není potřeba dodávat. Ale upřímně – zas až tak špatné to taky není. Ale jen jednu vrstvu navrch, prosím!

Gel je řešení (když máte peníze)

Po pár dnech bezbřehého zoufalství jsem vyrazila do salonu, aby se stal zázrak. Ten se skutečně stal. Na mé zničené nehty se nanesl gelový lak, nehty se zpevnily a vydržely krásné zhruba 2 až 3 týdny, než lak odrostl. Na odstranění gelového laku doporučuji zajít zase do salonu, jak je doporučováno, a nepokoušet se o alobalovou metodu doma, jako jsem to udělala já. V podstatě jsem si totiž společně s lakem odstranila i svrchní vrstvu nehtu a byla jsem zase tam, kde už jsem byla. Prostě šetřit nemá opravdu smysl!

Jako ideální řešení se ukázaly domácí sady na gelovou manikúru. Jejich nevýhodou je ale vysoká pořizovací cena, a to nejen za sadu s UV nebo LED lampou, ale i za samotné laky. A pak také skutečnost, že u nich zkrátka ani zdaleka nemáte na výběr tolik odstínů jako u laků klasických.

Na druhou stranu – pokud jste věrná červené a nechcete si lak každou chvíli opravovat, je tohle řešení, protože gelový lak je snadné nanášet a snadno se odstraňuje. To ale platí jen v případě, že získáte cvik a nejste úplně levá jako některé kolegyně u nás v redakci. Pokud se vám ale nehty hodně mastí nebo třepí, gel vám na nich pravděpodobně stejně držet nebude.

Když levně, tak pořádně

Jako nejjednodušší a nejekonomičtější řešení se tedy jeví zůstat věrná klasickým lakům, ale naučit se to dělat pořádně, abyste si nehty neničila neustálými opravami a odlakováváním. Jak na to?

Starejte se o nehtovou kůžičku. Pravidelně ji odstraňujte a na noc si ruce mažte krémem. Když to dělat nebudete, lak se bude odlupovat u nehtového lůžka. Vždy také používejte podkladový lak a svrchní lak. Prodlouží trvanlivost a ochrání nehty.

Před samotným lakováním si nehty odmastěte pomocí lihu, který seženete v lékárně. Lak na ně pak lépe přilne a déle vydrží. Každou vrstvu laku nechte důkladně zaschnout a lakujte nejen nehty samotné, ale i jejich hranu. Díky tomu se lak bude méně odlupovat a déle vám vydrží.

Také při odlakovávání si dávejte pozor. Tampon napuštěný odlakovačem na nehet nejprve na půl minuty přiložte a teprve poté lak setřete. Třením nehtu totiž narušujete jeho strukturu, a zbytečně ho tak ničíte.

Autor: brig