Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vyzkoušeno: BB, CC a DD krémy. Jak se mají lišit a jak je to ve skutečnosti?

Video se připravuje ...
Poradíme vám, jak si vybrat make-up v drogerii
VIDEO: Adam Balažovič
25. srpna 2016 | 06:00

Jaký je rozdíl mezi BB a CC krémem? A co je to DD krém? Toto jsou otázky, které od svých kamarádek a kolegyň slýchávám snad nejčastěji. Původně jsem si myslela, že vím, jak na ně odpovědět, ale pak se ukázalo, že jsem skoro stejně zmatená jako ony. Proto jsem se rozhodla dopátrat se pravdy a vyzkoušet je. Jaký je tedy vlastně rozdíl mezi "písmenkovými" krémy?

Co je BB krém
Manufaktura Jemný BB krém s bambuckým máslem, 249 Kč, koupíte v prodejnách Manufaktura nebo na www.manufaktura.cz
Autor: archiv firem

BB krémy se na českém trhu objevily jako první. Dvě stejná písmena jsou zkratkou anglického sousloví "blemish balm", což také naznačuje jejich účel. BB krémy by z podstaty měly mít lehčí texturu než make-up, ale současně by měly být schopny zamaskovat drobné nedokonalosti pleti, jako jsou nejednotný tón, začervenání, rozšířené póry a samozřejmě pupínky. V podstatě by se tedy dalo říct, že se jedná o lehký tónovací krém, který má jen lehké krycí vlastnosti.

Co je CC krém
Eucerin Hyaluron-Filler CC krém, 735 Kč, koupíte v síti drogerií
Autor: archiv firem

CC krém má oproti BB krému úplně jiný účel. Z anglického spojení "color control" jasně vyplývá, že jeho hlavním účelem je sjednotit tón pleti, včetně začervenání. Měl by mít nejen okamžitý, ale i dlouhodobý účinek. Protože se ale z principu nejedná o make-up, nemá krycí schopnosti a nehodí se pro pleť s akné. Jeho konzistence je tak velmi lehká a může, ale také nemusí mít žádný odstín. Hodí se tak i jako báze pod make-up.

Co je DD krém
Nuxe DD krém Creme Prodigieuse, 298 Kč, koupíte na www.parfemy-elnino.cz
Autor: archiv firem

DD krémy jsou poslední z řady a v Čechách je naleznete jen u opravdu malého množství kosmetických značek. Pod písmenky DD se skrývá anglické označení "daily defense", a tak jejich vlastnosti by měly být téměř dokonalé. Přestože mají lehkou konzistenci, měly by v sobě spojovat vlastnosti hydratačního krému, korektoru i make-upu. Měly by vás tedy ochránit před škodlivými vlivy, zpomalit vám  tvorbu vrásek a současně sjednotit barevný tón pleti, měly by středně krýt a redukovat póry.

Jak je to ve skutečnosti?

Rukama mi prošlo asi třicet BB, CC i DD krémů a musím přiznat, že z výsledku jsem rozpačitá. V podstatě by se totiž dalo říct, že ať je na obalu napsáno cokoliv, musíte produkt vyzkoušet, abyste věděla, co vám sedne. Měla jsem BB krémy, které nekryly vůbec, stejně jako CC krémy, které zamaskovaly i výrazné pupínky.

Některé DD krémy splňovaly vlastnosti, které měly, ale jejich konzistence byla mnohem hutnější než například u hydratačních make-upů. Stejně tak nerozumím tomu, proč spousta BB krémů, které mají napravovat nedokonalosti pleti, obsahuje silikony, které akné zpravidla zhoršují.

Pokud bych tedy měla někomu doporučit, zda si podle typu pleti má pořídit BB, CC nebo DD krém, nemohla bych to s čistým srdcem udělat. Závisí to opravdu na tom, jaká je vaše pleť a jak jí ten který produkt sedne. Na pultech drogerií a parfumerií je jich totiž takové množství s tak rozdílnými vlastnostmi, že je prakticky nemožné se v nich vyznat.

Autor: Brigita Zemen