Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Na vlastní kůži: Luxusní krémy překonal obyčejný za pár korun

7. dubna 2016 | 06:00

Jako kosmetické redaktorce se mi dostane do rukou spousta úžasných novinek, které slibují, že díky nim budu mít pokožku hebkou, krásnou a dokonale zářivou. Realita je bohužel jiná. Nikdy bych proto nevěřila, že po letech pokusů a omylů skončím u toho, který vyzkoušela snad každá z nás – u klasického krému Nivea v modré kulaté plechové krabičce.

Moje pleť je šílená. Zatímco při braní hormonální antikoncepce byla vysušená, přecitlivělá a neustále zarudlá, po porodu před šesti lety otočila a začala se nadměrně mastit a tvořit pupínky.

Jednu výhodu to má: přestože jsem překročila třicítku, pojem vrásky na vlastní kůži neznám. Na druhou stranu má pleť, obzvláště v období ovulace a před menstruací, vypadá, jako by mi bylo sotva šestnáct. Pupínky jsou na denním pořádku, stejně jako začervenání pokožky.

Po vyloučení silikonů v krémech, které celý problém příšerně zhoršovaly, se mi dařilo držet kůži v snesitelném stavu kosmetikou určenou pro aknózní, ale přecitlivělou pleť se sklonem k začervenání. Přesto to nikdy nebylo "úplně ono" a bez make-upu jsem nešla ani s odpadkovým košem.

2660460:gallery:true:true

Dokážete si proto jistě představit, že projekt "jeden týden bez líčení", do kterého mě sadisticky uvrhla má šéfredaktorka, byl pro mě hotovým očistcem. Nejen to, že jsem se psychicky cítila jako něco, co právě vylezlo z kanálu – má pokožka zvyklá na to, že na sobě má make-up, v prostředí klimatizované redakce trpěla jako zvíře. Po pár hodinách svědila, byla zarudlá, nepříjemně táhla a já si zoufala.

Na radu nejlepší kamarádky, která si evidentně užívá stejný typ pleti, jaký mám já, jsem se v čirém zoufalství odhodlala namazat se klasickou univerzální niveou. Tou za pár korun, kterou seženete v každé drogerii a supermarketu, tou, kterou nás maminky mazaly, když jsme byly malé děti. Přestože jsem se okamžitě leskla jako diskokoule, svědění bylo pryč. A pleť přestávala rudnout.

Vydržela jsem u nivey celý týden, kdy jsem se nemohla líčit. A s překvapením jsem zjišťovala, že nové pupínky se nedělají a ty staré mizí – stejně jako začervenání obličeje. Také se ukázala jako skvělý podklad pod make-up, přičemž pokožka pod ní je viditelně hydratovaná.

Takto se měnil design balení od roku 1911
Autor: archiv firem

Už je to měsíc a mně z koupelny zmizely všechny designové lahvičky a kelímky a nahradila je kulatá modrá nivea. Ze všech drahých i levnějších krémů totiž na můj typ pleti funguje suverénně nejlépe.

I když je jasné, že každé pleti nesedne, uškodit by vám neměla. Jejím základem je voda a lékařská vazelína. Žádné silikony, žádné konzervanty. Složení, které se nezměnilo od vzniku tohoto univerzálního krému v roce 1911. Po pravdě – už se nedivím, proč si ji oblíbila Marilyn Monroe a proč na ni dnes nedá dopustit například Kate Winslet. S cenou 50 korun za 75 ml se rozhodně vyplatí tento nesmrtelný krém vyzkoušet.

Autor: Brigita Zemen