Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vyzkoušeno: Jarischova voda za pár korun dokáže nahradit drahou kosmetiku

24. března 2016 | 06:00

Slyšela jste už o Jarischově vodě? Jde o roztok, který se používá v dermatologii ke zklidnění akné a ekzémů a má tu výhodu, že by prý měl sedět každé pleti. To z této vody při ceně 69 korun za 250 ml dělá učiněný kosmetický zázrak. Proto jsme se rozhodly ji otestovat. Jak nám sedla?

Jarischův roztok, který seženete v každé lékárně, vám běžně doporučí dermatolog, pokud vás trápí ekzém nebo  akné. Skvěle totiž zklidňuje pokožku. To ale neznamená, že byste ho mohla používat jen tehdy, pokud máte kožní problém. Jeho největší výhoda? Příjemně chladí a snadno nahradí pleťové tonikum k dočištění pleti po jejím odlíčení – stejně jako klasickou kohoutkovou vodu, která je chlorovaná a může vám pleť vysušovat. Jak dopadl tento přípravek v našem redakčním testování?

Redaktorka Irena: Jarischův roztok a dermatitida

Jarischův roztok jsem dostala kdysi dávno od dermatoložky na obličejovou dermatitidu. Chlorovaná voda, příliš kosmetiky, pasta s fluorem, káva a další – to vše prostě bylo na část kolem úst moc a výsledkem byla vyrážka.

Ekzém je dávno pryč, Jarischův roztok ale v mém kosmetickém košíčku zůstal. Používám ho na odlíčení ve chvíli, kdy nemám příliš silnou vrstvu make-upu (jinak mám Clinique a "jarischem" dočistím). Cítím, že mou pleť téměř vůbec nezatěžuje, nedráždí ji, naopak je pak zklidněná.

Dost často si s ním ráno myji i obličej, když mám pocit, že by mu chlorovaná voda zrovna dobře neudělala. Dá se použít i v létě do rozprašovače jako osvěžující voda na obličej. Někdy roztok samozřejmě s radostí vystřídám nějakou voňavější odličovací vodou, pak se k němu ale vždycky ráda vracím.

Redaktorka Brigita: Jarischova voda na odlíčení

Jarischův roztok jsem toužila vyzkoušet jako levnou a "zázračnou" alternativu pleťového tonika na dočištění pleti po odlíčení. Také jsem ho použila ráno na stažení mastnoty z nočního krému.

Z prvního použití jsem byla nadšená. Voda příjemně chladí, obličej osvěží a na pokožce nepálí, což je u mé mastné, ale přecitlivělé pleti vždy příjemné překvapení. Také je na první pohled patrné, že pokožku opravdu vyčistí a stáhne z ní nečistoty.

Bohužel ale už po druhém použití bylo cítit, že mou pleť značně vysušuje. Po několika minutách od použití jsem cítila pnutí a lehké svědění, které úplně nepřestalo ani po nanesení denního nebo nočního krému. Přestože je tedy Jarischova voda určená pro všechny typy pokožky, abyste měla skutečně jistotu, že sedne i té vaší, budete ji muset vyzkoušet doslova na vlastní kůži.

TIP NA VIDEO: Dermatologie - jak si vyšetřit znaménka?

Autor: Brigita Zemen