Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jaký jste vráskový typ? Bohémka nebo trpitelka?

  • 6. března 2016 | 06:00

    Ještě ve třiceti si totiž možná říkáte, že jsou docela roztomilé, především ty jemné kolem očí od smíchu, jenže po čtyřicítce vás humor pomalu přechází. Začnou brázdit váš obličej, kde a jak je napadne, a o roztomilosti už nemůže být řeč. Zajímavé je, že každé z nás se tvoří jinak a jinde. Našly jsme triky, které pleť sice nevygumují, ale umějí projevy stárnutí zmírnit a přibrzdit. Poznejte svého „nepřítele“, abyste s ním mohla efektivně bojovat. 

  • Tři druhy vrásek

    1. Jemné linky

    Vznikají ztrátou pružnosti pleti ve chvíli, kdy se začne tvořit menší množství kolagenu. První na sobě můžete pozorovat klidně už ve dvaceti. 

    2. Mimické

    Ze začátku je vidíte, jen pokud se mračíte nebo smějete, ale časem se na vašem obličeji usídlí nastálo. 

    3. Hluboké

    Nevyhne se jim žádná z nás a jsou normálním projevem stárnutí. Jak se pokožka ztenčuje, ztrácí vodu i pružnost, začne klesat a objevují se hluboké rýhy. Některá z nás je má kolem rtů, jiná na čele nebo kolem očí. 

    Zjistěte, jaký jste vráskový trik, a zakročte proti vráskám!
    Autor: shutterstock.com

  • 1. Smíšek: kolem očí

    Zjistěte, jaký jste vráskový trik, a zakročte proti vráskám!
    Autor: shutterstock.com

    Objevují se u žen s výraznou mimikou, a hlavně u těch, které se rády a často smějí. Jsou slušivé, ale jen do určité míry. Když se z vějířků kolem očí stávají hluboké brázdy, nic krásného na nich není. Jenže právě v těchto místech je naše kůže obzvlášť tenká a má jen málo tukových žláz, které by ji udržovaly vyživenou a napjatou. Pokud se nechcete přestat smát, pravidelně používejte kvalitní oční péči. Kolem pětadvacátých narozenin začněte se speciálními gely a o pár let později je vyměňte za hutnější krémy. Ideální jsou ty s výtažky z mořských řas, s resveratrolem z hroznových jader nebo kofeinem, který zmírňuje otoky. Přípravky na oční okolí do pokožky jen jemně vklepávejte. 

  • 2. Myslitelka: na čele


    Zjistěte, jaký jste vráskový trik, a zakročte proti vráskám!
    Autor: shutterstock.com

    Rýhy na tomto místě se objevují při častém mračení se, ale můžou za ně i stres, vyčerpání nebo třeba genetika. Pokud na čelní vrásky trpí vaše maminka, babička a prababička, pravděpodobně je budete muset jednou řešit i vy. Naštěstí se dají zmírnit pravidelnou a vydatnou hydratací. Pokožka, které chybí vláha, je totiž obecně náchylnější k tvorbě vrásek, a u těch na čele to platí dvojnásob. Používejte kvalitní hydratační krémy a důsledně dodržujte pitný režim. Pomáhají také osvěžování obličeje hydratační vodou ve spreji a jeho masáž se zaměřením na čelo, kterou je dobré provádět jednou až dvakrát týdně po aplikaci pleťové masky. 

  • 3. Trpitelka: kolem úst


    Zjistěte, jaký jste vráskový trik, a zakročte proti vráskám!
    Autor: www.zivotbezvrasek.cz

    S vyšším věkem a přibývajícími starostmi se začnou tvořit i takzvané vertikální vrásky. Ty často dělají dojem, že jste nejen stará, ale i unavená a smutná. Prostě mění výraz v obličeji, o což většina z nás nestojí. Obvykle vedou od nosu ke rtům a od koutků k bradě. Jejich vznik ovlivňují kouření, výkyvy váhy, špatná ochrana kůže před slunečními paprsky a pak samozřejmě přirozené stárnutí. Nejvíc na ně platí různé typy výplní. Pokud ale nechcete skončit v rukou plastických chirurgů, pusťte se do prevence. Vsaďte na zdravý životní styl a krémy s kyselinou hyaluronovou. 

  • 4. Bohémka: na rukou a krku


    Zjistěte, jaký jste vráskový trik, a zakročte proti vráskám!
    Autor: Profimedia.cz

    Právě tyto partie nemilosrdně prozradí nejen váš věk, ale i to, jak žijete a zda o sebe správně pečujete. Čím víc vykouříte cigaret, vypijete vína a sníte smažených řízků, tím dříve ztratí vaše pokožka kolagenová a elastinová vlákna. V tu chvíli se zásoba vody a tuku v kůži ztenčí na minimum a katastrofa je na obzoru. Zabere jen dlouhodobá a láskyplná péče. Co se týče rukou, samozřejmostí by mělo být krémování po každém mytí, jednou týdně maska a jednou měsíčně parafinový zábal. U krku a dekoltu nezapomínejte na pravidelné čištění a odličování. Starejte se o tyto partie minimálně tak dobře jako o obličej.     

Autor: Majka Dvořáková, luh
Klíčová slova:  trendy, krása, vrásky, pleť
Diskuse ke článku
.