Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Neschovávejte tvář. Zbavte se kožních výrůstků rychle a bez bolesti!

25. února 2016 | 00:00
Prezentace klienta |

Kožní výrůstky nejsou nic příjemného. Zná to každý, kdo se s nimi v životě potýkal. Zejména pak jejich estetickou, či spíše neestetickou stránku, řeší ženy i muži bez rozdílu. Naštěstí dnes existuje velice jednoduché řešení. Zkuste laser.

Kožních výrůstků je několik druhů. Obecně lze říci, že se jedná o útvary na kůži různého původu. Většinou jsou neškodné, vadí nám pouze esteticky nebo mechanicky, což bývá hlavním důvodem jejich odstranění.

Mezi výrůstky patří fibromy, keratózy, bradavice a milie. Fibromy jsou vazivové výrůstky podobné pihám. Keratózy mají šedavou barvu a mohou svědit. A milie jsou malinké cysty vyplněné kožním mazem. Bradavice jistě všichni známe.

Autor: Esthé Laser Clinic

Společné však mají to, že se dají bez problému odstranit laserem. Určitě vás k tomu napadá spousta otázek. My jsme se zeptali za vás přímo primáře laserového centra Esthé Laser Clinic MUDr. Pavla Zloského.

 

Jak lze výrůstky odstranit?

Kožní výrůstky lze odstranit buď laserem, nebo chirurgicky. Metodu odstranění volí lékař na základě vyšetření dermatoskopem. Ne všechny je totiž možné odstranit laserem.

Jakou výhodu má laser oproti chirurgickému odstranění?

Laser má tu výhodu, že vytváří plošnou ranku, která po zahojení udělá lepší kosmetický výsledek. Místo po zákroku většinou zůstává bez jizvy, nicméně i po laseru může být malá plošná jizva.

Je to bezpečné? Může mi laser uškodit například při citlivé pleti – mohu mít alergii?

Vždy je nutné posoudit, o jaký výrůstek jde. Ne všechny jsou pro laser vhodné. I po laseru může časem vzniknout recidiva. Citlivá pleť nevadí, nevhodné jsou zákroky na kůži se sklonem ke keloidním jizvám. Alergie může být jenom na anestetickou znecitlivující látku nebo náplast.

Je zákrok bolestivý?

U větších výrůstků se používá injekční znecitlivění. U malých a vícečetných anestetický krém. Zcela drobné výrůstky lze odstranit i bez anestezie. Odpověď je tedy nikoliv.

Jak dlouho zákrok trvá? Stačí mi jedno sezení na jeden výrůstek?

Zákrok trvá jen několik minut, záleží na počtu a velikosti. Obvykle stačí jen jedno ošetření.

Jak dlouhá je doba rekonvalescence po zákroku?

Stroupek zmizí asi do týdne a plošná ranka se zhojí obvykle do 2–3 týdnů. Opět záleží na velikosti a místě zákroku.

před a po laserovém odstranění
Autor: Esthé Laser Clinic

Pokud budu mít zákrok na obličeji, za jak dlouho mohu nanést make-up?

Make-up lze užít, jakmile se vytvoří na povrchu ranky stroupek. To bývá už po několika dnech.

Kolik mě to bude stát?

Odstranění 1–2 výrůstků (záleží na velikosti) stojí 1 200 Kč. U většího počtu se cena za 1 zákrok snižuje o 200 Kč.

Je zákrok vhodný i pro těhotné ženy a malé děti?

Pro děti a těhotné ženy určitě vhodný není.

Autor: Esthé Laser Clinic

Snad jste se od pana primáře dozvěděli vše potřebné o odstranění kožních výrůstků laserem. Pokud máte ještě nějaké specifické dotazy, odborníci z Esthé Laser Clinic vám je rádi zodpoví na své online poradně.