Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Oleje v kosmetice: Pro koho jsou vhodné a po jakých sáhnout?

Video se připravuje ...
Prozradíme vám, pro koho jsou vhodné pleťové oleje a jak je nanášet
VIDEO: Brigita Zemen
31. ledna 2016 | 06:00

Češky se ještě nenaučily pleťové oleje pravidelně používat. Pokožce ale mnohdy pomohou víc než klasické krémy. Na dlouhou dobu ji vyživí a projasní.

Oleje pro (téměř) každou pleť

Netoužíme zrovna dvakrát po mastné pleti, takže máme obvykle k olejům v kosmetice odmítavý postoj. Jenže pravdou je, že téměř jakákoliv pokožka bude po oleji odpočatá a vyživená.

Pleťové oleje jsou vhodné pro všechny typy pokožky, kromě té opravdu mastné a problematické. Dobře je snášejí i alergici. Vybrat si ale musíte ty, které jsou čistě přírodní a neobsahují žádné chemikálie. Pokud v jejich složení najdete minerální olej (paraffinum liquidum) nebo silikony, dejte od nich ruce pryč.

Na den i na noc

Oleje se používají místo denního i nočního krému. Do pleti vpraví pěknou porci mastných kyselin, které v ní zadrží vláhu, a vitaminů A a E, které ji pak přes den ochrání před škodlivými vlivy vnějšího prostředí.

Olej se nanáší na dokonale vyčištěnou pokožku. Tu si následně zvlhčete tonikem nebo vodou a pak do pleti vmasírujte nebo vklepejte několik kapek oleje.

Po kterých sáhnout?

Amarantový olej, Ryor, 150 ml za 167 Kč

Ryor amarantový olej pro pleť a tělo, 167 Kč, koupíte na www.ryor.cz
Autor: archiv firem

Obsahuje vysoké procento amarantového oleje s účinnou látkou skvalen, která má výrazné regenerační účinky. Díky této látce je vhodný i pro ošetření pokožky poškozené slunečním zářením a radioterapií. Vhodný je pro ošetření suché a citlivé pokožky celé rodiny včetně dětí a také se osvědčil v prevenci tvorby strií.



Jemný pleťový olej, bambucké máslo, L´Occitane, 30 ml za 895 Kč

L´Occitane Jemný pleťový olej Bambucké máslo, 895 Kč, koupíte na www.loccitane.cz nebo v prodejnách L´Occitane
Autor: archiv firem

Díky 100% přírodnímu složení se může tento pleťový olej spolehnout na dva klíčové spojence: vyživující olej z bambuckého másla a olej z exotické maruly, který má antioxidační vlastnosti. Absolutním zázrakem je pro suchou, citlivou a zralou pokožku, které zvláště během noci dodá intenzivní regeneraci. Přes den pak pokožku vyživí a ochrání ji před škodlivými vnějšími vlivy.



Sprchový olej Atoderm, Bioderma, 200 ml za 229 Kč

Bioderma sprchový olej Atodem, 229 Kč, koupíte v síti lékáren
Autor: archiv firem

Mimořádně citlivý sprchový olej je ideální na každodenní použití pro dospělé, ale i děti. Pokožku čistí a zároveň hydratuje. Je velmi příjemný a vhodný i pro nejcitlivější pleť atopiků. Díky tomu, že neobsahuje pěnidla v podobě sulfátů, nemusíte mít strach, že by vás jakkoliv vysušoval nebo vám pokožku dráždil. Naopak, pokud patříte mezi lenochy, rozhodně oceníte, že se po jeho použití již nemusíte natírat tělovým mlékem.

 

 

Šípkový olej, Saloos, 20 ml za 158 Kč

Saloos Extra bio šípkový olej, 158 Kč, koupíte na www.krasa.cz
Autor: archiv firem

Je bohatým zdrojem vitaminu A a vícenenasycených mastných kyselin, zejména gama-linolenové. Je vhodným pečujícím olejem pro všechny typy pleti, především pro suchou a zralou. Navrací pokožce pružnost a pevnost. Rychle se vstřebává a je silným antioxidantem, předchází tak stárnutí pokožky.



 

Bio kokosový olej, Purity Vision, 100 ml za 99 Kč

Purity Vision BIO Kokosový olej, 97 Kč, koupíte na www.organictime.cz
Autor: archiv firem

Pochází z palmových hájů na pobřeží jižní Indie. Zralé plody jsou ručně zpracovávány tradiční metodou lisování zastudena. Uchovává si tak vitaminy a antioxidační látky. Olej můžete použít na tělo, vlasy, nehty i pleť. Stimuluje přirozené regenerační procesy buněk v pleti. Suché, lámavé vlasy získají zpět vitalitu a lesk, olej zpevní nehty a zjemní nehtovou kůžičku.



Více o olejích i o tom, jak je používat v aromaterapii, při masážích i v kuchyni, se dočtete v nejnovějším čísle měsíčníku Blesk Zdraví, které koupíte za 25 Kč na všech novinových stáncích.

Blesk zdraví, únor 2016
Autor: abz

 

Autor: red