Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Velký test balzámů na rty: Opravdu jsou dražší lepší?

  • 3. prosince 2015 | 06:00

    Vlhko, vítr, mráz, nebo naopak přetopené suché místnosti. Naše rty dostávají v zimě pěkně zabrat. Protože v nich nemáme mazové žlázy, měla byste o ně řádně pečovat! Rozhodly jsme se otestovat nejrůznější balzámy na rty, a to všech cenových kategorií. Jak u nás uspěly?

  • Editorka Markéta testovala:

    Bioderma Atoderm tyčinka na rty, 94 Kč, koupíte v síti lékáren
    Autor: archiv firem
    Bioderma Atoderm, tyčinka, 94 Kč

    Klasika od Biodermy, které v podstatě není co vytknout, protože svou roli splní. Hydratuje přiměřeně, voní jen málo (lehce nasládle), takže nepřebíjí ostatní vůně, které člověk nosem absorbuje. Co se mi líbí, je praktické "rtěnkové" balení, do kterého se nesahá prsty.

     

    Oriflame Medový zázračný kelímek, 99 Kč, koupíte na www.oriflame.cz
    Autor: archiv firem
    Oriflame, zázračný medový kelímek, 99 Kč

    Výrobek, který mám ráda už od 90. let, kdy firma přišla na český trh a začala se svým způsobem prodeje „ženy ženám“. Myslím, že tenkrát pro mě i tohle maličké balení bylo drahé, a tak jsem ho záviděla sestře, která Oriflame několik měsíců prodávala. Princeznovské balení, princeznovská cena, vůně po medu – prostě všechno to, co potřebujete, když si chcete připadat opečovávaná. Pak je vám jedno, že je to vlastně balení nepraktické a na rtech nevydrží o mnoho déle než jakýkoli jiný produkt.

     

    Saloos Bio Karité, balzám na rty, 83 Kč

    Saloos Bio Karité balzám na rty, 83 Kč, koupíte v síti drogerií nebo na www.krasa.cz
    Autor: archiv firem
    Balzámy na rty v jiném balení než tyčince mi vlastně připadají trochu nepraktické, ale přesto po nich ráda sáhnu. Mám totiž pocit, že se s nimi můžu namazat celá, že vyřeší všechna místa na mém obličeji, kde mě něco pálí nebo kde mám pocit vysušené pokožky. Tento produkt to splňuje na sto procent. Je pěkně mastný, má přírodní složení, příjemně voní a lehce se roztírá.

  • Kosmetická redaktorka Brigita testovala:

     

    L´Occitane Balzám na rty Bambucké máslo Růže, 210 Kč, koupíte v prodejnách L´Occitane nebo na www.loccitane.cz
    Autor: archiv firem
    L´Occitane, bambucké máslo a růže, 210 Kč

    Balení a vůně tohoto balzámu jsou naprosto dokonalé a na první pohled si je zamilujete. To je ale – bohužel – skoro to jediné. Z ceny přes 200 korun nadšené nebudete a i přes bambucké máslo ve složení balzám na rtech příliš dlouho nevydrží, takže je potřeba ho často obnovovat.

     

    Le Petit Olivier, balzám, 121 Kč

    Le Petit Olivier balzám na rty s arganovým olejem, 121 Kč, koupíte na www.demdaco.cz
    Autor: archiv firem
    Přírodní složení tohoto balzámu je velmi příjemné, stejně jako jeho konzistence. Balzám při nanášení na rty krásně taje, má příjemnou, nevtíravou vůni a rty zvláční na hodně dlouhou dobu. Rozhodně jeden z mých favoritů.

     

    Dizao, balzám na rty, rakytník, 189 Kč

    Dizao Balzám na rty obnovující s rakytníkem, 189 Kč, koupíte na www.biooo.cz
    Autor: archiv firem
    Za 100% přírodní složení si u tohoto balzámu zkrátka musíte připlatit. Nadchne vás svou jemnou, avšak typicky "rakytníkovou" vůní. Je poměrně hodně mastný, což by někomu nemuselo vyhovovat, ale já to naopak u balzámů vyhledávám. Jediný problém tak cítím při nanášení, protože na rtech jakoby maličko "drhne", ale hned po nanesení tento pocit zmizí.

     

    Dr. Bronner´s, balzám Orange Ginger, 129 Kč

    Dr. Bronner´s Balzám na rty Orange Ginger, 129 Kč, koupíte na www.biooo.cz
    Autor: archiv firem
    Další z řady přírodních balzámů. Líbí se mi minimalistické balení a nádherná vůně, ve které jde opravdu ucítit zázvor v kombinaci s pomerančem. Mastný je tak akorát, já osobně bych snesla, kdyby byl i mastnější. Rty sice zvláčňuje, ošetří a vyživí, ale poměrně rychle se ztratí, takže si je musíte namazat znova. Vzhledem k ceně to ale není tak tragické.

  • Redaktorka zdraví Maruška testovala:

     

    Labello Lip Butter Raspberry, 75 Kč, koupíte v síti drogerií a supermarketů
    Autor: archiv firem
    Labello Lip Butter, 75 Kč

    Když se řekne balzám na rty nebo jelení lůj, vybaví se mi okamžitě Labello. Ale do této doby to byla vždycky tyčinka, proto mne novinka v kalíšku překvapila! Mám tuto variantu raději, vím, že se mi nezlomí, nerozteče, a navíc se lépe hledá v kabelce. Kromě toho je balzám velmi příjemný na rtech, dlouho vydrží, a tak jej nemusím mazat každých dvacet minut, abych neměla pocit oschlých rtů. A ta vůně? K nakousnutí!

     

    Ziaja, balzám na rty Orange, 55 Kč

    Ziaja balzám na rty Orange Butter, 55 Kč, koupíte na www.ruzova10.cz
    Autor: archiv firem
    Ani Ziaja není klasický balzám na rty v tyčince, kterým si potíráte pusu jako rtěnkou. Je důmyslně skryt v malé tubičce a musíte jej z ní vymáčknout. Což považuji za velmi praktické ve chvíli, kdy si potřebujete natřít kromě rtů třeba i odřené místo pod nosem – z věčného smrkání. Nemusíte tak rukou sahat přímo na tyčinku, případně si jej neprakticky nanášet na kůži pod nosem. Jediné, co si myslím, že bude komplikací, je, že ve chvíli, kdy už balzámu příliš nezbývá, špatně se z tuby bude vymačkávat. Ale vůně pomerančů je moc příjemná a rty jsou potom příjemně vláčné.

  • Módní redaktorka Andrea testovala:

     

    Softlips, balzám na rty, 169 Kč

    Softlips balzám na rty Pomegranate Blueberry, 169 Kč, koupíte na www.fann.cz
    Autor: archiv firem
    Balzám mě zaujal hned na první pohled svým elegantním balením, které připomíná kostku ledu. Kromě toho také úžasně voní po svěžích borůvkách a skvěle se nanáší. Po aplikaci na rty trochu pálí, nebo spíše rty zahřívá. Když jsem měla prasklý koutek, nebylo to příjemné, po uzdravení byl tento balzám v mých očích bezchybný. Myslím, že je vhodný i jako vánoční dárek, netradiční provedení totiž opravdu zaujme.

     

    Bioderma Atoderm, 199 Kč a Eucerin Lip Repair, 169 Kč

    Bioderma Atoderm balzám na rty, 199 Kč, koupíte v síti lékáren
    Autor: archiv firem
    Eucerin Balzám na rty LIP REPAIR, 169 Kč, koupíte v síti lékáren
    Autor: archiv firem
    Přiznám se, že tyhle dvě značky jsou moje velké lásky. Mám totiž občas citlivou pleť a jejich složení mi vždy vyhovovalo. Na zimu, kdy mám velmi popraskané rty a během lyžování se mi občas na rtech tvoří i nepříjemný a nevzhledný lišej, jsou šetrné balzámy na rty od Eucerinu a Biodermy mou jasnou volbou. Nemůžu se rozhodnout, který z nich je lepší, protože jsou oba naprosto bezchybné. Jak slibují na obalu, rty jsou opravdu hebké, regenerované a chráněné. Někomu možná nemusí vyhovovat nulová parfemace nebo nanášení přes aplikátor, ale mně obojí naprosto vyhovuje.

  • Redaktorka VIP Gábi testovala:

     

    Balea Olejový balzám na rty s kokosem, 60 Kč, koupíte v síti drogerií DM
    Autor: archiv firem
    Balea, olejový roll-on, 60 Kč

    Roll-on na rty je novinka, kterou jsem ještě neviděla, a byla jsem moc zvědavá na to, jaká bude u tohoto systému aplikace. Musím říct, že to není úplně snadné, a to jsem ho na rty natírala v pokojové teplotě nebo při teplotách, které rozhodně nebyly nijak drasticky nízké. Jinak když se podaří nátěr, je olej velice příjemný. Má kokosovou vůni a nemá žádnou chuť, což jsem kvitovala s povděkem. Vydrží na rtech docela dlouho a je to příjemný pocit. Možná když někoho budete líbat, je malinko lepivý, ale opravdu malinko.

     

    Dermacol Lip balm SOS Almond, 79 Kč, koupíta na www.dermacol.cz nebo v prodejnách Dermacol
    Autor: archiv firem
    Dermacol SOS Almond, 79 Kč

    První pocit z balzámu je velice příjemný. Hezky voní a má strašně příjemnou, mastně kluzkou konzistenci, která se příjemně natírá. Rty po aplikaci pěkně zvláční, pravděpodobně to bude jojobovým olejem, který je v balzámu použit. Jediné, co mě na tomhle balzámu nebaví, je jeho chuť. Je to jako olíznout parfém. To trochu kazí celý dojem.

     

    Eucerin Acute Lip Balm, 239 Kč, koupíte v síti lékáren
    Autor: archiv firem
    Eucerin Acute Lip Balm, 239 Kč

    To je přesně balzám dle mého gusta. Je v tubičce, takže i při nošení v teplejším prostředí nebo tehdy, když ho na horách i s bundou hodíte na kamna, se vám nerozteče do kapsy. Aplikace je jednoduchá a dobře se roztírá. Je neparfémovaný a bezbarvý. To je také super, protože když mám oschlé rty, mám většinou zarudlé i okolí kolem pusy, a proto potřebuju pouze hojivý, bezbarvý balzám. Jsem s ním po všech stránkách spokojená.

  • Redaktorka Irena testovala:

     

    Blistex Classic, 80 Kč, koupíte v síti drogerií a supermarketů
    Autor: archiv firem
    Blistex Classic, 80 Kč

    Dlouhodobě mám vyzkoušeno, že pokud mám popraskané rty, jediné, co spolehlivě zabere, je klasický jelení lůj z lékárny. Všechny tyčinky na rty beru spíše jako prevenci. Blistex má příjemnou, mírně nasládlou vůni i chuť. Je měkký, nanášení je tedy potřeba provádět hodně jemně. Rty jsou na první pocit promazané. Podobně jako u většiny přípravků v tyčinkách, mám i zde po čase potřebu ho použít znova. Můj osobní pocit byl, že rty byly promazány jen na nejsvrchnější části, nikoliv v hloubce a po čase byly trochu vysušené.

     

    Labello Lip Butter Original, 75 Kč, koupíte v síti drogerií a supermarketů
    Autor: archiv firem
    Labello Lip Butter Original, 75 Kč

    Pro klasické modré Labello mám slabost už z období dospívání, kdy jsem ho znala pouze z fotek v půjčeném časopise Bravo – a nikdo mi ho nikdy ze "západního Německa" nedovezl. A tak občas neodolám a zakoupím si ho do kabelky na denní použití, když nemám akutní problém. Jeho variaci v plechové krabičce jsem přivítala s nadějí, že by mohla účinněji promazávat a zanechávat rty vláčné delší dobu. Výrobek splnil očekávání – rty promaže i v hlubších vrstvách a po chvilce se vstřebá. Zůstanou déle vláčné než po použití Labella v tyčince. Jako první pomoc při popraskaných nebo hodně vysušených rtech však použiju něco jiného.

     

    BioAroma Balzám na rty máta a citron, 99 Kč, koupíte na www.bioaroma.cz
    Autor: archiv firem
    BioAroma, balzám s mátou a citronem, 99 Kč

    Tyčinka na rty obsahuje přírodní včelí vosk, olivový olej a esenciální oleje z máty a citronu. Kosmetiku BioAroma vyzkoušenou nemám a musím přiznat, že pro mne byla velice příjemným překvapením. Včelí vosk rty perfektně promaže do hloubky a po vstřebání je nadále nevysušuje. Vůně citronu a máty je příjemně jemná, člověk ji cítí chvilku po nanesení a pak už ho neobtěžuje. Velice dobře fungoval i na popraskané rty. Takže stejné vlastnosti jako klasický jelení lůj, navíc doplněné o jemnou vůni a hezké balení. Řecká kosmetika BioAroma je sympatická i tím, že je přírodní a netestuje se na zvířatech. Pro mne jasný vítěz a adept na častější výskyt v mé toaletní tašce – například ve verzi s vůní pomeranče, vanilky a skořice.

  • Grafička Tereza testovala:

     

    Blistex MedPlus, 109 Kč, koupíte v síti drogerií a supermarketů
    Autor: archiv firem
    Blistex MedPlus, 109 Kč

    Vyzkoušela jsem desítky, možná i stovky balzámů na rty, protože celoročně trpím jejich vysycháním a praskáním. Blistex MedPlus je pro mě ověřenou stálicí, která v mém arzenálu nikdy nechybí, protože má schopnost i do krve popraskané rty rychle zhojit. Už během několika hodin pociťuji značnou úlevu, zmírnění napětí rtů, svědění a také bolesti. Obsahuje totiž kafr, který to všechno tlumí. Někomu může vadit jeho výrazná chuť, ale já si ji oblíbila. Kelímek mi i přes časté používání vydrží skoro rok.

     

    Essence balzám na rty kiss care love, 40 Kč, koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem
    Essence Kiss Care Love, 40 Kč

    Hutnější balzám, který barvil téměř stejně jako rtěnka. Po nanesení jsem ho na rtech stále cítila. Pokud balzám používáte jako rtěnku, tak je to ideální volba. Plus dávám také krásnému obalu.

     

    Yves Rocher Balzám na rty jahoda, 45 Kč, koupíte na www.yves-rocher.cz nebo v prodejnách Yves Rocher
    Autor: archiv firem
    Yves Rocher, balzám na rty, jahoda, 45 Kč

    Na první pohled mě překvapila jasná červená barva, ale po prvním vyzkoušení jsem zjistila, že rty jen lehce zabarví, což mi vyhovuje. V zimě, kdy používám balzám několikrát denně, mi tento přijde ideální, je lehký, krásně voní a dlouho vydrží.

  • Redaktorka hobby Lenka testovala:

     

    Ziaja balzám na rty Natural Olive, 55 Kč, koupíte na www.ruzova10.cz
    Autor: archiv firem
    Ziaja, balzám na rty Natural Olive, 55 Kč

    Produkty této značky patří mezi mé oblíbené, nejsou drahé a přitom s nimi mám ty nejlepší zkušenosti. Tento balzám na rty mě ale zklamal. Nesplnil to, co jsem od něj očekávala. Na jeho obranu mohu říct jen to, že je vyživující. Neplní tedy řešení popraskaných rtů, které mě vždy, jakmile se ochladí, trápí. Díky praktickému aplikátoru se dobře nanáší, má příjemnou konzistenci i vůni. Bohužel po vstřebání, za hodinu až dvě, jsou rty ještě vysušenější, víc se loupou a praskají.

     

    Blistex Lip Balzám, 99 Kč, koupíte v síti drogerií a supermarketů
    Autor: archiv firem
    Blistex Lip Balzám, 99 Kč

    Naopak po použití tohoto balzámu, určeného přímo na suché a popraskané rty, jsem byla příjemně překvapena. Nejenže jsem okamžitě po aplikaci cítila úlevu, ale i byly rty po několika hodinách hebké, vyhlazené a hydratované. Po loupající se kůži ani památky. Jediné, co mě překvapilo, byla mentolová vůně, která se stupňuje. Ale po druhé aplikaci, když už jsem věděla, co mě čeká, mi už byla příjemná. V prasklinkách ale nijak nepálí. Balzám má bílou krémovou konzistenci, při olíznutí zjistíte, že je sladký. Stejně jako ten předchozí se díky praktickému aplikátoru dobře nanáší, navíc nehrozí, že se vám v kabelce otevře, jako už se mi mockrát stalo s klasickými tuhými tyčinkami.

  • Redaktorka VIP Lucka testovala:

     

    Rimmel Kate balzám na rty, 129 Kč, koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem
    Rimmel Kate, balzám na rty, 129 Kč

    Tento balzám mě velmi potěšil a myslím, že získal čestné místo v mé kosmetické taštičce. Je bezbarvý, takže se i dobře hodí pod rtěnku. Rty jsou po něm chvilku lesklé a vydrží na nich tak akorát, postupně se vpije. Hydratuje pro mě dostatečně a design je také povedený!

     

    Dermacol Lip balm SOS Chocolate, 79 Kč, koupíta na www.dermacol.cz nebo v prodejnách Dermacol
    Autor: archiv firem
    Dermacol Lip Balm SOS Chocolate, 79 Kč

    Jak už napovídá název, tento balzám se hodí na rty suché jako troud. Já na ně až tolik netrpím, a proto mi tak úplně nevyhovuje, protože rty zůstávají mastné docela dlouhou dobu. Ale pro ty, které v zimních měsících tyto problémy trápí, bude dozajista tím nejlepším pomocníkem. Plusem také je, že je bezbarvý a příjemně voní.

     

    Nobilis Tilia Pomáda na rty ochranná, 109 Kč, koupíte na www.nobilis.cz
    Autor: archiv firem
    Nobilis Tilia, pomáda na rty ochranná, 109 Kč

    Až ho vypotřebuji, s radostí si ho pořídím znovu. Je bezbarvý, hodně promastí rty – a největší plus? Ta krásná levandulová vůně. Začala jsem ho používat před spaním na noc, a tak zabiju dvě mouchy jednou ranou. Levandulová vůně má uklidňující účinky a já se ráno probudím vyspalá a s heboučkými rty!

Autor: brig
Diskuse ke článku
.