Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chcete mít krásnou pleť? Spánek a hormony vám pomohou

16. listopadu 2015 | 11:11
Prezentace klienta |

O jakých hormonech hovoříme? A proč je kvalitní spánek důležitý pro mladistvě vypadající pleť? S hormony opatrně, ne každý působí zcela pozitivně.

Dehydratace pleti, otoky kolem očí, tmavé kruhy pod očima, bledé nebo popelavé tóny pleti. Všemi těmito náznaky nám dává pleť jasně najevo, že spánek nedodal organismu tolik energie, kolik by měl. V našem těle se přes noc děje spousta nejrůznějších pochodů a je to právě spánek, který umožňuje organismu vyrovnat se s běžným každodenním poškozením skrze buněčnou obnovu. Když k regeneraci organismu nedojde, je to především pleť, která o tom vyšle signál jako první.

Podpořte omlazení pleti během noci s exkluzivním vánočním balíčkem pro noční regeneraci s přípravky britské firmy Medik8. V jeho rámci vyzkoušíte účinnost hned několika produktů: nočního hydratačního krému proti vráskám Hydr8 Night, Eyeliftu pro vyhlazení vrásek okolo očí, séra Retinol 3 TR pro redukci jemných vrásek a rozjasnění pleti a také hydratačního séra Hydr8 B5 s obsahem kyseliny hyaluronové a kyseliny pantotenové. Proč je noční péče tak důležitá? Protože pleť není vystavena působení vnějších vlivů, a má tak dostatek času vstřebat všechny účinné látky a nechat je působit!

Spíše než noční regeneraci chcete své pleti dopřát rozjasnění či redukci vrásek? Vyberte si z bohaté nabídky exkluzivních vánočních balíčků v internetovém obchodě Medaprex!

Zatímco spíme, kůže přechází do módu obnovy a nahrazuje odumřelé buňky novými. Díky této exfoliaci se pleť zbavuje poškození způsobeného slunečním zářením a dalšími vnějšími faktory. Když je ovšem příliš krátký, nemůže organismus tyto procesy zcela dokončit. A na povrchu pokožky pak zůstávají odumřelé buňky, jejichž přítomnost má za následek vznik pupínků a ucpaných pórů. Kromě toho se během noci v celém organismu zpravidelňuje cirkulace krve, díky čemuž se pleť dokáže sama lépe vyrovnat s vráskami a dalšími nedokonalostmi jako je například zarudnutí. Bohužel kde není spánek, tam není krásná pleť.

Nejde ale pouze o to, jak dlouho spíme. Důležitá je i kvalita spánku. I když se buňky opravují a obnovují v průběhu celé noci, naprostá většina této buněčné regenerace probíhá v tzv. non-REM fázi spánku. Právě proto je důležité dodržovat zhruba stejnou dobu ulehnutí do postele a ranního vstávání, aby se fáze spánku REM a non-REM správně střídaly. Jedině tak budete mít zaručené, že všechny „hojivé“ procesy v organismu a pleti probíhají v nejdelších možných intervalech. Odborníci doporučují ulehnout nejpozději v jedenáct hodin, čímž pleti poskytnete dostatek času k nočním „opravám“. Většina těchto procesů totiž probíhá mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní.

Autor: Medaprex

Jak je to s působením hormonů?

Během spánku se snižuje produkce hormonu kortizolu, tzv. stresového hormonu, který je zodpovědný za ztenčování pleti, vznik strií, barevných nerovností pleti a dalších nepříjemností.

Pokud se nedostatečně vyspíme, jsme jako baterka, která nemá šanci nabít se naplno. Organismus tuto „vybitost“ vyhodnotí jako stresový faktor a začne produkovat větší množství kortizolu. Ten působí dost podobně jako silná káva – udrží organismus v chodu. Ovšem za jakou cenu? Rozpad kolagenu, snížená elasticita pleti, vznik vrásek… Kdepak, produkci kortizolu pleť nechce!

Kvalitní spánek na druhou stranu zvyšuje hladinu spánkového hormonu melatoninu, který na organismus působí jako antioxidant a podporuje správné fungování imunitního systému. Co se pleti týče, umí melatonin bojovat proti tmavým skvrnám, jemným linkám a dokonce rakovině kůže a napomáhá zachovat fyzickou integritu pleti.

Dobrý spánek také zvyšuje účinnost růstového hormonu, který opravuje a regeneruje buňky produkující kolagen, bílkovinu zodpovědnou za elasticitu a pevnost pleti. Rozhodně jej lze označit za antiageingový hormon. Podporuje jak hydrataci pleti, která je pro mladistvý vzhled absolutně nezbytná, tak buněčnou obnovu. V neposlední řadě je na úrovni celého organismus zodpovědný za růst svalů, kostí a tkání, včetně kůže.

Bez kvalitního a dostatečného spánku se neprodukuje růstový a spánkový hormon v dostatečném množství, na druhou stranu dochází k nadprodukci kortizolu. To vše má za následek neblahý stav pleti, která je přesušená, mdlá, s vráskami a jemnými linkami.

Autor: Medaprex

Překvapily vás tyto informace? Nebo jste sami trochu tušili, že spánek je pro pleť důležitý, jen jste nyní dostali do ruky jasný důkaz? Ať už je to tak, nebo tak, učiňte nejjednodušší krok ke krásné pleti a stanovte si dostatek spánku jako jednu z hlavních priorit. Jak dlouho by měl člověk spát? V současnosti se vědci shodují, že pro krásnou pleť je nutných alespoň sedm hodin!

Vytvořte ze spánku prioritu číslo jedna a vaše pleť bude krásná, mladistvá a zdravá!