Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vyzkoušeno: Vlasy bez chemie! Po roce experimentování se dokážu i obarvit!

Video se připravuje ...
Šetrnou metodu barvení vlasů vám představí kadeřník Filip Gregor ze salonu NaVlasBio
VIDEO: Adam Balažovič
8. října 2015 | 11:00

Editorka Markéta se rozhodla ze své vlasové kosmetiky kompletně vyloučit veškeré chemické složky. Jak je to ale s barvením? Existují vůbec nějaké šetrné přírodní barvy nejen pro kadeřnictví, ale i na domácí použití? A jaký vliv mají na vaše vlasy? Podívejte se, jak se Markétě žije s vlasy, které jsou bez chemie, již skoro rok.

Pokud máte, stejně jako moje editorka, pocit, že vaše vlasy se chovají hůř, než muž na prahu rozvodu, můžu vám poradit jediné: vykašlete se na chemii.

Po roce zkoumání, hledání, slepých uliček a úspěšných i neúspěšných pokusů, jak zbavit Markétiny vlasy působení chemických látekk, máme výsledky.

A samozřejmě – nic není tak ideální, jak se na začátku zdálo. Přesto je to lepší, mnohem lepší.

Jak se Markéta cítí po roce s přírodními barvami?

"Tak už je to rok, co si nebarvím vlasy chemií. Rok, co se mi nestalo, že jsem si vybrala středně hnědou, ale moje vlasy získaly tmavý havraní odstín. Rok, co bad hair day nebylo možné vyřešit nákupem jedné krabičky za stovku. I když se o mně rozhodně nedá říci, že jsem biožena, stav mých vlasů a redakční kosmetická odbornice mě přesvědčily, že moje vlasy potřebují přírodní preparáty," popisuje Markéta.

Za rok vyzkoušela hodně, slepou uličkou se ukázala henna. "V mém věku má jen minimální krycí účinky a práce s ní je nad mé síly. Možná jsem prostě nešikovná, ale trávit tři hodiny barvením a hodiny uklízením koupelny?" pokračuje.

Vyzkoušela luxusní barvení v salonech, které prodávají drahé biobarvy. Super! Ale prostě jsou drahé. "Nakonec jsem po mnoha pokusech skončila u značky Hair Wonder, kterou jsem si schopná na vlasy nanést sama za pár minut a která moje šediny, které ještě nejsou tak pokročilé, zakryje na měsíc. Zatím, uvidíme, jestli to půjde i za pár let," doufá.

Textilní barviva na vlasy nepatří!

Pokud se rozhodnete být šetrná ke svým vlasům, vyhněte se barvám na vlasy z drogerií, jejichž nevýhody zdaleka převyšují těch málo výhod, které mají. Je to samozřejmě nízká cena a možnost nabarvit si vlasy kdykoliv doma.

"Barvy z drogerií obsahují různá levná odpadní barviva, barviva na textil nebo barvy na koberce, a navíc další množství škodlivých složek. Když se jimi barvíte pravidelně, jednou za čtyři až šest týdnů, tak všechny tyto látky pokožkou pravidelně vstřebáváte do organismu," říká kadeřník Filip Gregor z pražského salonu NaVlasBio, který k barvení používá přírodní barvy na vlasy značky Rolland.

Je pochopitelné, že nemusíte mít čas nebo prostředky na to, chodit na barvu pravidelně ke kadeřníkovi, navíc ještě na přírodní barvu. I tak ale existuje mnoho alternativ, a to v podobě barev na domácí použití, které sice obsahují oxidační činidlo v podobě peroxidu vodíku, ale jinak jsou na bázi přírodních olejů a obsahují pouze přírodní pigmenty. Jsou to například značky Color Erbe, Logoona a další, které najdete v naší fotogalerii.

Autor: brig