Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Co potřebuje pleť? V každém věku něco jiného! Poradíme, co vybrat ve 20, ale i v 60!

  • 5. října 2015 | 06:00

    Nalijme si čistého vína. I kdybyste použila ten nejúžasnější přípravek na světě, mládí vám to nevrátí. Ale správná péče umí výrazně zpomalit stárnutí, a jak budete vypadat, máte opravdu ve svých rukou. Jen je třeba zjistit, co je kdy potřeba. Pokud ve dvaceti nasadíte krémy s kyselinou hyaluronovou, zbytečně pleť zatížíte. A naopak. Když po padesátce budete vytrvale krémovat pokožku přípravky pro puberťáky, žádné omlazení se konat nebude. Co tedy používat, kdy a proč?

  • 20 let

    Eucerin Zklidňující krycí korektor DermoPURIFYER 229 kč koupíte v síti lékáren
    Autor: archiv firem
    Užívejte si. Vaše pokožka je správně napnutá i hydratovaná a jediné, co vám může kazit radost z dokonalosti, jsou zvýšená tvorba mazu, ucpávání pórů a akné.

    Ideální péče

    V tomhle věku si musíte jen dát pozor na to, abyste pleť pravidelně čistila a zbytečně ji nezatěžovala. Pokud usnete s neodlíčeným obličejem, neprojeví se to hned, ale za pár let ano. Takže je třeba trochu myslet dopředu. Je zbytečné pleť zatěžovat hutnými krémy, ideální jsou lehké hydratační emulze a speciální přípravky na aknózní pleť s lehce kyselým až neutrálním pH. Nezapomínejte ani na krémy s ochranným UV faktorem.
  • 30 let

     

    La Roche Posay Fyziologický odličovač očí, 299 Kč koupíte v síti lékáren
    Autor: archiv firem

     

    Dosud jste si vystačila s odličovací sadou a hydratačním krémem, ale po třicítce budete muset svůj kosmetický arzenál vybavit o něco lépe. Kůže totiž začíná pomalu a nenápadně stárnout, ztenčovat se a objevují se první vrásky kolem očí. Zatím není žádný důvod k panice, ale zároveň nastává čas zvýšené péče.

    Ideální péče

    Čím je pleť zralejší, tím více výživných látek a hydratace potřebuje. Ale nic se nemá přehánět, a navíc nemá cenu nanášet na sebe vrstvy krémů. Ráno používejte kvalitní čisticí přípravky (ano, i ráno je třeba pleť „odlíčit“, stačí k tomu kvalitní tonikum). Podpoříte tím obnovu buněk a pomůžete pleti zbavit se nočních nánosů těch odumřelých. Následuje krém. Pokud máte mastnější pokožku, jsou pro vás skvělé matující krémy nebo fluidy, které uzavírají póry. Suchá pleť naopak vyžaduje hydratační přípravky a rozjasňující séra. Zamýšlíte se nad tím, jestli není čas na krémy s obsahem kolagenu nebo kyseliny hyaluronové? Ano, ale jen na noc. Přes den je to zatím zbytečné.

  • 40 let

     

    Estée Lauder Intenzivní noční sérum pro obnovu pleti Advanced Night Repair, 1571 Kč, koupíte na www.krasa.cz
    Autor: archiv firem
    Pohled do zrcadla mluví jasně. Pleť začíná vadnout, je viditelně tenčí než před dvaceti lety a vrásky už pomalu nespočítáte. Ale nevadí, i to se dá napravit.

    Ideální péče

    Pořiďte si kvalitní přípravky s obsahem omlazujících složek. Pleť totiž nutně potřebuje vláhu a pevnost. Skvělá je kyselina listová, která pomáhá při obnově kožních buněk a kolagenu kvůli zpevnění a hydrataci. Nebo je možné použít regenerační retinol. Pokud opravdu chcete mít pleť, která vypadá dlouho mladě, nutné budou pravidelné peelingy, užívání sér a vitaminových ampulek, výživné pleťové masky a zvýšená péče o oční okolí a dekolt. Choďte pravidelně na kosmetiku a připlaťte si za přípravky s kaviárem, zlatým nebo diamantovým práškem a s extra dávkou kyseliny hyaluronové.
  • 50 let

     

    Clarins sérum na oční kontury Total Eye Concentrate, 1730 Kč, koupíte v parfumeriích Fann
    Autor: archiv firem
    Po padesátce dochází k dalšímu prohlubování vrásek, pleť je čím dál matnější, sušší a hrubší. Po menopauze navíc klesá produkce estrogenů, což pokožka nese velmi těžce. Zhruba o pět procent ročně se kvůli tomu snižuje množství elastinu a kolagenu, objevují se pigmentové skvrny, začínají vznikat převisy kůže na tvářích, bradě a očních víčkách…

    Ideální péče

    I když neduhy spojené s věkem vypadají nepěkně, není důvod k panice. Moderní přípravky i jednoduché kosmetické zákroky umějí divy, takže máte šanci ještě pěkných pár roků vypadat mladistvě. Nakupte si anti-age produkty, dopřávejte si pravidelnou masáž obličeje, hloubkové peelingy, kvalitní masky a vůbec to nejlepší, co trh nabízí. Nebojte se ani chemického peelingu, rejuvenace a jiných neinvazivních zkrášlovacích procedur (například omlazení vlastní krví) a dodržujte zdravý životní styl.
  • 60 let

     

    Sérum proti vráskám Dermaheal Cosmeceutical, 2010 Kč
    Autor: archiv firmy
    Pokud jste o sebe celý život vůbec nepečovala, bude vaše pleť v dost katastrofálním stavu. My ostatní si zoufat nemusíme. Sice se trochu prohloubily projevy stárnutí, ale i tak vypadáme pořád šik.

    Ideální péče

    Tady platí podobná pravidla jako po padesátce. Jediné, co opravdu potřebujete, je pořádná dávka rozmazlování. Bez výčitek svědomí si kupte kvalitní krémy vyráběné nejnovější technologií. Vyplatí se pleť hydratovat, vyživovat a chránit před sluníčkem. Pro vás jsou ideální hutné krémy s vitaminem C, kolagenem a vápníkem. Na vrásky kolem očí a jemnou kůži na krku používejte rostlinné přípravky z lékárny, které fungují jako přírodní botox. Absolutně nejdůležitější je se usmívat, být sebevědomá a bavit se životem. Tahle trojkombinace funguje jako elixír mládí, který ještě nikdo nepřekonal.

Klíčová slova:  krása, trendy, líčení, pleť, stáří, pokožka
Diskuse ke článku
.