Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vyzkoušeno: Barvení vlasů pomocí slupek z vlašských ořechů

1. října 2015 | 06:00

Krásný slunečný víkend, práce na zahradě a pak letmý pohled do zrcadla na nový přírůstek šedin mezi mými tmavými vlasy daly vzniknout nápadu: slupkami z nasbíraných vlašských ořechů nebudu mít obarvené jen ruce, ale tentokrát především i vlasy!

Narodila jsem se jako bruneta, dospěla jsem jako bruneta a pravděpodobně zemřu jako bruneta. Kromě jednoho experimentu s odbarvovačem a se superkrátkým mikádem by se dalo říct, že jsem víceméně stále dlouhovlasá a stálobarevná.

Ta konstantní barevnost má pochopitelně háček – po matce jsem zdědila kštici sice hustou, jako má Ronja, dcera loupežníka, ovšem také se sklony k brzkému šedivění. Nepomáhat si chemickou cestou, spíš než těm Ronjiným by se mé vlasy podobaly světlým chomáčům jejích malých trolích kamarádů z lesa.

Když mne osvítila myšlenka, co s hromadou zelených slupek z ořechů, děkovala jsem všem blogerkám a e-kořenářům, kteří této historické metodě dali virtuální podobu. Nepochybně díky jim mne oříšek při cestách internetem o klobouček zavadil a v hlavě vyvolal tento nápad.

Zastudena nebo povařit

Každý ze společenstva hnědých prstů ví, jak mocná a neporazitelná je barva z čerstvé ořechové slupky. A navíc je bio a navíc je zadarmo! K barvení vlasů se dají použít dva postupy. Zastudena vylisujte šťávu ze slupek, případně je rozmixujte se lžičkou olivového nebo jiného pěsticího oleje. Tato metoda mi přišla příliš nebezpečná, co se týče potřísnění jiných částí domácnosti, zvolila jsem tedy druhou možnost, vývar. Ořechové slupky nadrobno nakrájejte a nechte povařit asi půl hodiny. Výslednou šťávu naneste na vlasy.

Hnědá šťáva z vařených slupek vypadala prvotřídně, před jejím nanášením jsem ovšem trochu zaváhala: nepotřísním přece jen především své okolí? Abych dala barvě trochu krémovější konzistenci, rozmixovala jsem v ní trochu slupek a přidala lžíci oleje. Výslednou "krémošťávu" jsem nanesla na vlasy a zabalila do ručníku. Po půlhodině jsem barvu smyla.

Výsledné dojmy

V první řadě jsem zjistila, že rozmixované slupky se z vlasů poměrně špatně dostávají. Dalo by se říci, že se s nimi vymyje i podstatná část barvy. Olej ovšem zapůsobil regeneračně, takže mi vlasy připadaly na omak pevnější.

Kdyby byla bývala barva vydržela v sytém odstínu, byla by opravdu hezká. Po pečlivém umytí z ní však zbyl takový lehčí tón. Na krytí ojedinělých šedých vlasů na čas dobré, dobarvování celých šedých odrostů by tento výluh asi úplně dotmava nezvládl.

Závěr: celou ořechovou anabázi hodlám ještě zopakovat, tentokrát s čerstvou šťávou z ořechů. Má nepochybně silnější barvicí efekt než převařený výluh. Moje prsty, byť chráněné dvěma páry gumových chirurgických rukavic, jsou toho důkazem. Ale hnědá, a ještě navíc bio je prostě ta moje, ta pravá, a navíc ořechová. První pokus bych tedy hodnotila jako "polozdar" a po něm to rozhodně nevzdám.

Připravte se na to, že z rukou barvu jen tak nedostanete
Autor: bpž archiv