Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pravidla kosmetických štětců: Když je nebudete čistit, zničí vám pleť!

  • Video se připravuje ...
    19. září 2015 | 06:00

    Kosmetické štětce jsou dokonalými pomocníky při líčení. Pokud se o ně ale nestaráte tak, jak byste měly, je tu velké riziko, že vám mohou pleť spíš pokazit, než vylepšit. Jak často byste je měla čistit a jak o ně vůbec pečovat, aby svoji úlohu plnily co nejlépe a co nejdéle?

  • Skladujte je na stojáka

     

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Ideální je mít štětce umístěné v kelímku nebo ve sklenici, aby štětiny mohly volně schnout na vzduchu. Kosmetická pouzdra jsou sice velmi pěkná, ale pokud nepoužíváte výlučně suchá, pudrová líčidla, mohou se štětce zapařit a množit se v nich bakterie, které si potom při líčení roznesete po celém obličeji.

  • Po každém použití je desinfikujte

     

    Na make-up a BB krém použijte plochý foundation brush.
    Autor: shutterstock.com
    Pokud byste štětce důkladně prala po každém použití, brzo byste jejich štětiny zničila. Ovšem i tak je potřeba je vždy po líčení očistit. Ideální jsou na to dezinfekční spreje určené přímo na kosmetické štětce, které je sice neumyjí, ale zato zbaví bakterií a umožní vám je používat několik dní po sobě.

  • Perte je pravidelně

     

    Objemný kabuki štětec je perfektní na nanášení pudru.
    Autor: shutterstock.com
    Ideální doba na důkladné čištění štětců je jednou týdně. Zažijte si rituál, kdy každou neděli večer vyperete své kosmetické pomocníky, abyste je měla nachystané na následující týden. Nepodceňujte to a štětce opravdu nepoužívejte déle než týden, pokud si nechcete pokožku podráždit nebo způsobit vznik pupínků.

  • Pravidla čištění

     

    Zkosený štětec se skvěle hodí k vyplnění obočí nebo k nakreslení očních linek.
    Autor: Shutterstock.com
    K očistě štětců se v drogeriích prodávají speciální šampony na štětce, bohatě ale stačí klasický šampon na vlasy. Ovšem pozor, ten musí být bez silikonů, aby vám vlákna nezačaly obalovat a štětec se nezničil. Perte je vždy krouživým pohybem, ale jemně, abyste si štětiny nepoškodila. Proplachujte tak dlouho, dokud ze štětce neodtéká čistá voda.

  • Vždy hlavou dolů

     

    Vějířovitý štětec se skvěle hodí na pudrové rozjasňovače.
    Autor: shutterstock.com
    Kosmetické štětce vždy oplachujte i sušte štětinami směrem dolů. Jinak by vám voda mohla zatéct do rukojeti a rozpustit lepidlo, kterým jsou štětiny uchyceny. Navíc vám takto štětiny lépe proschnou a nehrozí, že by se zapařily.

Autor: Brigita Zemen
Diskuse ke článku
.