Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Víte, co je metoda NoPoo? Její zastánkyně si myjí vlasy jen vodou! Co na to kadeřníci?

Dokážete si představit, že byste zahodila šampon a myla si vlasy pouze vodou?
7. července 2015 | 06:00

Toužíte po divokých, sexy a zdravých vlasech? Podle nové metody péče o vlasy nazvané NoPoo je to až směšně snadné. Stačí zahodit šampony, kondicionéry, masky i laky na vlasy a mýt si vlasy pouze vodou. Nevěříte? Zeptaly jsme se kadeřnic, co na to říkají.

Slyšely jste už o metodě péče o vlasy, která se jmenuje NoPoo? Ve světě jí propadly nejen blogerky, ale také celebrity jako Jennifer Aniston nebo Cameron Diaz.

Označení NoPoo je vlastně zkratka pro anglické spojení slov "no shampoo" (žádný šampon), současně se ale jedná také o slovní hříčku – poo totiž v angličtině znamená hovínko.

Hlavní myšlenkou této metody je zbavit vlasy zatížení v podobě chemie, kterou v běžných šamponech naleznete, a dát pokožce a vlasům šanci a čas, aby se vrátily zpět do své přirozené podoby. Jenomže jak toho dosáhnout?

Zahoďte šampony a vrhněte se na vodu

Nejvyšší formou NoPoo metody je omývat si vlasy pouze čistou vodou a nedávat na ně vůbec žádné přípravky, což je způsob, který si velmi oblíbila i stylistka, redaktorka, kadeřnice a blogerka Martina Matyášová. Proč?

"Šampon je brutální čistič a i v té nejšetrnější podobě odmývá přirozený maz z pokožky hlavy, který vlastně funguje jako to nejlepší vyživovadlo a kondicionér pro vlasy. Tím, že ho odmývá, se pokožka logicky zase promašťuje, a když to takhle děláte denně, tak se pak denně domašťují i vlasy. Pravé vlasy jsou jako tráva v lese, divoké – ne jako uměle vypěstovaný, zdánlivě dokonalý anglický trávník, který nepřežije větší slejvák. Vlasy NoPoo jsou vaše a tenhle pocit bych přála zažít každému, " říká Martina Matyášová.

Sama Martina si mytí vlasů bez použití produktů nemůže vynachválit. Říká, že se jejich kvalita výrazně zlepšila, a navíc je na nich schopna pozorovat i to, jak se cítí uvnitř – zjednodušeně řečeno únava a dlouhodobý stres se projeví zplihlými vlasy, radost a spousta energie zase divokými sexy vlasy.

Nečekejte zázraky hned

Aby se vlasy údajně dostaly zpět do svého přirozeného modu, je potřeba vytrvat v jejich nemytí šamponem nejméně půl roku. Při NoPoo si ale můžete pomoci roztokem z jedlé sody, jablečného octa nebo černou kávou, které vám vlasy umyjí a odmastí. Musíte ale vytrvat. Jakmile vlasy jednou umyjete šamponem, můžete začít nanovo.

Dokáže ale čistá voda vlasy opravdu důkladně umýt? Zeptaly jsme se Báry Kolenaté – senior style directorky kadeřnického salonu Toni & Guy: "Sama jsem metodu NoPoo nezkoušela, takže si netroufám ji jakkoliv hodnotit. Za sebe ale můžu říci, že kdybych si vlasy myla pouze proudem tekoucí vody, neměla bych pocit, že jsou opravdu čisté. I když bych si do nich nedávala žádné stylingové přípravky, každý den nám na vlasech a vlasové pokožce ulpí spousta prachu, smogu a nečistot, natáhnou do sebe nejrůznější pachy a já bych se bála, že pouze vodou z nich tyto nečistoty nedostaneme."

NoPoo na půli cesty

Pravdou je, že chemické složky, jako jsou sulfáty (SLS), které v šamponech způsobují tu báječnou pěnivost, mají současně vlastnost pokožku dráždit a vysušovat. Já sama jsem se lupů a svědící vlasové pokožky zbavila během půl roku, kdy jsem přestala používat šampony se sulfáty.

Pokud tedy chcete jít blíž přírodě a chovat se ke svým vlasům šetrněji, ale současně si (zatím) nedokážete představit, že byste si vlasy myla pouze čistou vodou, vyzkoušejte nahradit klasické šampony těmi čistě přírodními, u kterých máte jistotu, že žádnou chemii neobsahují. Nebojte se, jejich cena není výrazně vyšší než částka, kterou utratíte za klasický šampon.

Kterým značkám můžete věřit a kde je koupit? Bez problémů sáhněte po značkách, jako jsou Weleda, Lavera, Nobilis Tilia, Alverde, Alva nebo Coslys. Novinkou je také šampon NoPoo značky Yves Rocher, který si poslední 2 týdny nemůžu vynachválit. Velmi široký výběr přírodních produktů naleznete také na internetových obchodech, jako jsou například biooo.cz, organictime.cz nebo countrylife.cz.

Autor: brig