Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Test opalovacích krémů: Který je nejlepší a který stojí nejméně peněz?

  • Video se připravuje ...
    26. června 2015 | 06:00

    Opalovací krémy, mléka a oleje jsou něčím, bez čeho se v létě prostě neobejdete. Rozhodly jsme se je otestovat na vlastní kůži: jak se roztírají, jaký zanechávají pocit a zda nepálí? Některé jsme si zamilovaly, jiné nás příliš neuchvátily. Podívejte se, jak u nás letní "opalováky" dopadly.

  • Módní redaktorka Andrea testovala:

     

    Vichy, hydratační sprej, 455 Kč

    Vichy Hydratační sprej optimalizující opálení SPF 30 Ideal Soleil, 455 Kč, koupíte na www.krasa.cz
    Autor: archiv firem
    Ačkoliv je to v případě opalovacích krémů vedlejší, na první pohled mě zaujalo balení. Nápadnou oranžovou lahvičku totiž nemusíte v tašce dlouho hledat, a navíc krém otevíráte a uzavíráte mačkáním horní gumové části ze strany na stranu, takže nehrozí, že se vám v zavazadle otevře a zašpiní celou tašku. Samotná aplikace krému ve spreji je jednoduchá a příjemná, protože svěže voní a opravdu snadno se roztírá. Během pár vteřin se úplně vsákne do pokožky, a proto ho ocení především ten, kdo nemá rád pocit mastné kůže.

     

    Dermacol, voděodolné mléko, 199 Kč

    Dermacol Voděodolné mléko na opalování ve spreji SPF 15, 199 Kč, koupíte na www.dermacol.cz nebo v prodejnách Dermacol
    Autor: archiv firem
    Opalovací krémy ve spreji jsou zkrátka mí favoriti. Konkrétně tento se opravdu jednoduše roztíral a nezanechával na pokožce bílý film. Kůže byla po nanesení svěží, pružná a díky beta-karotenu také jemně opálená. Potěšila mě i výraznější vůně. Je to svěží a přirozená vůně, na kterou si po létě určitě ráda vzpomenete.

  • Redaktorka VIP Gábi testovala:



    Piz Buin Instant Glow, 391 Kč

    Piz Buin Instant Glow Spray SPF15, 391 Kč, koupíte na www.fann.cz
    Autor: archiv firem
    Tento přípravek s ochranným faktorem 15 je pro mě úplně ideální záležitostí. Moje pokožka unese docela hodně slunce, a pokud se natřu vysokým faktorem, tak mám problém vůbec se opálit. Jinak ovšem pokud máte citlivější pleť, bude lepší ho použít už na mírně opálenou pokožku. Výborné je, že obsahuje částečky, které odrážejí světlo, a vaši pokožku tak nádherně prozáří. Aplikace je skvělá. Sprej vám nanese rovnoměrně na pokožku malou vrstvičku krému, kterou snadno rozetřete, a rychle se tak vstřebá. Je voděodolný, ale po několikerém koupání je lepší vrstvu ochrany zopakovat.

     

    SunDance, mléko na opalování, 149 Kč

    SunDance Mléko na opalování OF 30, 149 Kč, koupíte v síti drogerií DM
    Autor: archiv firem
    Třicítku používám opravdu v těch největších pařácích, když vím, že budu na slunci celý den. Mnohdy mají tyto krémy zvláštní konzistenci, která udělá nepříjemný bílý film. Naštěstí tohle SunDance nedělá, naopak, krásně se roztírá, příjemně voní a rychle se vstřebává. Nezanechává pokožku mastnou a neprostupnou. Obsahuje také vitamin E, který zabraňuje stárnutí pokožky – takže palec nahoru.

  • Editorka Markéta testovala:



    Avon, osvěžující hydratační mléko, 179 Kč

    Avon Osvěžující voděodolné hydratační opalovací tělové mléko SPF 30, 179 Kč, koupíte na www.avon.cz
    Autor: archiv firem
    Tak tento krém bych si opravdu jen tak nevybrala. Nanášel se sice snadno, ale jeho intenzivní vůně mě provázela doslova celým dnem. A nebyla zrovna nejpříjemnější. Sice jsem již v životě dostala informaci o tom, že tělové krémy se na obličej nedávají, ale upřímně – kdo to u moře dodržuje. A tak jsem si kvůli tomuto produktu způsobila několikaminutové nesnesitelné pálení celého obličeje, zejména pak očí.

     

    Lavera, opalovací mléko ve spreji, 349 Kč

    LAVERA Sun Opalovací mléko ve spreji SPF 20 BIO, 349 Kč, koupíte na www.organictime.cz
    Autor: archiv firem
    Tyhle krémy s mechanickým filtrem (poznáte je podle toho, že zanechávají bílou stopu podobnou až tekutému pudru) já miluju. Sice po jejich aplikaci vypadáte trošku legračně, ale zase přesně víte, zda jste správně namazáni. A to oceníte zvláště u dětí. Škoda, že jsem si ho nepořídila s UV filtrem 50. Navíc mám vždycky velkou radost, že je nemusím natírat několikrát denně, protože jejich voděodolnost je vysoká. Pravda – natírání chviličku zabere, protože krém je velmi tuhý, i když je ve spreji.

  • Editorka Blesk zdraví Lucie testovala:



    SunDance, transparentní krém na opalování, 199 Kč

    SunDance Transparentní sprej na opalování OF 50, 199 Kč, koupíte v síti drogerií DM
    Autor: archiv firem
    Jednoduché řešení pro každého. Tak jako většina produktů značky DM splňuje zásadní požadavek: super poměr cena/ výkon. Sprej se dobře roztírá, přiměřeně dlouho vydrží, nepálí, příliš nevoní. Prostě krém první volby. Jen nevěřte, že vám vydrží 24 hodin. Na to bych nespoléhala. Leda byste se nepotili, nekoupali a možná se ani nehýbali.

     

    Sebamed, opalovací mléko, 249 Kč

    Sebamed Opalovací méko SPF50, 249 Kč, koupíte v síti lékáren
    Autor: archiv firem
    I když výrobce tvrdí, že nezanechává bílé stopy na kůži, není to pravda. A já jsem za to paradoxně ráda, protože přesně vím, kde jsem se zapomněla natřít. Moje kůže je totiž na sluneční záření poměrně dost citlivá, takže nechci riskovat spálení. I proto tak ráda sahám po krémech s ochranným filtrem 50. Tento má výhodu, že si ho můžete namazat i na obličej, a přitom nepálí. Příjemná konzistence, příjemná vůně, ale vysoká cena. Pokud nemáte na rozhazování, můžete klidně sáhnout po levnějších produktech.

  • Redaktorka zdraví Maruška testovala:



    Nivea, olej podporující opálení, 330 Kč

    Nivea Olej na opalování podporující zhnědnutí OF 30, 330 Kč, koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem
    Pokud máte ráda ten pocit, že každému proklouznete mezi prsty, pak je pro vás sprej na opalování jasnou volbou! Ve chvíli, kdy se namažete, zalehnete na sluníčko, kde vás po chvíli orosí pot, můžete si být jista, že na suchou pokožku pro nejbližší desítky minut můžete zapomenout. Na druhou stranu – pokud jste zvyklá na olejové opalovací krémy, pak vás toto pravděpodobně nepřekvapí. Olej ale velmi příjemně voní.


    Yves Rocher Protectyl Vegetal, 349 Kč

    Yves Rocher Sprej na opalování nezanechávající stopy OF15, 349 Kč, koupíte v prodejnách Yves Rocher nebo na www.yves-rocher.cz
    Autor: archiv firem
    Další ze sprejů, který mne velmi zaujal už na první pohled. Balení s rozprašovačem považuji za super praktickou věc, protože vám usnadní nanést krém rovnoměrně po celém těle. Jenže když jsem se dala do užívání, systém na mě byl až moc složitý. Před prvním použitím musíte odlomit kousek plastu, aby se odstranilo ochranné balení a rozprašovač fungoval. Jenže je trochu záhada přijít na to, jaký kousek odlomit, aby to byl ten správný a neurvalo se něco, co nemělo. Naštěstí tuto trochu komplikovanější obsluhu vyrovnává to, že krém se opravdu dobře nanáší a roztírá. Holt vše má svou daň.

  • Editorka Radka testovala:



    Eucerin, ochranný krémový gel, 499 Kč

    Eucerin Ochranný krémový gel na opalování SPF 25, 499 Kč, koupíte v síti lékáren
    Autor: archiv firem
    Výrobce o něm mluví jako o gelu, ale mně se zdá, že jde o klasický krém, který se relativně špatně roztírá. Nicméně to u opalovacích přípravků nepovažuji za fatální chybu, většinou to souvisí s tím, že pak poskytují dobrou ochranu proti příliš intenzivním paprskům. Zajímalo mě také, jak na něj bude reagovat moje poměrně citlivá pokožka. Zde jsem dost spokojená, zdá se, že s ním nemá žádný problém. Pořídím ho pro svého syna, který je alergik a zároveň pravidelně trpí alergií na slunce, takže i do moře leze v tričku.

     

    Nivea, hydratační mléko, 330 Kč

    Nivea Hydratační mléko na opalování OF 50, 330 Kč, koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem
    Asi bych se obešla bez aloe vera ve složení, nic proti ní, sama o sobě je určitě na kůži fajn, ale kosmetiku mám ráda spíše jednodušší. Ale je to vlastně detail, beztak nejde o žádnou přírodní kosmetiku. Obecně nemám opalovací přípravky na kůži moc ráda, což je dáno jejich hutností, ale chápu, je to daň za ochranu. Tento produkt mi přišel jako slušný standard co do textury, snadnosti nanášení i působení na pokožce, příště bych asi volila spíše sprej stejné značky.

  • Kosmetická redaktorka Brigita testovala:

     

    BioAroma, přírodní opalovací olej, 299 Kč

    BioAroma Opalovací olej s avokádovým a kokosovým olejem, 299 Kč, koupíte na www.bioaroma.cz
    Autor: archiv firem
    Obecně mám moc ráda přírodní, ideálně bio kosmetiku, ale u opalovacího oleje BioAroma mám bohužel problém, že netuším, jakou ochranu mé pleti vlastně poskytuje. Dokonale voní díky kokosovému oleji, pokožku zanechává vláčnou a vyživenou a je velmi příjemný. Výrobce uvádí, že je určený pro tmavší typy pleti. Ve městě bych se ho použít rozhodně nebála, ale k vodě bych asi přece jen raději volila nějakou "jistotu".

     

    Ziaja, mléko na opalování, 89 Kč

    Ziaja Mléko na opalování SPF 25, 89 Kč, koupíte na www.ruzova10.cz
    Autor: archiv firem
    Cenově dostupná značka, k níž jsem zprvu neměla důvěru, ale dávno ji beru na milost poté, co s ní udělala dobrou zkušenost řada mých kamarádek – týkalo se to různých typů kosmetických produktů. A teď mám dojem, že se to týká i tohoto opalovacího mléka – na kůži se chová standardně, nelepí, nesvědí, a dokonce se i překvapivě dobře vstřebává.

Autor: Brigita Zemen
Diskuse ke článku
.