Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rozdíl mezi denním a nočním krémem: Opravdu potřebujete oba?

  • 6. června 2015 | 06:00

    Denní krém, noční krém, pleťové sérum, oční krém – každý den byste na sebe měla nanést v podstatě takovou škálu produktů, že by se vám ani nevešly do koupelny. Je to ale opravdu nutné? Nestačí mít prostě jeden krém na celý obličej, který můžete použít ráno i večer? Jaký je vlastně mezi denním a nočním krémem rozdíl?

  • Potřebujete denní i noční krém?

    Inlight, denní olej a noční balzám
    Autor: archiv firem

     

    Ano. Denní krém a noční krém z principu fungují jinak a mají i jiné složení. Pokud je vám nad 25 let, měla byste k denní péči o pleť používat oba. Zatímco denní krém má za úkol chránit vaši pleť před slunečním zářením a škodlivými vlivy z ovzduší, noční krém tuto ochrannou funkci nemá, ale zato je nadupaný živinami a dokáže zpomalit proces stárnutí kůže a tvorbu prvních vrásek.

  • Jak je to s ingrediencemi?

    Lavera Faces, vyživující denní a noční krém 45+
    Autor: archiv firem

     

    Ideální je vybrat si takový denní krém, který má SPF, aby vás chránil před UVA i UVB zářením. Denní krémy také zpravidla obsahují silnější hydratační složky, vitaminy jako A a C, projasňující složky a antioxidanty bránící narušení pleti vlivem ovzduší nebo slunečního světla.



    Noční krémy by naproti tomu měly obsahovat látky zpomalující stárnutí kůže a tvorbu vrásek, jako jsou koenzym Q10, retinol nebo například kyselina hyaluronová. Navíc jsou výživnější a hutnější než denní krémy, protože mají čas se do pokožky v klidu vstřebávat po celou dobu spánku.

  • Jak si vybrat?

    Natura Siberica, denní a noční krém pro mastnou a smíšenou pleť, 209 Kč, koupíte na www.biooo.cz.jpg
    Autor: archiv firem

     

    Jak denní, tak noční krém byste si měla vybírat podle specifických potřeb vaší pleti. Snadno se mastící pokožka se sklony k akné ocení krémy s lehkou – klidně i gelovou – texturou a hlavně bez silikonů. Na suchou pokožku si kupte výživnější, hutnější krémy. U citlivé pokožky pak sáhněte po krémech, které nejsou parfemované a neobsahují žádné dráždivé látky, jako jsou parabeny nebo alkohol.

     

    Krémy nezapomeňte volit také podle stáří vaší pokožky. "Do 35 let byste měla pleť především hydratovat. Od 35 do 45 zařaďte do každodenní péče vyživující krémy s obsahem vitaminů A a C. Od 45 do 55 let přidejte k hydratačním složkám a vitaminům ještě výživu kyselinou hyaluronovou, která udržuje hydrataci ve tkáních a zajišťuje obnovu přirozené pružnosti kůže. Od 55 let pak používejte krémy a séra, které přirozeně stimulují tvorbu kolagenu," říká MUDr. Ludvika Záhořová, která se dlouhodobě věnuje estetické dermatologii a je členkou světové společnosti Anti-Aging Medicine.

  • Musí být oba od stejné značky?

    Nivea, denní a noční krém proti vráskám Pure Natural
    Autor: archiv firem

     

    Ne. Nenechte se přesvědčit klasickým reklamním trikem, který vám káže, že ideální je mít od jedné značky celé portfolio kosmetických produktů. Pravdou je, že denní a noční krém se mohou ve složení a účinnosti doplňovat, avšak ve skutečnosti je dost dobře možné, že vám od jedné značky, nebo dokonce ze stejné řady sedne například pouze denní krém, zatímco ten noční bude pro vaši pokožku příliš hutný. Klidně si proto pořiďte druhý krém od jiné značky. Důležité jsou ingredience, ne značka na obalu.

  • Musíte je používat opravdu každý den?

    Rituals, hydratační denní a noční krém
    Autor: archiv firem

     

    Ano. Ať už se líčíte, nebo ne, ráno byste nikdy neměla vyrážet s neošetřenou pletí a večer byste s ní neměla jít spát. Vaše pokožka je každý den vystavována mnoha vlivům, které na ni působí, a pokud ji chcete udržet v rovnováze a schopnou bránit se vráskám, je potřeba o ni pečovat. Krémy proto nanášejte vždy na odlíčenou a vyčištěnou pleť.

     

    Krémy byste navíc měla používat každý den také proto, abyste je stihla spotřebovat ideálně do 6 měsíců, nejdéle však do jednoho roku. Krémy na zimu by měly být navíc výživnější než na léto, takže pokud je nechcete vyhazovat z poloviny plné, protože už vypršelo datum jejich spotřeby, mažte se opravdu pravidelně ráno i večer. Vaše pleť se vám odvděčí.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.