Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pozor na nemoci! Tuto kosmetiku nepůjčujte ani nejlepší kamarádce

  • 23. května 2015 | 06:00

    Předpokládáme, že byste se nikdy nepodělila o svůj zubní kartáček. Co se týče kosmetické taštičky, v tom už tak důsledné nejsme. Kosmetika, kterou denně používáme, ovšem může být snadným zdrojem různých infekcí. O jaké produkty byste se neměla dělit a jaké byste si neměla půjčovat, i když jde o nejlepší kamarádku nebo sestru?

  • Pinzeta a žiletka

    Sally Hansen Raise Some Brows pinzeta, 89 Kč, koupíte v síti drogerií DM
    Autor: archiv firem

     

    Jakýkoliv nástroj, který může způsobit krvácení, není rozumné předávat si z ruky do ruky. I když se vám to může zdát přehnané, i při vytrhávání obočí nebo holení chloupků mohou na pinzetě a žiletce zůstat mikroskopické kapky krve, které s sebou nesou riziko rozšíření bakteriálních infekcí. Pokud si tedy nutně potřebujete vytrhnout chloupek a nemáte po ruce svou vlastní pinzetu, tu od kamarádky před i po použití vydezinfikujte.

  • Nůžky na nehty

    Tweezerman Nůžky na nehtovou kůžičku a záděry, 549 Kč, koupíte na www.profimed.cz
    Autor: archiv firem

     

    Totéž platí i pro nástroje na manikúru v podobě nůžek na nehty nebo na nehtovou kůžičku. Jejich prostřednictvím se totiž mohou šířit jak bakterie, tak nehtové plísně.

  • Mýdlo

    LUSH Kájené mýdlo Sultana Of Soap, 145 Kč, koupíte v prodejnách LUSH nebo na www.lush.cz
    Autor: archiv firem

     

    Je to fascinující, ale ani o mýdlo byste se neměla dělit. Přestože je schopno dokonale umýt vás, samočisticí není. A vzhledem k tomu, že je většinu času mokré a ve vlhkém prostředí koupelny, je velmi snadné, aby se v něm množily specifické kožní bakterie. Nepoužíváte mýdlo, nýbrž sprchový gel? Pak se nedělte o houby, lufy či žíňky na mytí. A to ani s partnerem nebo s dětmi.

  • Antiperspirant

    Když se nad tím zamyslíte, zápach z potu vzniká právě rozkladem bakterií, je tedy dost jasné, co se nachází na povrchu tuhého nebo kuličkového antiperspirantu. Navíc většina žen má tendenci nanášet si antiperspirant do podpaží bezprostředně po oholení, takže se na něm objevuje i krev z drobných oděrek. Jediný antiperspirant, který si můžete s klidným srdcem půjčit, je ten ve spreji.

  • Řasenka

     

    LAVERA Trend sensitiv Řasenka pro prodloužení a zdůraznění řas, 295 Kč, koupíte na www.organictime.cz
    Autor: archiv firem

    Co se kosmetických produktů týče, je řasenka pravděpodobně tím nejpodceňovanějším a nejzanedbávanějším. Většině z nás totiž nedochází, že pokud si něco nanášíme do těsné blízkosti oka, měly bychom se o to i náležitě starat. Vždy mějte otevřenou jen jednu řasenku, používejte ji maximálně 6 měsíců a poté ji nemilosrdně vyhoďte. Množí se v ní bakterie, které by vám v oku mohly nadělat neuvěřitelnou spoušť. A právě to je také důvod, proč byste se o řasenku nikdy neměla dělit.

  • Kosmetické štětce

     

    Hakuro H50 Flat top kabuki štětec na make-up, 229 Kč, www.hakuro.cz
    Autor: archiv firem

    Také kosmetické štětce jsou hotovým semeništěm bakterií. Proto byste je měla nejméně jednou týdně vyprat a po každém použití postříkat dezinfekčním sprejem určeným na štětce. Navíc štětce, pomocí kterých nanášíte make-up, jsou většinou vlhké, a bakterie se v nich tak množí o to rychleji.

  • Rtěnka

     

    Dizao Barevný balzám na rty třešňový květ, 269 Kč, koupíte na www.biooo.cz
    Autor: archiv firem

    Rtěnku ani balzám na rty byste si prostě nikdy neměla půjčovat a platí to pro všechny formy, ve kterých se prodávají. Rty jsou natolik citlivé na nejrůznější infekce, jako jsou například opary či afty, že byste v tomto ohledu měla být opravdu důsledná. Naprostým tabu je pak pořídit si rtěnku, kterou před vámi někdo zkoušel, nebo zkoušet si v drogerii testery přímo na ústa.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.