Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Test přírodních make-upů: V čem strčí chemii do kapsy a na co nestačí

  • 14. května 2015 | 06:00

    Jsem zastánkyní přírodní kosmetiky. A to hlavně té pečující. Pravdou ale je, že přírodní dekorativní kosmetika za tou klasickou pokulhává. Snažila jsem se proto najít přírodní make-up, který by dokázal krýt, měl odpovídající odstín, snadno se nanášel a vydržel. A už na začátku vám můžu říct, že hledání Svatého grálu je pravděpodobně jednodušší úkol.

  • Lavera Trend Sensitiv, 259 Kč

     

    Lavera Trend Sensitiv, tekutý make-up přírodní, 259 Kč, koupíte na www.organictime.cz
    Autor: archiv firem
    Lavera se chlubí opravdu širokou řadou dekorativní kosmetiky. Co se make-upů týče, z celé řady jsem vyzkoušela tuto novinku Trend Sensitive. Balení v pumpičce je praktické, a protože do produktu nesaháte, nehrozí, že by se rychleji zkazil, což je u přírodní kosmetiky vždy plus. Krycí schopnost tohoto make-upu je střední, což je rozhodně příjemné. Také odstínů nabízí Lavera dostatek k tomu, aby si vybral snad opravdu každý.

     

    Problém ale nastává v nanášení. V make-upu samozřejmě nenajdete silikony, takže po pleti neklouže tak, jak jste zvyklá u make-upů z drogerie nebo parfumerie. Trikem, aby se make-up nežmolkoval a nebyly vidět tahy, je nanášet jej na navlhčený obličej, vlhkým štětcem nebo ideálně Beauty Blenderem. Jedině tak máte šanci ho do pleti zapracovat opravdu tak, aby působil přirozeně. Za cenu necelých 300 korun rozhodně stojí za pozornost. Zakoupit k němu ale i Beauty Blender za dalších 489 korun je ovšem prakticky nutnost.

  • Alva, tekutý make-up, 497 Kč

     

    Alva Coleur, tekutý make-up, 497 Kč, koupíte na www.organictime.cz
    Autor: archiv firem

    Tekutý make-up od poměrně málo známé značky přírodní kosmetiky Alva vás překvapí příjemnou konzistencí, která se dobře nanáší a na pleti vypadá velmi přirozeně. Krycí schopnost je spíš malá, ale na zakrytí drobných nedokonalostí nebo začervenání stačí.

     

    Naprosto nepochopitelný je ale výběr odstínů. I ten nejsvětlejší je poměrně dost tmavý, a navíc má žlutý až oranžový podtón. Pokud máte, stejně jako já, velmi světlou pleť s růžovým podtónem, je tak téměř jisté, že vám odstín absolutně nesedne.

     

    Alva BIO, BB krém pro citlivou pleť, 749 Kč (30 ml), koupíte na www.krasa.cz
    Autor: archiv firem
    Překvapivé proto je, že BB krém od stejné značky je v nejsvětlejším odstínu opravdu dokonale světlý a hodí se i pro majitelky porcelánové pleti. Navíc bych řekla, že i přestože se jedná o BB krém, kryje lépe než make-up. Příjemná konzistence, která se snadno roztírá prsty, je ale bohužel vykoupena cenou, která je skoro 800 korun.
  • Alverde, tekutý i kompaktní make-up

    Alverde, make-up, 99 až 179 Kč, koupíte v síti drogerií DM
    Autor: archiv firem
    Při svém pokusu najít dokonalý přírodní make-up jsem vyzkoušela poměrně hodně produktů ze sortimentu značky Alverde. Jednoduše proto, že je snadno dostupná. Jako privátní značku drogerie DM ji koupíte v každé prodejně a částka, kterou za tyto produkty dáte, je velmi příjemná. Bohužel ale nízké ceně, která se zpravidla pohybuje mezi 100 až 200 korun, odpovídá kvalita a vy se budete muset smířit s mnoha kompromisy.

     

    Odstíny sedí barvě pleti ženy, která žije ve střední Evropě, a naleznete zde jak porcelánově světlé, tak tmavší tóny. S krycí schopností je to ale spíše horší a obecně se dá říci, že většina Alverde make-upů prostě moc nekryje. Pokud nemáte na pleti nedokonalosti, ale potřebujete jen sjednotit, to Alverde dokáže.

     

    Většina těchto make-upů se s vhodným kosmetickým štětcem dobře nanáší, ale velký kámen úrazu je ve výdrži. Máte-li mastnější pleť, připravte se na to, že vám make-up po třech hodinách od nanesení začne "téct", a to i v případě, že ho přepudrujete. Navíc – i když neobsahuje silikony, jeho základem je bambucké máslo, které je velmi hutné a výživné, takže pokud nemáte vyloženě suchou pleť, může vám po chvíli bohužel začít ucpávat póry. Pokud od make-upu tedy očekáváte mastnou konzistenci a jen velmi lehké krytí, za tu cenu byste jej měla vyzkoušet, mé mastné pleti ale vůbec nesedí.

  • Zuii Bio, květinový make-up, 1045 Kč

     

    Flora Bio, hydratační make-up, 1045 Kč, koupíte na www.biorganica.cz
    Autor: archiv firem
    Kosmetická značka Zuii je takovým Rolls-Roycem na poli přírodní kosmetiky. Vyrábí se téměř výlučně z květin v bio kvalitě a v současné době je na trhu zřejmě tou nejčistší kosmetikou, kterou si na sebe můžete nanést. Hydratační květinový make-up se vyrábí v opravdu široké škále odstínů a podtónů, takže si troufám říci, že si vybere každá žena. Make-up sám o sobě je hygienicky balený v pumpičce, má velmi lehkou, tekutější konzistenci, perfektně se nanáší prsty, štětcem i houbičkou a na pleti není cítit ani vidět.

     

    Neucpává póry a pleť absolutně nezatěžuje, takže se hodí pro všechny typy pokožky, včetně té hypersenzitivní. Jediný problém, který s ním mám, je jeho nízká krycí schopnost. Ta se ale dá vyřešit přepudrováním. Údajně je pak Zuii nepřekonatelný a velmi dobře krycí spolu s  podkladovou bází Zuii. Každopádně se podle mě nejvíc blíží tomu, co od make-upu očekávám, včetně perfektního složení. Skvělé složení i vlastnosti jsou ovšem vykoupeny vyšší cenou. Pokud vám není líto dát za make-up víc než tisíc korun, nemůžete si ale vybrat lépe.

  • Lily Lolo, minerální make-up, 499 Kč

     

    Lily Lolo, minerální make-up, 499 Kč, koupíte na www.biooo.cz
    Autor: archiv firem
    V oblasti přírodních make-upů nelze vynechat minerální make-upy. Jejich balení připomíná sypký pudr, ale kryjí podstatně víc než jejich pudrový kolega. Nanášet je musíte štětcem, ideálně hustými kabuki štětci s plochou nebo kulatou hlavou. Mně osobně se na minerální make-up suverénně nejlépe osvědčily štětce značky Hakuro. Bez problémů ho také můžete vrstvit, takže dokážete docílit středního, ale i úplného krytí.

     

    Základem při nanášení je použít výživnější krém, protože minerální make-up vysušuje. Máte-li suchou nebo zralou pleť, je možné, že vám minerální make-up zvýrazní vrásky, protože je opravdu suchý. Při dlouhodobém používání se také může stát, že vám minerály začnou ucpávat póry. Každopádně pokud chcete plné krytí bez chemie, je minerální make-up asi nejlepší volbou. Jen ho raději nepoužívejte denně a dejte si záležet na tom, abyste ho opravdu dokonale odlíčila. Navíc má skvělý poměr cena/kvalita. Za bezmála 500 korun vám i při denním používání totiž vydrží zhruba půl roku.

  • LUSH, základní make-up, 390 Kč

     

    LUSH, základní make-up, 390 Kč, koupíte na www.lush.cz
    Autor: archiv firem
    LUSH sice není přírodní kosmetikou, pravdou ale je, že velmi striktně odmítá testování na zvířatech, podporuje fair trade a suroviny, ze kterých kosmetiku vyrábí, jsou v naprosté většině čerstvé a jejich kvalita je přísně kontrolována. V poslední době je také 70 % jejich produktů samokonzervačních, takže se obejdou bez parabenů, za což mají u mě velký plusový bod.

     

    Samokonzervace se bohužel zatím netýká mého nejoblíbenějšího make-upu, kterým je právě ten od LUSH. Jeho konzistence připomíná lehký krém a skvěle se nanáší prsty, štětcem i houbičkou. Zdánlivě malé balení vydrží dlouho, středně kryje a na pleti jej necítíte. I výběr odstínů je skvělý, protože LUSH počítá nejen s barvou pleti, ale i s jejím podtónem. I když je v něm konzervantů opravdu jen velmi malé množství, doufám, že i z tohoto produktu časem methylparaben a propylparaben zmizí. Bez nich by totiž za cenu 390 korun neměl jedinou chybu a i tak můžu říci, že jde určitě o můj nejoblíbenější make-up bez silikonů a ropných olejů.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.