Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vyzkoušeno: Gelové nehty, gel-lak i striplac. Který je nejlepší?

  • Video se připravuje ...
    24. dubna 2015 | 06:00

    Vyznáte se v metodách lakování nehtů, které slibují mnohonásobně delší výdrž, než mají ty klasické? Nám dlouho vrtalo hlavou, jaký je rozdíl mezi gelovými nehty a gel-lakem. V pojmech jako striplac nebo shellac jsme si pak byly jisté jen mlhavě. Proto jsme se je rozhodly vyzkoušet na vlastní nehty, abychom zjistily, jak to s tím nanášením, výdrží i odstraňováním vlastně je.

  • Editorka Markéta vyzkoušela gelový lak

    Gel-lak se krásně leskne a na nehtech by vám měl vydržet perfektní 14 dní.
    Autor: Shutterstock.com
    Gel-lak mě opravdu nadchl. Mám totiž od stálého lakování nehty poměrně dost zničené a obyčejné laky mi na nich zůstanou sotva 24 hodin. A to přitom ani nemusím drhnout připálenou pánev. Gel-laku by sice drátěnka a agresivní saponáty taky neprospěly, ale zdaleka by s ním neudělaly to, co dělají s běžným lakem. V podstatě si můžete být jistá, že týden máte zaručený. Záleží samozřejmě na mnoha faktorech, jako jsou kvalita vašich nehtů a to, co děláte.

     

    Samotná aplikace zabere zhruba 70 minut, během kterých si můžete příjemně odpočinout, zatímco se někdo o vás stará. Nehty působí velmi přirozeně, většina lidí si vůbec nevšimne, že vrstva je o maličko vyšší než u běžného laku. A když se maličko pokazí, můžete ho přelakovat běžným lakem, který se na rozdíl od gel-laku dá odstranit bezacetonovým odlakovačem. Lakem také vyřešíte situaci, kdy nehty již povyrostly a kolem lůžek začne nápadně ubývat barevného povrchu nehtu. Cena za proceduru v běžných salonech je 300 až 400 korun. Kdyby gel-lak na mých rukou vydržel 14 dní, tak jiné řešení své manikúry hledat nebudu. I týden na svých nehtech ale považuji za velký úspěch ve srovnání s klasickými laky na nehty.

     

    Tip redakce: Pokud přemýšlíte, jak se liší gel-lak od shellaku, pak vězte, že prakticky nijak. Shellac je jen název značky, která s gel-lakem poprvé přišla, a proto se tak označení zvykem ustálilo. Od té doby ale gel-laky, které se zapékají pod UV nebo LED lampou a odstraňují se odlakovačem s kosmetickým acetonem, naleznete u mnoha dalších značek. My jsme vyzkoušely gelové laky Orly FX v pražském salonu Papilio.

  • Redaktorka Andrea vyzkoušela gelové nehty

    Baby Boomer, gelové nehty jsou nenápadnější variantou klasické francouzské manikúry.
    Autor: alessandro.cz
    Ke klasickým gelovým nehtům jsem byla zpočátku poněkud skeptická. Byla jsem přesvědčená, že jde o přežitek, který v dnešní době stále ještě nosí jen starší dámy a "vysolárkované" barbie. Tehdy jsem si však myslela, že gelové nehty jsou pokaždé dlouhé, mají nepřirozený tvar a podmínkou je i nevkusné zdobení v podobě blýskavých kytiček, stromečků a pestrobarevných klikyháků.

     

    Když jsem však ze salonu po téměř dvou hodinách odcházela s gelovými nehty, byla jsem nadšená! Manikérka mi na mé nehty nalepila takzvané tipy, které mi pak zkrátila na mnou požadovanou délku. Poté mi doporučila novinku zvanou babyboomer, která vychází z klasické francie, ale přechod mezi přirozeně růžovým gelem a bílým gelem je vystínovaný, tudíž není tak nápadný, a nehty tak působí přirozeně. Každou vrstvu gelu samozřejmě bylo potřeba zapéct v UV lampě. Od té doby nedám na gelové nehty dopustit a každé čtyři týdny, což je doba, za kterou mi nehty stihnou odrůst, chodím na doplňování.

     

    Tip redakce: Gelové nehty vám vydrží bezpochyby nejdéle. Pokud máte své nehty krátké a chcete delší, bez tipů se ze začátku neobejdete. Nechte si ale poradit a tipy si nechte přirozeně zkrátit – při odrůstání se vám totiž budou prodlužovat. Na gelové nehty choďte zásadně do salonu, který pracuje s osvědčenou značkou materiálů. Jedině tak máte jistotu, že neobsahuje žádné nebezpečné chemikálie a nezničí vám nehty, nebo dokonce zdraví. My jsme byly v pražském studiu Oskar u několikanásobné mistryně v oblasti nail designu Veroniky Švébišové.

  • Redaktorka Maruška vyzkoušela striplac

    Striplac vás uchvátí svým neuvěřitelně snadným odstraněním - prostě ho sloupnete a jdete.
    Autor: alessandro.cz
    Jestli mě něco opravdu nebaví, pak je to věčné lakování nehtů. Můžu si na ně totiž nanést jakýkoliv lak, a za den, maximálně dva ho mám oprýskaný a musím si je přelakovat. Kdysi dávno jsem chodila na gelové nehty, ale to jsem pak byla líná chodit na doplňování a vadilo mi, že musím být na někoho vázaná, aby mi nehty upravil. Nicméně líbí se mi hezké ruce, a tak když jsem slyšela o novém super striplaku, řekla jsem si, že to zkusím.
    Vyhovovalo mi, že jde vlastně o klasický lak, který se nanáší na nehty, poté se vytvrdí v UV lampě a vydrží tak dlouho, dokud si ho nesloupnete. Ano, skutečně nesloupnete.

     

    Moc jsem tomu nevěřila, že mi to skutečně vydrží tak dlouho, dokud si lak nesloupnu. A hele zázrak! Přes dva týdny jsem dělala běžné denní činnosti, o jednom víkendu jsem zvládla umýt okna a uklidit celý byt. Striplak přežil i všechny chemikálie, které se do čisticích přípravků dávají, a ani trochu se neodřel, nesloupl, nic. Prostě dokonalé. Ve chvíli, kdy mi ale nehty začaly odrůstat, jsem se červeného laku musela zbavit, protože to nevypadalo hezky. Odloupla jsem kousek nátěru a pak jej sloupla jako samolepku. Prostě boží.

     

    Tip redakce: Striplac zpravidla vydrží na nehtech týden až 10 dnů, což je také doba, po kterou vám manikérka doporučuje vydržet a neloupat jej. Aplikace je stejná jako u gelových laků, tedy jedna vrstva podkladového laku, dvě barevného a jedna krycího, z nichž každá se zvlášť vytvrzuje v UV lampě. Jeho kratší výdrž je pak vykoupena skutečně jednoduchým a pohodlným odstraněním. Pokud po něm zatoužíte, je ale potřeba nanášet ho na nehty, na kterých alespoň 3 měsíce nebyl gelový lak, nebo dokonce gelové či akrylové nehty. Striplac je výrobkem výlučně spojeným se značkou Alessandro, a právě v jejich pražském salonu jsme jej byly vyzkoušet.

  • Redaktorka Brigita vyzkoušela gelový lak na doma

    Sally Hansen, startovací sada Salon GelPolish, 2999 Kč, koupíte v síti drogerií DM
    Autor: archiv firem
    Dlouho jsem si nehty lakovala klasickými laky, protože prostě nejsem schopna pravidelně docházet k manikérce a hodinu až dvě u ní sedět a za dva týdny to absolvovat znovu. Jenomže klasický lak mi na nehtech vydrží pěkný maximálně 3 dny a potom se začne odlupovat, takže jsem si nehty neustálým lakováním a odlakováváním totálně zničila, a ty se začaly třepit.

     

    Když jsem objevila gelové laky na domácí použití, byla jsem štěstím bez sebe. Aplikace se prakticky neliší od nanášení gelových laků v salonu – musíte nehet odmastit, nanést podkladový lak, barevný lak i krycí lak a každou vrstvu zvlášť vytvrdit v UV nebo LED lampě. Odstraňujete je pak odlakovačem s acetonem, který nanesete na vatový tamponek a na nehtu jej na 10 až 15 minut zabalíte do alobalu. Lak se naruší, popraská a jde z nehtu krásně dolů, aniž by se nehet ničil. A výdrž? Bez problémů 14 dní. Vydržel by i déle, ale nehty začnou odrůstat. Upřímně – už nikdy nechci na nehtech nic jiného.

     

    Tip redakce: Sada na domácí gelovou manikúru je běžně k dostání v drogeriích nebo parfumeriích a zpravidla obsahuje podkladový lak, krycí lak, barevný lak, odmašťovací ubrousky, odlakovač a UV nebo LED lampu. Prvotní investice je sice trochu větší, kolem tří tisíc korun, ale sada vám vydrží zhruba na 10 aplikací. Navíc pak už dokupujete pouze laky, takže se v dlouhodobém měřítku rozhodně vyplatí. My jsme vyzkoušely sadu na gelovou manikúru od značky Sally Hansen a můžeme ji jen doporučit.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.