Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdy musíte kosmetiku vyhodit? Nejrychleji se kazí krémy a řasenka!

  • 1. dubna 2015 | 06:00

    Zatímco u potravin s prošlou expirací neváháme a okamžitě spolehlivě míří do koše, u kosmetiky z nepochopitelných důvodů tak důsledné nejsme. Možná je to proto, že zkažené potraviny o sobě dají snadno vědět svým zápachem, každopádně dobu spotřeby byste u kosmetiky v žádném případě neměly podceňovat, protože vám může způsobit spoustu nepříjemných zdravotních problémů. Za jak dlouho od otevření byste tedy kosmetické produkty měla bez milosti vyhodit, i když jste je ještě nestihla úplně vypotřebovat?

  • Jak je to s datem spotřeby?

    2015487:gallery:true:true

     

    Kromě klasického "spotřebujte do", za nímž obvykle následuje časový údaj, do kterého výrobce doporučuje daný přípravek vypotřebovat, naleznete na obalech kosmetiky také symbol otevřeného kelímku s číslem a písmenem M. Právě tento symbol ukazuje, do kolika měsíců od otevření byste měla produkt spotřebovat.

     

    Pokud jste například 1. 1. 2015 otevřela pleťový krém, který má na obalu symbol s údajem 12M, měla byste ho spotřebovat do dvanácti měsíců, tedy do konce roku. A to i přesto, že jeho datum expirace je například 1. 5. 2017. Všechna líčidla se navíc vyplatí skladovat na chladnějším a suchém místě. Například koupelna, kde většina z nás skladuje svou kosmetiku, je naprosto nevhodná, protože je v ní příliš velké teplo a vlhko. Opalovací krémy pak klidně skladujte v lednici a před sezonou si raději vždy pořiďte nové. Po jak dlouhé době je lepší přípravek vyhodit a otevřít nový?

  • Pleťový krém

    Nivea, pleťový krém Pure&Natural, 149 Kč, koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem

     

    Pokud chcete, aby vám pleťové krémy vydržely co nejdelší možnou dobu, nesahejte do nich prsty, ale dřevěnou nebo plastovou špachtličkou, kterou po použití snadno umyjete. Při kontaktu s prsty se totiž do krému snadno dostanou bakterie, které ho rychleji kazí. Lepší je proto vybrat si krém v pumpičce, ale těch je na kosmetickém trhu stále poměrně málo. Pleťový krém vám zpravidla vydrží jeden rok od otevření, ale pokud změní barvu, vůni nebo konzistenci dřív, bez váhání ho vyhoďte.

  • Make-up

    Dermacol, lanýžový hydratační make-up, 329 Kč, koupíte v síti drogerií nebo v prodejnách Dermacol
    Autor: archiv firem

     

    Tekuté přípravky mají obecně kratší datum spotřeby než ty pudrové. U make-upů je tak nejlepší vybírat si ty, které jsou balené v pumpičce. Má to hned dvě výhody. Jednak se k přípravku samotnému nedostane vzduch, takže nevysychá a netvoří žmolky, jednak pak produkt není v kontaktu s pokožkou, a nedostanou se tak do něj bakterie, které by se v přípravku množily a kazily by jej. Make-upy v pumpičce můžete bez problémů používat 18 až 24 měsíců. Ty, do kterých saháte rukou, raději vyhoďte už po roce používání.

  • Pudr

    Artdeco, sypký fixační pudr, 229 Kč, koupíte na www.artdecoshop.cz
    Autor: archiv firem

     

    U pudrů platí, že nejlepší je používat sypké, které vyklepáváte do víčka a nanášíte štětcem. Na kůži se totiž nalézá ochranný mastný film, který na kompaktní pudr vždy přenesete. Nanášení pudru labutěnkou není moc dobré, protože se zpravidla těžko čistí, a tak to většina žen ani nedělá. Pořiďte si hustý kosmetický štětec na pudr a každý týden jej vyperte v šamponu bez silikonů. Pokud dodržíte zásady správné aplikace, můžete pudry používat až 24 měsíců.

  • Řasenka

    Moje, řasenka GIGA, 80 Kč, koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem

     

    Řasenka je produktem, který byste měla měnit nejčastěji. Vždy se proto vyplatí mít otevřenou pouze jednu. Trvanlivost řasenky nepodceňujte, nezapomínejte na to, že si ji nanášíte v těsné blízkosti očí, a s prošlou řasenkou tak riskujete nejrůznější záněty a oční infekce. Což je také důvod, proč byste řasenku nikdy neměla nikomu půjčovat a také byste si ji od nikoho neměla půjčovat. Za jak dlouho ji vyhodit do koše? Ideálně po třech, nejdéle ovšem po šesti měsících!

  • Rtěnka

    Lavera Trend Sensitiv, přírodní rtěnka, odstín Divoká višeň, 275 Kč, koupíte na www.organictime.cz
    Autor: archiv firem

     

    Díky svému složení má rtěnka poměrně dobrou odolnost a dlouhou dobu trvanlivosti. Musíte jen dodržovat pár základních pravidel. Nevystavujte ji vysokým teplotám, nepoužívejte ji, když máte opar nebo afty, a nepůjčujte si ji s kamarádkou. Snadno se na ni totiž přenesou bakterie nebo viry. Při dodržování těchto zásad můžete rtěnku bez starostí používat až 24 měsíců.

  • Oční stíny nebo tvářenka

    Fialové oční stíny, Hepcat MAC, info o ceně v obchodě
    Autor: archiv firem

     

    Oční stíny, stejně jako tvářenky, bronzery nebo pudrové rozjasňovače, jsou poměrně "nesmrtelné". Platí u nich jen to stejné, co platí u pudrů. Nanášejte je kosmetickými štětci, které každý týden vyperete, a pokud máte v oblibě pěnové aplikátory, jednou za 3 týdny je vyměňte za nové. Pak můžete tyto produkty používat až tři roky.

  • Lak na nehty

    Sally Hansen Miracle Gel, odstín 240 B Girl, 289 Kč, koupíte v síti drogerií DM
    Autor: archiv firem

     

    Lepší než skladovat desítky lahviček různých odstínů je mít doma pár základních barev, jako jsou klasická červená, tělová růžová a 2 až 3 sezonní moderní odstíny, které po vypotřebování vyměníte za nové. I když by se mohlo zdát, že vám laky vydrží i několik let, pravdou je, že od prvního použití se jejich kvalita velmi rychle snižuje. Jak lak vysychá, houstne, tahá se a vytváří na nehtech nerovný povrch s bublinkami. Jeho výdrž přitom neprodloužíte ani skladováním v ledničce, ani naředěním odlakovačem. Po 9 měsících je nemilosrdně vyhoďte.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.