Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vše o řasence: Za půl roku ji vyhoďte a nikdy s ní nepumpujte!

  • 30. března 2015 | 06:00

    Řasenka je kosmetický produkt, bez kterého se obejde málokterá z nás. I když totiž absolutně nestíháme, snažíme se alespoň si zvýraznit řasy. Jenomže s řasenkou to není vůbec tak jednoduché, jak si myslíte. Co jste možná dosud o řasence nevěděla, ale rozhodně byste se podle toho měla řídit?

  • Po půlroce ji vyhoďte

    Moje, řasenka Extra, pro objem a prodloužení, 56 Kč, koupíte na www.kosmetikamoje.cz
    Autor: archiv firem

     

    I když má vaše řasenka datum expirace i několik let, kromě data vyraženého na obalu naleznete na produktu také obrázek krému s údajem, kolik měsíců po otevření jej můžete bez obav používat. U řasenky je to 6 měsíců, poté ji raději vyhoďte. A to nejen kvůli tomu, že má tendenci vysychat a mohla by se vám z řas nevzhledně drolit, ale hlavně z důvodu rizika oční infekce.

  • Kamarádce ji nepůjčujte

    Astor Big
    Autor: archiv firem

     

    I když byste se s kamarádkou podělila o všechno, na co si vzpomenete, řasenku si raději nechte jen pro sebe. Každý z nás má totiž na řasách "své" bakterie, které mu nevadí, ale někomu jinému by mohly způsobit nepříjemnou oční infekci. Varovat by vás už mělo jen to, že u 79 % řasenek testovaných po 6 měsících používání byly objeveny plísně.

  • Před aplikací

    Dermacol 1000 LASHES Volume Build Up Mascara, 199 Kč, www.dermacol.cz
    Autor: archiv firem

     

    Častým zlozvykem při práci s řasenkou je, že štětečkem uvnitř několikrát "pumpujete" nahoru a dolů, abyste ho co nejvíce obalila barvou. Problém ale je, že takto dovnitř řasenky dostanete spoustu vzduchu, kvůli kterému řasenka rychleji vysychá. Místo toho vytahujte aplikátor krouživým pohybem a na konci z něj otřete přebytečnou barvu.

  • Recenze berte s rezervou

    Benefit, řasenka They´re real, 590 Kč, koupíte v parfumeriích Sephora
    Autor: archiv firem

     

    Pokud si kamarádka nemůže vynachválit konkrétní značku řasenky, není zaručeno, že bude sedět i vám. Každá z nás má totiž jinou hustotu, délku a kvalitu řas, takže to, co vyhovuje kamarádce, může být pro vás naprostá katastrofa. Pokud ale na nějakou řasenku slyšíte pět chválu ze všech stran, je velmi pravděpodobné, že bude opravdu stát za vyzkoušení.

  • Nikdy nevynechávejte odlíčení

    Oriflame, objemová řasenka The ONE, 149 Kč, www.oriflame.cz
    Autor: archiv firem

     

    Nezáleží na tom, jak moc jste unavená, opilá nebo lenivá, do postele byste zkrátka nikdy neměla jít s neodlíčenou řasenkou. Kromě toho, že se barvou obalené řasy přes noc polámou a zničí, ohrožujete také svůj zrak. Řasenka na řasách totiž během noci vyschne a začne se drolit. Tvrdá řasa se pak může během spánku dostat do oka a poškrábat rohovku.

  • Mrkněte i na složení

    Zuii Bio, certifikovaná řasenka Flora Mascara, 615 Kč, koupíte na www.biorganica.cz
    Autor: archiv firem

     

    Řasenku znaly už starověké Egypťanky, které ji vyráběly ze speciálního černidla známého pod názvem "kohl", vody, medu a krokodýlího trusu. Ten v dnešních řasenkách naštěstí už nenajdete, zato ale obsahují rozemleté rybí šupiny, které se kvůli perleti přidávají i do jiných kosmetických produktů, a mohou obsahovat také měď, která je, až právě na řasenky, v kosmetických produktech zakázaná. Pokud se těmto surovinám chcete vyhnout, sáhněte po přírodních řasenkách.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.