Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Nejčastější chyby, které děláte při žehlení a kulmování vlasů!

  • 8. března 2015 | 06:00

    Ať už pravidelně používáte žehličku, protože toužíte po dokonale rovných vlasech, nebo si čas od času vytvoříte zvlněnou hřívu pomocí kulmy, musíte dodržovat určitá pravidla. Když se vyvarujete nejčastějších chyb, budou vaše vlasy i po žehlení a kulmování zdravé a lesklé.

  • Zapomínáte na ochranný přípravek

    Před každým žehlením i kulmováním vlasů musíte bezpodmínečně použít ochranný přípravek, který nanesete po celé délce vlasů. Ten zabrání tomu, aby vysoká teplota vysušovala a postupně ničila vaše vlasy. Zároveň bude váš účes dokonale zpevněný a perfektně upravený. Odborníci také doporučují po vyžehlení aplikovat na konečky vlasů vyživující olej.

    Vlasové přípravky
    Autor: archiv firem
  • Podceňujete přípravu

     

    Pokud máte od přírody kudrnaté vlasy, které si čas od času narovnáváte žehličkou, nesmíte podcenit přípravu. Pořiďte si šampon a kondicionér, které uhlazují, a váš účes díky nim vydrží mnohem déle hladce narovnaný. Po umytí se ujistěte, že jste z vlasů důkladně vymyla všechny přípravky, a vysušte je do sucha. Vlasy jsou připravené na žehlení, až když jsou úplně suché, nikdy nesmějí být mokré ani vlhké. Mohly by totiž krepatět a trvale se poškodit. To platí pro všechny typy vlasů.

    Žehlení vlasů
    Autor: Shutterstock
  • Nerozdělujete vlasy do sekcí

     

    Abyste dosáhla rovnoměrně vyžehlených vlasů nebo pravidelných vln, musíte si vlasy rozdělit do sekcí. Nejprve je rozdělte horizontálně a ty, které právě neupravujete, připevněte sponou nebo skřipcem na vrch hlavy. Jednotlivé sekce vždy ještě rozdělte na stejně široké prameny, které potom vyžehlíte nebo natočíte. Když budete žehlit příliš široké prameny, budete mít tendenci je přejíždět žehličkou víckrát, a můžete je tak spálit a trvale poničit. 

    Žehlení vlasů
    Autor: Shutterstock
  • Příliš vysoká teplota

     

    To, že se vaše žehlička dokáže rozpálit na 250 stupňů, rozhodně neznamená, že tak vysokou teplotu musíte využívat. Všeobecně platí, že na barvené vlasy by se měla používat nižší teplota, naopak přírodní a zdravá hříva snese i více stupňů. Zkuste si udělat malý test. Připravte si několik pramenů a postupně je zkoušejte žehlit různými teplotami. Díky tomu třeba zjistíte, že vaše vlasy hravě narovná i o 100 stupňů nižší teplota.

    Vlasové přípravky
    Autor: archiv firem
  • Nenecháte je vychladnout

     

    Jednou z největších chyb při žehlení nebo kulmování vlasů je nenechat je vychladnout před finálním stylingem. Vaše vlasy jsou těsně po žehlení oslabené, proto není dobré je ještě horké česat, tupírovat nebo lakovat. Nechte svou hřívu zhruba pět minut "odpočívat", bude vám vděčná!

    Žehlení vlasů
    Autor: archiv firem
  • Žehlíte stylingové přípravky

     

    Mnoho žen se dopouští velké chyby, že před "tepelnou úpravou" vlasů použije stylingový přípravek. Laky na vlasy a fixační tužidla se pak vlivem vysoké teploty přitaví na povrch žehličky a následně i na vaše vlasy, které se tak velmi rychle poničí. Rozhodně si tedy nemyslete, že stylingový přípravek urychlí žehlení nebo udrží vlny déle dokonalé ani že nahradí ochranný přípravek.

    Při žehlení a kulmování vlasů se musí dodržovat pravidla!
    Autor: Shutterstock
  • Používáte nekvalitní žehličku

     

    Co se týče žehličky na vlasy, opravdu se vyplatí do ní investovat (počítejte s částkou minimálně od 1000 korun). Nekvalitní žehlička může způsobit trvalé poškození struktury vlasů, které se velmi těžce a především dlouho napravuje. Ideální jsou žehličky s keramickým, turmalínovým nebo teflonovým povrchem, které jsou k vlasům velice šetrné, a dokonce vytvářejí přirozený lesk. Na kovové plochy rovnou zapomeňte!

    Žehlení vlasů
    Autor: archiv firem

Klíčová slova:  krása, vlasy, kulmování, žehlení, chyby, účes
Diskuse ke článku
.