Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tajemství zeleného čaje

3. prosince 2008 | 10:29

Rostlina z Dálného východu je malý zázrak. Svými blahodárnými účinky působí na pleť, tělo i na duši a pomáhá nám najít ztracenou rovnováhu a vnitřní harmonii. Vyzkoušejte také vy její tajemství!

Zelený čaj je znám hlavně díky aromatické chuti čajových lístků. Jeho esence však našly uplatnění v mnoha dalších oborech. Jedním z nich je kosmetika. Zelený čaj je tedy ceněn nejen jako nápoj s pozitivními účinky na pleť a postavu, ale také jako účinná látka v produktech určených pro péči o tělo. Výtažky ze zeleného čaje pleť uklidňují, uvolňují a hydratují. Zelený čaj je navíc bohatý na polyfenoly, které pomáhají neutralizovat škodlivé látky, a tím pleť chrání před špatnými vlivy venkovního prostředí. Obsahuje i kofein důležitý pro látkovou výměnu, flavonoidy pro ochranu buněk a řadu životně důležitých vitaminů, minerálů a stopových prvků.

Autor: Archív

Překonat ho může jen čaj bílý. Sbírá se jednou do roka a obsahuje třikrát více polyfenolů než čaj zelený. Nejen proto je velmi vzácný.

 

Černý čaj se vyrábí ze stejné rostliny jako zelený a bílý. Po sběru se však fermentuje a většinu polyfenolů ztrácí. V kosmetice se zužitkuje tříslovina z černého čaje, která podporuje lesk a barvu vlasů, a proto se přidává dorůzných balzámů.

Autor: Archív

Něžná ochrana

Za promyšlenými recepty a příjemnými vůněmi zeleného čaje se skrývá východoasijská životní filozofie: dosáhnout pokoje a vyrovnanosti, respektovat potřeby pleti a dlouhodobě vyrovnávat a udržovat její přirozený stav. Také proto dávejte přednost místo rychlému nakrémování pleti a kůže jen lehkému vmasírování krémů i tělového mléka.

Pleťová voda

Vyhlazovací, protizánětlivé a uklidňující vlastnosti zeleného čaje v sobě skrývá i pleťová voda. Zkuste si ji připravit podle následujícího receptu: 1 lžičku přelijte 100 ml převařené vody (voda nesmí být vroucí!), nechte čaj 5 minut vyluhovat a poté dejte vychladnout. Mezitím vyčistěte pleť jako obvykle. Teprve pak použijte vatový tampon namočený do čaje a pleť s ním několikrát přetřete.

Autor: Archív

Relaxační obklad na oči

Budete-li si někdy vařit zelený čaj, nevyhazujte vylouhované sáčky! Hodí se vám jako obklad na oči. Mají příjemný chladivý efekt, který uklidní oči podrážděné stresem, nedostatkem spánku nebo unavené stálým díváním se dopočítače. Výtažky zeleného čaje, působící příznivě na opuchlá víčka, obsahují i některé oční krémy.

Svůdný dekolt

Zelený čaj vám rovněž pomůže s vysušenou a staženou kůží v dekoltu. Zkuste si připravit hydratační zábal: 4 polévkové lžíce tvarohu nebo jogurtu smíchejte s 2 lžícemi zeleného čaje (rozdrceného v hmoždíři), naneste a po 10 minutách osprchujte. Pak vmasírujte do ještě vlhké pokožky tělový olej s extrakty zeleného čaje.

Autor: Profimedia

Konec stárnutí

Blahodárné účinky zeleného a bílého čaje kombinují specialisté z kosmetických firem s jinými ochrannými látkami, jako jsou například výtažky z tymiánu, vlašského ořechu, třešňových květů, heřmánku, santalového dřeva nebo z květů pivoněk. Produkty obsahující zmíněné přísady pomáhají udržet pleť svěží, zabraňují jejímu předčasnému stárnutí, pročišťují organismus a zbavují ho toxinů.

Autor: archiv