Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak si vybrat make-up: Podle věku, typu i stavu pleti. Otestujte se!

  • 26. ledna 2015 | 06:00

    Také máte při návštěvě drogerie nebo parfumerie dilema? Máte sáhnout spíš po BB krému, nebo make-upu? Je lepší středně krycí, nebo plně krycí? A měl by vám pleť raději zmatnit, rozjasnit, nebo hydratovat? Poradíme vám, jak si vybrat make-up, který na vaši pleť bude opravdu ten pravý.

  • Jak byste popsala svou pleť?

     

    Nejprve si pojďme ujasnit, jaká vlastně vaše pleť je. Od toho se totiž odvíjí také to, jaké vlastnosti a jakou konzistenci by měl mít váš make-up.

     

    Autor: profimedia.cz
    Svou pleť byste popsala jako:

     

    a) mastnou se sklony k tvorbě pupínků

     

    b) suchou až dehydrovanou, pod pudrem se vám občas tvoří suché mapy

     

    c) normální nebo smíšenou bez specifických problémů

     

    d) citlivou až intolerantní se sklony k začervenání a pálení

  • Jaký je váš největší problém?

     

    Váš největší problém s každodenním make-upem je:

    Autor: shutterstock.com

     

    a) make-up vydrží jen pár hodin, poté vám z obličeje "teče" a je nutné ho během dne několikrát přepudrovávat, nebo dokonce úplně obnovit

     

    b) pár hodin po nanesení vás make-up začne nepříjemně vysušovat a "táhnout", na některých místech šupinkovatí a vypadá mdle

     

    c) vydrží poměrně dlouho, ale na pleti ho celý den cítíte a je pro vás příliš "těžký"

     

    d) bezprostředně po nanesení vás několik minut pálí, a přestože vaše líčení vypadá celý den dobře, po odlíčení je pleť podrážděná a zarudlá

  • Proč si nanášíte make-up?

     

    Pomocí make-upu se snažíte skrýt:

    Autor: shutterstock.com


    a) rozšířené póry, červené pupínky nebo akné

     

    b) drobné nebo i větší vrásky

     

    c) nic, jen barevně sjednotit obličej

     

    d) začervenání pleti a růžové "fleky"

  • Čeho chcete dosáhnout?

     

    Líčíte se proto, aby vaše pleť byla:

    Autor: shutterstock.com


    a) bez lesku, chcete obličej především zmatnit

     

    b) "šťavnatá", potřebujete pleti dodat mladistvý, rozzářený vzhled

     

    c) přirozená, snažíte se zakrýt nedostatky, rozzářit tváře a zmatnit T-zónu

     

    d) hlavně barevně sjednocená

  • Nejvíce odpovědí a: Make-up pro mastnou a problematickou pleť

    Make-up pro mastnou a problematickou pleť
    Autor: archiv firem
    Máte-li mastnou pleť, koukejte se v drogeriích i parfumeriích po make-upu, který neobsahuje minerální oleje a hlavně silikony. Oleje budou po vaší mastící se pleti po chvíli stékat, a vy tak budete muset make-up často pudrovat nebo úplně obnovit. Silikony na vaší pleti pro změnu vytvoří neproniknutelnou vrstvu, pod kterou se bude dařit bujení všech nečistot a ucpaných pórů, takže si pupínky a akné ještě zhoršíte.

     

    Lehké make-upy jsou pro váš typ pleti sice ideální, ale nezakryjí drobné nedostatky v podobě pupínků a obličej vám nezmatní. Pokud netrpíte na akné a rozšířené póry, klidně po nich v kombinaci s pudrem sáhněte. V opačném případě ale volte matující, středně krycí make-upy bez silikonů. Vyzkoušejte také minerální make-up, který má pudrovou konzistenci, nanáší se kabuki štětcem, je přirozeně velmi matný a vydrží vám na obličeji bez problémů celý den.

  • Nejvíce odpovědí b: Rozjasňující make-up pro suchou pleť s vráskami

    Rozjasňující make-up pro suchou pleť s vráskami
    Autor: archiv firem
    Suchá, dehydrovaná nebo stárnoucí pleť si zaslouží pořádnou vzpruhu ve formě rozjasňujícího, hydratačního make-upu. Pokud na lahvičce spatříte nápis "antiaging", rozhodně tím nic nezkazíte. Suchá pleť má na rozdíl od té mastné tendenci rychleji stárnout, obzvláště pokud se váš věk blíží čtyřicítce nebo žijete ve městě a kouříte.

     

    Matující make-up je pro vás naprosto nevhodný. Kýženým efektem je "šťavnatý" mladistvý look, proto volte make-up s přívlastkem rozjasňující. Ideální je, aby měl střední krytí a UV faktor, který vás i v zimě ochrání před slunečními paprsky. Pokud navíc bude mít lehce žlutý podtón, bude vaše pleť vypadat mladší.

  • Nejvíce odpovědí c: Lehký, přirozený make-up pro normální pleť

    Lehký make-up pro normální pleť
    Autor: archiv firem
    Gratulujeme, jako majitelka normální, až smíšené pleti bez nedostatků v podobě mimických vrásek nebo ucpaných pórů si můžete dovolit lehký make-up nebo klidně i BB krém, který kryje pouze lehce a spíše vaši pleť jen sjednotí.

     

    I když můžete v obchodě sáhnout po jakémkoliv make-upu a neuděláte chybu, nejvíc vám budou slušet právě lehké textury, které vaši pleť nezmatní ani příliš nerozzáří. Ideálním líčením je pro vás BB krém nebo lehký make-up na celý obličej a zmatnění v podobě pudru na čelo, nos a bradu.

  • Nejvíce odpovědí d: Make-up pro citlivou a intolerantní pleť

    Make-up pro citlivou pleť
    Autor: archiv firem
    Jste-li majitelkou citlivé pleti, která má sklon k začervenání a pálení, ať použijete jakýkoliv produkt dekorativní nebo pečující kosmetiky, musíte se naučit číst složení make-upů, které byste si chtěla přihodit do nákupního košíku. V drogeriích nebo parfumeriích pravděpodobně neseženete to, co byste potřebovala. Místo toho se vydejte do lékárny nebo do specializované prodejny s přírodní kosmetikou.

     

    Perfektní make-up pro vás je takový, který má malou až střední schopnost krytí, ale v jeho složení nenajdete žádné dráždivé složky, jako jsou parabeny, silikony, minerální (ropné) oleje a parfemace. Volte přírodní kosmetiku, ideálně v bio kvalitě, nebo make-upy pro intolerantní pleť, které koupíte v lékárně.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.