Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nový trend v kosmetice: Z produktů začínají mizet škodlivé parabeny!

5. prosince 2014 | 06:00

Vyznat se ve složení kosmetiky je pořádná věda. Abyste se vyhnuly potenciálně škodlivým látkám, můžete buď používat pouze kosmetiku ve 100% biokvalitě, nebo pečlivě studovat složení produktů. Díky tlaku veřejnosti ale přichází do světa krásy výborná zpráva – kosmetické firmy začínají konečně upouštět od konzervantů v podobě parabenů!

Proč je třeba konzervovat?

Konzervanty mají v kosmetice svou velkou roli. Jejich úkolem je totiž to, aby se vám krém nekazil. Obzvláště ty přípravky, které nemají balení s pumpičkou, ale saháte do nich přímo, je nutné konzervovat, protože by se v nich mohly snadno množit mikroorganismy, které máte na prstech.

A samozřejmě žádná z nás nechce, by jí uvnitř pleťového krému bujely bakterie a plísně. Proto kosmetické firmy své přípravky konzervují, abyste je mohla bez starostí používat několik měsíců od otevření.

Není datum spotřeby jako datum spotřeby

Na každém kosmetickém výrobku byste se, stejně jako u potravin, měla setkat s datem spotřeby, ale také s obrázkem otevřeného krému a číselným údajem. Zatímco datum spotřeby vám ukazuje, dokdy by obecně bylo dobré přípravek spotřebovat, obrázek s kelímkem určuje, dokdy je potřeba výrobek spotřebovat po jeho otevření. Zpravidla je to 6, 12, 18 nebo 24 měsíců.

Údaj na kosmetických přípravcích, který určuje, do kolika měsíců od otevření výrobku byste jej měli spotřebovat
Autor: archiv firem
Parabeny nebrat!

Nejčastějšími konzervanty používanými v kosmetickém průmyslu a povolenými Evropskou unií jsou parabeny. Přesněji řečeno methylparaben, ethylparaben, butylparaben a propylparaben.

Právě díky regulím EU máte u výrobků na českém trhu jistotu, že těchto látek obsahují takové množství, které by pro organismus nemělo být škodlivé. Tímto se naštěstí evropský trh liší například od amerického nebo asijského.

I tak ale na sebe produktů konzervovaných parabeny nanesete během dne zhruba dvanáct. Vyskytují se totiž nejen v pečující a dekorativní kosmetice, ale také v zubních pastách, sprchových gelech nebo šamponech na vlasy. A to bohužel včetně těch dětských. Zdánlivě neškodného množství parabenů na sebe tak nanesete zhruba dvanáctkrát víc, což už není tak zanedbatelné číslo.

Čím nám škodí?

Ptáte se, co je na parabenech tak škodlivé? "Sice neexistují studie, které by nebezpečnost parabenů prokázaly nade vší jistotu, je ale dost studií, jejichž výsledky jsou znepokojivé. Ty poukazují na skutečnost, že parabeny mohou vyvolávat alergie, a co hůř, chovají se jako ženské hormony estrogeny, takže je jim připisován podíl na klesající mužské plodnosti – chlap má být narvaný testosteronem, ne estrogenem. Navíc biopsie nádorů prsů často odhalují parabeny v koncentracích, v jakých se vyskytují v kosmetických produktech," říká odbornice na složení kosmetiky Tereza z webu zpatkykprirode.cz.

Kosmetické firmy dávají parabenům sbohem

Právě na základě těchto skutečností se vůči parabenům zvedla velká vlna nevole mezi ženami po celé Evropě a kosmetické firmy, zdá se, na nespokojené reakce svých zákaznic slyší. Britská kosmetická firma Lush od nich na základě požadavků britských žen začala velmi aktivně upouštět a v jejím sortimentu naleznete 75 % produktů, které jsou samokonzervační, a parabeny tedy neobsahují.

Zcela automaticky byste pak parabeny neměly najít v kosmetice, která má označení přírodní, nebo dokonce bio. Z českých jsou to například Saloos nebo Nobilis Tilia, z těch zahraničních například Lavera či Weleda. Přírodní kosmetikou na olejové bázi, která neobsahuje vůbec žádné konzervanty, je pak BioAroma nebo Inlight. Zajímáte-li se o přírodní kosmetiku, pátrejte na e-shopu biooo.cz, na kterém najdete nejširší výběr přírodní kosmetiky, nebo na webech organictime.cz a biorganica.cz.

Tou nejlepší zprávou ale je, že od konzervování výrobků parabeny ustupují především velké kosmetické firmy, jako jsou například Yves Rocher, Eucerin nebo Nivea.

Například cenově dostupná řada Nivea Pure & Natural, kterou najdete v každé drogerii či hypermarketu, obsahuje 95 % ingrediencí přírodního původu a stejně  jako certifikovaná biokosmetika neobsahuje parabeny, silikony, barviva ani ropné oleje. Klíčové ingredience pak pocházejí z čistě ekologického zemědělství a nesou právem označení bio. Není divu, že si krém právě z této řady oblíbila také Kate Middleton.

Autor: brig