Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kruhy pod očima: zbavte se jich jednou provždy!

  • Kruhy pod očima se sice dají zamaskovat, ale lepší je, zbavit se jich úplně
    2. listopadu 2014 | 06:00

    Opuchlá víčka, otoky nebo černé kruhy pod očima. Každý z těchto nežádoucích efektů na obličeji má svoji příčinu a všechny jsou mezi ženami i muži stejně nepopulární. Pokud se jich chcete zbavit jednou provždy, místo toho, abyste je neustále maskovali pomocí korektoru, je potřeba zjistit, jaká je jejich příčina a podle toho s nimi bojovat.

  • Genetika

     

    Autor: shutterstock.com
    Dědičnost je jednou z nejčastějších příčin vzniku otoků neboli "pytlů" pod očima. Pokud jste po rodičích zdědila tenkou a velmi světlou kůži pod očima, je velmi pravděpodobné, že se každý den budíte s oteklými spodními víčky.

     

    Zatočit s nimi ovšem není žádná věda. Stačí dbát na to, abyste spala 6,5-7 hodin denně. Nejlepší poloha spánku je pak rovně na zádech, s hlavou podloženou dostatečně vysokým a kvalitním polštářem. Podpoříte tak správnou cirkulaci krve a tekutin a zabráníte otokům pod očima.

  • Věk

     

    Autor: profimedia.cz
    Bohužel, také věk hraje velkou roli při vzniku tmavých kruhů pod očima. S přibývajícím věkem ztrácí vaše pokožka elasticitu a ztenčuje se. Snadněji tak prosvítají drobné žilky. Přílišné slunění navíc celý proces stárnutí pokožky urychluje, obzvláště pokud je tak citlivá, jako ta pod očima.

     

    Řešením je používat v létě krém s dostatečným ochranným faktorem a ráno i večer krém na oči, který odpovídá vašemu věku. Čím dříve po dvacítce s ním začnete, tím víc se vám pleť později odvděčí.

  • Životní styl

     

    Autor: profimedia.cz
    Kouříte, s přáteli paříte každý druhý den a odbýváte se slaným jídlem z restaurací nebo fast foodů? Vašemu organismu příliš radosti neděláte a ten se vám, mimo jiné, "odmění" také oteklými víčky.

     

    Zatímco kouření urychluje proces stárnutí kůže, alkohol a sůl zadržují v těle vodu, omezují činnost lymfy a díky tomu dochází k otokům nejen očních víček, ale i končetin. Řešení je snadné, změňte svůj životní styl. Snižte příjem soli i alkoholu a s kouřením skoncujte úplně.

  • Alergie

     

    Autor: Shutterstock
    Podle dermatologů jsou alergie také jednou z nejčastějších příčin kruhů pod očima. Alergeny zvyšují produkci histaminu v těle, který způsobuje napuchnutí sliznic a také otoky v obličeji. Abyste zjistili, jestli právě vaše kruhy pod očima nejsou způsobeny alergií, jednoduše lehce napněte pokožku pod očima.

     

    Pokud lehce ztmavne, je na vině spíše věk nebo nedostatek spánku, zůstane-li pokožka stejná, pravděpodobně jsou vaše otoky způsobené alergií. Aby zmizely je potřeba odstranit alergeny nebo snižovat hladinu histaminu vhodnými léky na alergie.

  • Špatný spánek

     

    Autor: shutterstock.com
    Že jsou kruhy pod očima způsobené nedostatkem spánku, je více než jasné. Na druhou stranu ale můžete spát i 7 hodin denně a stále vás mohou trápit tmavé kruhy pod očima. Důležité totiž není jen to, jak dlouho spíte, ale také v jakou hodinu.

     

    Váš spánek je nejkvalitnější cca do druhé hodiny ranní. Pokud chodíte spát o půlnoci a vstáváte v sedm, zkuste namísto toho vyrazit do postele už v deset a klidně z ní vstát už v pět ráno. Vyspíte se stejně hodin, ale bez tmavých kruhů pod očima.

  • Málo vody

     

    Autor: shutterstock.com
    Jako u všeho, i v případě kruhů pod očima je klíčová správná hydratace pleti. Čím dehydrovanější totiž pokožka je, tím snadněji se poškozuje a rychleji stárne. Důsledně proto dodržujte pitný režim. Ideální je čistá voda, které se snažte vypít zhruba tři litry denně. A pokud budete na večírku popíjet alkohol, nezapomeňte nějakou tu skleničku vody přidat.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.