Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na zimu vyměňte antiperspiranty za deodoranty! Mají méně nebezpečných látek

31. října 2014 | 06:00

Tropická vedra skončila již před několika týdny a vystřídaly je ranní teploty blížící se nule. Právě teď je proto nejvhodnější čas vyměnit antiperspiranty za deodoranty. Dostanete tak do svého těla mnohem méně škodlivých látek, aniž byste se museli bát, že budete nepříjemně cítit potem.

Co je antiperspirant?

Principem antiperspirantu je zabránit pocení, k čemuž mu slouží sloučeniny hliníku.Právě ty se postarají o dočasné ucpání potních žláz, čímž se výrazně sníží pocení a s ním i nepříjemný zápach.

S mechanickým ucpáním potních žláz ale logicky přichází otázka - pokud se toxiny nedostanou z těla ven potem, co se s nimi stane? Jedna z teorií mluví o tom, že se uloží na nejbližším místě - v tomto případě v lymfatických uzlinách. Automaticky se tak začalo uvažovat o možné souvislosti mezi používáním antiperspirantů a vznikem rakoviny prsu.

Přímá souvislost s rakovinou neexistuje, ale...

Nobilis Tilia Kuličkový deodorant Růže, 259 Kč (50ml), koupíte na www.nobilis.cz
Autor: archiv firem
Na vině přitom nejsou pouze sloučeniny hliníku, ale také parabeny, které se používají ve většině antiperspirantů jako konzervanty, které zabraňují množením bakterií a zkažením produktu.

"Sice neexistují studie, které by nebezpečnost parabenů prokázaly nade vší jistotu, ovšem je dost studií, jejichž výsledky jsou znepokojivé. Tyto studie poukazují na skutečnost, že parabeny mohou vyvolávat alergie a co hůř, chovají se jako estrogeny. Právě kvůli tomu je jim připisován podíl na klesající mužské plodnosti. Biopsie nádorů prsů navíc často odhalují parabeny v koncentracích, v jakých se vyskytují v kosmetických produktech," říká Tereza Hamralová, autorka webů zabývajících se detailním složením kosmetických produktů.

Vůbec proto není dobré používat antiperspiranty konzervované parabeny do čerstvě oholeného, žiletkou podrážděného podpaží.

Deodorant nezabrání pocení

Lavera Body SPA Svěží deo sprej BIO Divoká růže, 245 Kč (75ml), koupíte na www.organictime.cz
Autor: archiv firem
Deodorant je oproti antiperspirantu zcela neškodný. Jedná se o parfemovanou vodu s obsahem alkoholu nebo zinku, která má za účel zabránit nepříjemnému zápachu. Neomezí ale pocení jako takové. Pouze snižuje a zpomaluje rozkládání bakterií, které jsou v potu obsažené. Díky tomu a také díky parfému se minimalizuje zápach, který pocení provází.

V zimě se ale zpravidla potíme daleko méně, než v létě a není proto potřeba zabraňovat pocení jako takovému. Podle dermatoložky MUDr. Dagmar Bednaříkové, lékařky privátní brněnské kožní ambulance, jsou navíc deodoranty a vhodný jídelníček dostačující ochranou proti pocení a následnému nepříjemnému zápachu i v letních měsících.

Několik druhů i vůní

Škála, ve které se deodoranty nabízejí sice není tak široká, jako u antiperspirantů, zato by vás mohla utěšovat skutečnost, že deodoranty se ve většině případů chlubí přírodním složením, takže jsou pro váš organismus i pokožku šetrné.

Weleda Citrusový deodorant, 152 Kč (30ml), koupíte na www.weleda.cz
Autor: archiv firem
Deodoranty ve spreji, jaké nabízí ve svém sortimentu například kosmetické firmy Lavera nebo Weleda jsou velmi praktické, protože se s nimi můžete osvěžit i přes den a také je použít namísto parfému nebo toaletní vody, protože jsou zpravidla výrazně parfémované. Vévodí jim přírodní vůně, jako je růže, citrusy, levandule nebo i vanilka či kokos. Kuličkové deodoranty se svým balením nejvíce přibližují antiperspirantů, avšak ani v jejich složení nenajdete parabeny či hliník. fungují velmi dobře a většinou velmi nevtíravě voní. Pokud obsahují alkohol, nenanášejte je do čerstvě oholeného podpaží, podrážděná kůže by se tak mohla podráždit ještě více. Pokud chcete skutečně účinný kuličkový deodorant, který krásně voní, vyzkoušejte kuličku s exotickou vůní od značky alva nebo květinovou vůni damašské růže v deodorantu Nobilis Tilia, speciálně vytvořeném pro jemnou a citlivou pokožku.

BioAroma Crystal Deo Unisex přírodní deodorant, 240 Kč (120g), koupíte na www.bioaromakosmetika.cz
Autor: archiv firem
Naprostým unikátem jsou pak solné deodoranty, které naleznete například u značek Purity Vision nebo BioAroma. Skutečně nejsou ničím jiným, než kamencem, jehož krystaly ulpívají na povrchu pokožky, přirozenou cestou stahují kožní póry a zároveň působí antibakteriálně. Jako jediné deodoranty tak přímo zabraňují pocení, ovšem aniž by póry ucpávaly jako antiperspiranty. Před použitím stačí krystal jen navlhčit vodou a nanést do podpaží. I tak byste jej ale neměli nanášet na čerstvě oholené podpaží, protože sůl v drobných rankách opravdu nepříjemně pálí.

Autor: brig