Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak se starat o pleť? Ráno i večer krok za krokem

  • Chcete mít dokonalou pleť bez vrásek a pupínků? Pak musíte vědět, jak se o ni správně starat!
    27. října 2014 | 06:00

    Jsou rána, kdy jsme rády, že si stačíme vyčistit zuby a učesat vlasy, než s napůl oblečeným kabátem vyrazíme z domu. Pokud už se u vás ale přehoupla třicítka, měly byste si ráno raději o čtvrt hodinky přivstat, abyste se o svoji pleť mohly postarat tak, jak si zaslouží. Je to sice trošku věda, ale když víte jak na to, mnohonásobně se vám odvděčí.

  • Ranní čištění

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Když ráno vstanete, vaše kroky by ze všeho nejdřív měly mířit do koupelny, kde pleť zbavíte nánosů mastnoty a zbytků nočního krému, které se na ní přes noc nahromadily. Ideální je k tomuto účelu pleťové tonikum, ale poslouží vám i micelární voda. Pleť ideálně neumývejte obyčejnou vodou z kohoutku. Má tendenci zbytečně vysušovat a ani vám obličej nevyčistí dokonale.
  • Denní sérum

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Jako první pečující produkt by na pleť ráno mělo přijít sérum, které má ze všech přípravků nejlehčí konzistenci. Navíc je velmi koncentrované, takže je potřeba nanášet ho na čistou pleť, která tak nejsnadněji vstřebává účinné látky. K rannímu ošetření pleti je ideální na ni používat přípravky s vitaminem C, který přirozeně stimuluje tvorbu kolagenu proti vráskám, s kyselinou hyaluronovou nebo s aloe vera, zklidňující ranní podráždění a začervenání.
  • Čas na kávu

    Autor: profimedia.cz
    Po nanesení séra je ideální dát si kávu nebo sprchu. Měla byste mu totiž dát čas, aby se do pleti vstřebalo a jeho aktivní látky začaly působit. Krátké, zhruba 5-10 minutové pauzy je dobré dělat mezi všemi produkty, které si na pleť nanášíte. Například také mezi krémem a make-upem.
  • Hydratace a ochrana

    ...
    Autor: profimedia.cz
    V této fázi je vhodné ošetřit obličej denním krémem nebo olejem. Zatímco denní krém (ideálně hydratační) nanášíme na suchou pleť, oleje samy o sobě nemají hydratační schopnost, proto je potřeba je nanášet na vlhkou pleť, aby olej mohl tuto vlhkost do pokožky uzamčít. Skvěle vám k tomu poslouží obyčejná voda z kohoutku, nebo pleťová voda.
  • Líčení

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Než přistoupíte k nanášení make-upu, dejte krému opět čas, aby se do pleti důkladně vstřebal a začal působit. Na obličej pak produkty nanášejte v klasickém pořadí - báze pod make-up, make-up, korektor, pudr. Na závěr můžete líčení ještě zafixovat růžovou vodou v rozprašovači.
  • Odlíčení

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Odličovat se je naprostá nutnost. V ideálním případě byste se měla odličovat hned, jakmile přijdete domů, abyste pokožku make-upem zatěžovala co možná nejkratší dobu. Otestovaly jsme, že dokonale vás odlíčí pouze oleje, které mají tendence na sebe navázat mastnotu z kosmetických přípravků a rozpouštět ji. Po použití olejů je ale potřeba odstranit z pleti přebytečnou mastnotu, ideálně pleťovým tonikem.
  • Noční sérum

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Před tím, než na sebe nanesete svůj oblíbený noční krém nebo balzám, je čas na lehké sérum, které bude na vaší pleť působit zatímco spíte. Teď je ideální čas na všechny biofáze a nejrůznější séra na specifické problémy vaší pleti, ať už je to nadměrně se mastící problematická pleť, nebo například vrásky. Pamatujte, že ráno, stejně jako večer je potřeba, abyste sérum nechali minimálně 5-10 minut zaschnout, než na něj nanesete další přípravky.
  • Oční krém

    ...
    Autor: Shutterstock
    Alespoň na noc, ale ideálně i na den byste měla používat také oční krém, k ochraně pokožky kolem očí, která je velmi citlivá a klasický pleťový krém by ji mohl podráždit. Oční krém nanášejte prsteníčky, které jsou ze všech prstů schopny vyvinout nejmenší tlak. Krém navíc do pleti masírujte směrem nahoru, abyste minimalizovaly vznik nových vrásek.
  • Noční krém

    Porovnaly jsme ty nejkvalitnější krémy na trhu.
    Autor: Shutterstock
    Před tím, než jdete spát, naneste na pleť ochranný noční krém. Vybírejte ho podle toho, kolik vám je let a v jaké fázi se tak vaše pleť nachází. Platí přitom, že pokud žijete ve velkém městě s horší kvalitou vzduchu nebo kouříte, je vaše pleť zhruba o 3-5 let starší, než je váš skutečný věk. Do 35 let byste měla pleť především hydratovat. Od 35 do 45 zařaďte do každodenní péče vyživující krémy s obsahem vitaminů A a C. Od 45 do 55 let přidejte k hydratačním složkám a vitaminům ještě výživu kyselinou hyaluronovou, která udržuje hydrataci ve tkáních a zajišťuje obnovu přirozené pružnosti kůže. Od 55 let pak používejte krémy, které přirozeně stimulují tvorbu kolagenu.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.