Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nový trend: Zahoďte šampony a myjte si vlasy jen vodou!

Šampon nebo jen voda? Co zvolíte vy?
13. října 2014 | 06:00

"No poo" - tak se anglicky jmenuje nový trend v péči o vlasy, kterému podlehly i celebrity Cameron Diaz a Jenifer Aniston. O co se jedná? Měla byste údajně zahodit šampony a mýt si vlasy pouze vodou. Zdá se vám to jako nesmysl? Nám tak trochu také...

Bez "hovínek"

Označení "No poo" je vlastně zkratka pro "no shampoo" (žádný šampon), současně se ale jedná také o slovní hříčku - "poo" totiž v angličtině znamená "hovínko".

I když spousta médií o tomto trendu referuje jako o naprosto revoluční metodě, kdy zahodíte všechny vlasové přípravky a začnete si vlasy mýt jen vodou, není to tak úplně pravda. "No poo" ve skutečnosti nabádá k tomu, abyste zahodila šampony plné škodlivých látek a dala tak svým vlasům šanci obnovit svůj přirozený vzhled, pevnost, lesk i zdraví.

Nejjednodušším řešením je používat přírodní šampony, v jejichž složení kosmetické jedy nenajdete. Zbavíte své vlasy nahromaděných silikonů a vyhnete se používání dráždivých sulfátů a potenciálně rakovinotvorných parabenů.

Extrémní metoda

Nejvyšší formou "no poo" metody je pak skutečně omývat si vlasy pouze čistou vodou a nedávat na ně vůbec žádné přípravky, což je trend, kterému propadla světová bloggerka Lucy Aitken. Vždycky jsem chtěla vyzkoušet, co je pravdy na tom, že když se nechají vlasy dostatečně dlouho bez mytí, začnou se čistit samy. Když jsem se stala matkou, chtěla jsem sobě a dětem dopřát zdravější život bez chemie, proto jsem vyzkoušela tuto metodu," říká Lucy v rozhovoru pro britský deník Daily Mail.

Lucy je bez šamponu už dva roky a nemůže si oplachování pouze vodou vynachválit. Její vlasy jsou prý o poznání zdravější, lesklejší, lépe se s nimi pracuje a mnohem méně se mastí. Pravdou je, že pokožka má tendenci produkovat mnohem více kožního mazu, pokud jí její přirozený maz sebereme, takže je jasné, že čím více vlasy myjete pomocí šamponů obsahujících chemii, tím více se budou mít tendenci mastit.

Jak si vyberete?

Každopádně nic není tak ideální jak vypadá - sama Lucy totiž ze zkušenosti přiznává, že než se vlasy dostanou do svého přirozeného a ideálního stavu, trvá to minimálně šest týdnů. Zhruba dva měsíce tedy Lucy chodila s mastnou nemytou hlavou, kterou oplachovala zpočátku vodou s octem a poté pouze vodou samotnou. Za to se jí ovšem vlasy odměnily svojí přirozenou krásou.

Bez mučení v redakci přiznáváme, že šest týdnů s mastnými vlasy nejspíš chodit nevydržíme. Šampony s chemií už jsme ale vyměnily za ty přírodní. Každopádně nečekejte, že vaše vlasy si přirozenou krásu získají okamžitě zpět. Silikonové nánosy se z vlasů mohou vymývat až dlouhé dva roky. Nebojte se ale, rozdíl mezi chemií a přírodou uvidíte už po několika umytích.