Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tipy našich babiček, které stojí za to oprášit. Na pleť vejce a na vlasy pivo!

  • Naše babičky se obešly bez drahých kosmetických přípravků, využívaly totiž sílu přírody
    5. října 2014 | 06:00

    V dobách, kdy pulty v drogeriích zely prázdnotou a rozdělení krémů podle tipů pleti bylo naprostým sci-fi, využívaly naše babičky výhod produktů, které se jim běžně povalovaly po kuchyni. A vůbec to nebylo špatné! Připomeňte si spolu s námi produkty za pár korun, které na vaší pleti dokážou doslova zázraky.

  • Okurky

     

    okurka
    Autor: Shutterstock.com
    Ve spoustě černobílých filmů zahlédnete prvorepublikovou krásku, která uléhá do postele s kolečky salátové okurky na očích. Důvod je více než zřejmý - okurky mají neobyčejně hydratační schopnost a také proto se výtažek právě z nich přidává do spousty krémů a přípravků po opalování. Na očích vás pak dokáží snadno zbavit oteklých víček a kruhů pod očima, stahují póry a přirozeně vyhlazují mimické vrásky.
  • Olej

     

    ...
    Autor: Profimedia
    Dámy z pin-up období nedaly dopustit na klasický olej na vaření, díky kterému měly nádherně lesklé vlasy. Jednoduše si je umyly hodně teplou vodou a následně ponořily do lázně z teplého oleje. Oleje mají přirozenou vlastnost udržet ve vlasech i kůži hydrataci - je ale potřeba je nanášet do mokrých vlasů nebo navlhčenou pokožku. Pokud navíc vyměníte řepkový či slunečnicový olej za nějaký "modernější", dočkáte se příjemných benefitů:

     

    • arganový olej je skvělý na vlasy poškozené
    • jojobový olej posiluje jemné a zplihlé vlasy
    • olivový olej použijte na vlasy dehydratované a bez života
    • olej z avokáda dopřeje hydrataci vlasové pokožce
  • Pivo

     

    pivo
    Autor: shutterstock.com
    Je až neuvěřitelné, jak moc se zapomnělo na blahodárné účinky tohoto zlatavého, pěnivého moku. Pivo je bohaté na vitamin B, bílkoviny, železo, zinek a hořčík a má také překvapivě silné antibakteriální účinky. Díky tomu dokáže "opravit" poškozené vlasy, ať už jsou vysušené od sluníčka nebo od mrazu, či unavené působením barev na vlasy. Pokud byste svým vlasům chtěla dodat na objemu, vyzkoušejte fantastickou domácí pivní masku na vlasy.
  • Vejce

     

    Vejce ve skořápce... Stane se minulostí?
    Autor: profimedia.cz
    Vejce jsou doslova superpotravinou bohatou na bílkoviny, vitamíny i minerály, takže se vždy našla kosmetická firma, která by ve svých produktech využívala jejich blahodárné účinky. Pokud je vhodně zkombinujete s ostatními ingrediencemi v domácí kosmetice, hodí se pro jakýkoliv typ pleti - od mastné až po hypersensitivní. Vejce totiž dokážou zmírnit ranní opuchnutí v obličeji, stáhnout póry, mají přirozeně hydratační schopnosti a zvyšují elasticitu pokožky.

     

    Syrová vejce jsou také báječná pro vaše vlasy, protože jim dodají hydrataci, lesk a vyživí je. Při jejich oplachování ale vždy použijte vlažnou až chladnou vodu. Jinak byste si ve vlasech mohla vytvořit snídani v podobě míchaných vajec, kterou byste z nich jen velmi těžce dostávala pryč.

  • Citron

     

    Citron
    Autor: shuterstock.com
    Můžete utratit tisíce korun za produkty k posílení vašich nehtů, nebo si můžete zaběhnout do zelinářství pro pár bio citronů. Citronová šťáva to totiž dokáže lépe. Pokud ji vhodně zkombinujete, výborně si poradí také s černými tečkami, jizvičkami po akné nebo mimickými vráskami. Ideální je používat ji v kombinaci s třtinovým cukrem, medem, přírodními oleji a vejci. Nikdy ji ale nepoužívejte na pokožku samotnou - je velmi koncentrovaná a může vyvolat alergickou reakci.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.