Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Produkty na vlasy, které byste už nikdy neměla použít? Silikony a sulfáty!

  • 23. září 2014 | 06:00

    Každá chceme mít co nejzářivější, nejhustší a nejzdravější hřívu, pokud možno s co největším objemem. a za tím účelem zkoušíme neustále nové produkty a utrácíme za pečující vlasovou kosmetiku. Než zase vyrazíte do drogerie, nebo kadeřnického salónu, udělejte si čas a pilně studujte složení. Tyto přípravky totiž vašim vlasům spíš uškodí, než přilepší...

  • Přípravky na silikonové bázi

     

    Vyzkoušejte raději Saloos Bio Kokosový olej, 190 Kč, koupíte v síti drogerií DM
    Autor: archiv firem
    Zatímco ze šamponů už silikony naštěstí z větší části vymizely, ve většině kondicionérech a stylingových přípravcích je stále ještě naleznete a to na velmi vysokých místech v seznamu použitých ingrediencí. Silikony vašim vlasům sice dodají lesk a umožní snadnější rozčesávání, avšak fungují na principu, že vlasové vlákno obalí. Nedostane se tak do něj žádná nečistota, ale ani výživa, kterou vaše vlasy potřebují.

     

    Navíc se silikony začnou na vlasovém vláknu hromadit a vlasy tak budou unavené, zplihlé a začnou vám vypadávat.  Pokud toužíte po lesklých vlasech, vsaďte na čisté oleje, například kokosový, konopný, avokádový nebo klasický olivový. Pár kapek vetřených do umytých, ručníkem vysušených vlasů udělá zázraky!

  • Přípravky s alkoholem

     

    Vyzkoušejte raději Nobilis Tilia Tužící sprej, 239 Kč, koupíte na www.nobilis.cz
    Autor: archiv firem
    Pokud se nedokážete obejít bez tužidel a přípravků na zvětšení objemu, vyhněte se alespoň těm, v jejichž složení objevíte alkohol. alkohol má totiž vlastnost pokožku velmi vysušovat, takže si můžete přivodit jak lupy, tak rychle se mastící vlasy. Navíc tyto přípravky zanechají vaše vlasy vysušené, snadno se lámající a matné. Když je potom ještě vysušíte fénem, nemají prakticky žádnou šanci udržet si hydrataci.
  • Přípravky se sulfáty

     

    Vyzkoušejte raději La Chévre Jemný vlasový šampon se syrovátkou, 125 Kč, koupíte na www.krasa.cz
    Autor: archiv firem
    Je v podstatě jedno, jestli nakupujete šampony v drogerii nebo v kadeřnickém salónu. Drtivá většina z nich totiž obsahuje ve složení sulfáty, které jsou velmi dráždivé. U šamponu zaručují jejich pěnivost, která ale s mycí schopností nemá nic společného. Zvyšují citlivost pokožky hlavy, čímž ji oslabují a tím přirozeně i vaše vlasy. Pokud se jim chcete vyhnout, volte šampony (a ideálně i sprchové gely) na přírodní bázi. Nebo alespoň volte takové šampony, v jejichž složení naleznete "Sodium Lauryl Sulfate" až někde na konci seznamu.
  • Přípravky s tepelnou ochranou

     

    Vyzkoušejte raději Lavera Lak na vlasy, 266 Kč, koupíte v síti drogerií DM
    Autor: archiv firem
    Že foukání, žehlení nebo kulmování vlasů pro ně není to pravé ořechové jistě víte. Pokud ale máte pocit, že nanesením nebo nastříkáním ochranného přípravku uděláte maximum, musíme vás vyvést z omylu. Tyto přípravky jsou většinou připraveny na bázi silikonů, takže vašim vlasům berou výživu a navíc ve vlase chvíli udržují vlhkost, takže jejich kombinace s fénem, žehličkou či kulmou vlas prakticky uvaří a začnou se lámat. Ideální tedy je se tepelným úpravám vlasů co nejvíc vyhnout.
  • Parfemované přípravky

     

    Vyzkoušejte raději Alva Kondicioner kofeinový proti vypadávání vlasů, 329 Kč, koupíte na www.biooo.cz
    Autor: archiv firem
    Pokud ve složení naleznete "parfum" nebo "fragrance", dejte ruce pryč. Parfém je totiž součást "výrobního tajemství" a není tedy ze zákona nutné uvádět jeho složení. Může proto obsahovat až čtyři tisíce látek, včetně těch, které je zakázané v kosmetice používat. Neplatí ale, že vše co nějak voní, musí nutně obsahovat uměle přidané vůně, proto sledujte složení.
  • Přípravky s parabeny

     

    Vyzkoušejte raději Lush Zest tužicí želé na vlasy, 495 Kč, koupíte na www.lush.cz
    Autor: archiv firem
    Vzhledem k tomu, že parabeny se v kosmetice používají jako konzervanty a mají za úkol hubit bakterie, které by se v přípravcích mohly množit, není velkým překvapením, že dokáží také ovlivňovat vaše kožní buňky. Navíc mohou dráždit pokožku a mít souvislost se vznikem rakoviny. Přisuzován je jim také podíl na neustále se zvyšujícími problémy s reprodukcí. Proto se jim raději vyhněte.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.