Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jak si udržet letní opálení? Dejte si lososa a sprchujte se v oleji!

26. srpna 2014 | 06:00

Na týdenní dovolené u moře jste se poctivě mazala, potila na sluníčku a za odměnu si do Čech přivezla nádherné bronzové opálení, jenomže jak se o něj teď starat, aby vám vydrželo co nejdéle? Vyzkoušejte tyto kosmetické tipy a triky a chlubte se čokoládovou kůží i při shánění vánočních dárků.

Peeling jen jednou za měsíc

Opálení není vlastně nic jiného, než vyšší produkce pigmentu ve svrchní vrstvě vaší pokožky, která vzniká díky působení slunečního záření. Tato svrchní vrstva se ale zhruba každé dva týdny obnovuje a jak dobře víte, je potřeba odstraňovat její odumřelé buňky, aby byla zdravá, zářivá a měla schopnost absorbovat všechny přípravky, které na ni nanesete.

Problém ale je, že společně s odumřelými kožními buňkami odstraňujete také těžce vydobytý broz. Proto pokud si chcete opálení udržet, šetřete po létě s tělovým peelingem a namísto jednou týdně si ho dopřejte jen jednou za měsíc. Navíc se snažte vydržet alespoň pár týdnů od slunění, než se na peeling vrhnete a vybírejte si takové, které jsou na přírodním solném, či cukrovém základě a jsou tak k pokožce šetrnější.

Pitný režim pořád dokola

Možná už vás obtěžuje pořád poslouchat, že musíte vypít alespoň 3l čisté vody denně, aby vaše pokožka byla pružná a bez vrásek a vaše postava štíhlá. Litujeme, ale i pro dlouhotrvající opálení je nutné dodržovat pitný režim.

Když jste dehydrovaná, je vysušená i vaše pokožka a začíná se v šupinkách odlupovat, s čímž samozřejmě mizí i vaše perfektní opálení. Abyste tomu zabránila, musíte ji hydratovat. A to nejen zvenčí, ale i zevnitř. Tím víc, pokud se pohybujete na sluníčku nebo máte nadměrnou fyzickou zátěž.

Hydratace: ideálně ráno i večer

A stejně jako musíte pokožce dodat vodu zevnitř, je důležité jí věnovat také dostatečnou péči zvnějšku. Pokud jste zvyklá mazat se jednou denně, přitvrďte. Po létě je ideální pokožku promazávat ráno i večer, a to nejlépe lehkými tělovými gely, mléky nebo emulzemi, které jsou hodně hydratační. Tělová másla raději odložte na zimu.

I když klasické tělové mléko dokáže vaši pokožku udržet svěží a pružnou, takže nemá tendenci se přesušovat a loupat, zkuste je alespoň jednou denně vyměnit za speciální přípravky po opalování, které obsahují složky pomáhající udržet opálení co nejdéle.

Epilace, nepřítel vašeho bronzu

Samozřejmě to neznamená, že byste po létě musela nutně propadnout trendu chlupatých nohou, ale pokud chcete mít pokožku bronzovou co nejdéle, zapomeňte na epilaci a vezměte do ruky žiletku. Chemické peelingy a depilační krémy, které obsahují ovocné kyseliny, stejně jako depilační vosky či cukrové pasty společně s chloupky totiž odstraňují také svrchní vrstvu kůže a s ní i opálení. "Bezpečné" jsou tak pouze žiletky nebo elektrické epilátory, tedy alespoň prvních pár měsíců po létě.

Opálení a losos. Jak to spolu souvisí?

To, jak dlouho vám opálení vydrží nezáleží pouze na tom, jak se o svoji pokožku staráte, ale také na tom, co jíte. Podle dermatologů je totiž ideální vzít si na pomoc potraviny, které v sobě obsahují zvýšené množství tyrosinu, tedy láaminokyseliny, která pomáhá při produkci melaninu, který je zodpovědný za vaše opálení.

Nemusíte se přitom bát ani o zdraví, ani o svoji linii. Mezi potraviny, které tyrosin přirozeně obsahují totiž patří i losos, krůtí maso, mandle, sója, vaječné bílky nebo avokádo.

Sprchový gel vyměňte za olej

Protože to, co vaše opálení udrží skutečně nejdéle, je dostatečná hydratace, měla byste využít každé příležitosti, jak tělu dopřát dostatek vody. Nejjednodušší věc, kterou můžete udělat, je vyměnit svůj sprchový gel za sprchový olej, který vaši pokožku umyje stejně dobře jako gel, ale současně ji zanechá vláčnou a hydratovanou. Čemu byste se pak měla úplně vyhnout jsou klasická mýdla, která naopak vysušují.

Autor: brig