Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak doma pečovat o pleť? Zeptaly jsme se odborníků

Víte, jak o svoji pleť pečovat každý den?
19. července 2014 | 06:00

Správná domácí péče o obličej je naprostým základem pro to, aby byla vaše pleť krásná a bezproblémová. Jaké kosmetické přípravky byste ale měla používat, s jakou pravidelností a jak je správně nanášet? Na to vše jsme se zeptaly Barbory Marckx ze salonu Éminence Organics v Praze.

Chcete-li mít pleť pružnou, hydratovanou, bez vrásek, pupínků, či jiných problémů, musíte se o ni správně starat.

Naprostým základem je pak večerní čištění, se kterým z obličeje odstraníte nejen make-up, ale také nečistoty, které se na něm během dne usadily.

Zapomínat byste ale neměla ani na ranní čištění, které pokožku osvěží a zbaví mastnoty.

1. krok - Čištění

Prvním krokem vaší večerní i ranní domácí péče by mělo být čištění obličeje pomocí čistícího mléka nebo gelu, podle typu vaší pleti. Čistící mléko i gel se chovají v podstatě jako mýdlo, a proto je potřeba je nakonec z obličeje smýt.

Ideální jsou také hydrofilní odličovací oleje, které společně s vodou vaši pleť odlíčí nejlépe.

2. krok - Tonizace

Druhý krok se bohužel v domácí péči o pleť často vynechává a vliv tonika na vaši pleť se nebezpečně zlehčuje. Pravdou ale je, že tonikum pokožku dočišťuje a pomáhá jí zbavit se zbytků pleťového mléka, oleje či gelu.

Pokud tonikum nepoužijete, budou se zbytky přípravků a make-upu na obličeji hromadit a časem by to mohlo vést k ucpávání pórů či přecitlivělosti pleti. Navíc je pravidlem, že nejrůznější pečující přípravky mohou na vaši pokožku působit tak, jak mají, jedině v případě, že je správně vyčištěná.

3. krok - Sérum

Pleťové sérum je vysoce koncentrovaným pečujícím přípravkem, který se v malém množství aplikuje na dobře vyčištěnou pleť. Řeší zpravidla specifický problém vaší pleti, jako jsou vrásky, začervenání, pigmentace či dehydratace pokožky.

4. krok - Pleťový krém

Posledním krokem každodenní péče o pleť je použití pleťového krému. Ideální je vybrat si od stejné značky denní i noční péči, protože se vzájemně doplňují.

Pokud si nejste jistá, jaký pleťový krém je pro váš typ pleti vhodný, řiďte se základním pravidlem:

  • do 30 let: Vaše pleť je stále mladá a pružná, snažte se ji tedy proto především hydratovat.
  • do 40 let: Základem je stále hydratace, ale dobré je pokožku vyživovat pomocí krémů s obsahem vitaminů A a C, které zabraňují tvorbě prvních vrásek.
  • nad 50 let: Hydratace a výživa jsou rozděleny zhruba půl na půl. Vybírejte si produkty s vitaminy a vysokou koncentrací kyseliny hyaluronové, která výrazně pomáhá zpomalovat projevy stárnutí pleti.

Video se připravuje ...
Podívejte se na video, jak se doma správně starat o svoji pleť. • VIDEO: Adam Balažovič

Autor: brig