Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Velký odličovací test: Dokonale pleť vyčistí jen oleje!

27. června 2014 | 15:00

Všichni víme, že základem krásné a bezchybné pleti je dokonalé večerní odličování. Pustily jsme se proto do testu na vlastní kůži. Vyzkoušely jsme nejrůznější typy odličovacích přípravků a zkoumaly, jestli jsou skutečně schopné odlíčit naši pleť dokonale.

Na kosmetickém trhu se v současné době pohybuje tolik produktů, že má jistě každá žena svůj oblíbený přípravek a způsob odličování. Zamyslela jste se ale někdy nad tím, jestli je právě ta vaše metoda dostačující?

Pokud se odlíčíte špatně, je to stále lepší, než jít do postele zcela neodlíčená. Avšak pokud vám na tváři každá večer zůstanou zbytky make-upu, který váš přípravek prostě není schopen odstranit, postupně se vaše pokožka může stát citlivou, suchou, podrážděnou a červenou, nebo se naopak může více mastit, ucpávat a stát náchylnější ke vzniku akné.

V tom horším případě vás pak nedokonalé odličování může dohnat až k dermatologické léčbě. Špatně odlíčené oční líčení zase může způsobit záněty očních spojivek. To vše jsou pádné důvody proč se zajímat o to, zdali produkty nadepsané jako "odličovací" skutečně dokážou odlíčit naši pleť tak, jak by měly.

Test:

Po celý týden jsem své běžné líčení (podkladová báze, make-up, fixační pudr, tvářenka, rozjasňovač, gelové oční linky, řasenka) odličovala přípravky mnoha různých značek, ale vždy v tomto pořadí: micelární voda - odličovací mléko, gel či pěna - odličovací olej.

K dalšímu produktu jsem přitom vždy sáhla až v okamžiku, kdy se odličovací tampónek po použití přípravku předchozího jevil jako čistý, což je obvykle okamžik, kdy odličování považujeme za dokončené. Jenomže jak se ukázalo, neplatí to tak docela.

Výsledek:

Pravdou je že z pěti micelárních vod různých značek byla schopna tlusté gelové linky a voděodolnou řasenku odlíčit pouze micelární voda Sensibio H2O od značky Bioderma. S odlíčením tváře si pak dokonale neporadila žádná micelární voda.

Přestože se kosmetické tampónky s micelární vodou tvářily, že už na obličeji žádné zbytky make-upu nejsou, odličovací mléko, pěna nebo gel dokázaly z obličeje ještě nějaké stáhnout dolů. Pokud ovšem čekáte, že všechny, velmi byste se (jako já) mýlily. S voděodolnou řasenkou a gelovými linkami si pak neporadily vůbec, protože většina z nich není určena k odličování očního make-upu.

Veškeré nečistoty z obličeje totiž byly schopny odstranit pouze odličovací oleje, které se rády směsují s další mastnotou, která je v dekorativní kosmetice obsažena, a proto dokážou odlíčit i to, na čem vodovější produkty selhávají.

Závěr:

Smiřte se s tím, že pokud chcete dokonale odlíčenou pleť, s jedním přípravkem si nevystačíte. Micelární vody jsou dokonalé pouze v případě, že vaše líčení je skutečně jen velmi lehké. Pudr a maximálně lehký BB krém nebo tónovací krém zvládnou, ale na odlíčení očí si stejně budete muset pořídit něco jiného.

Odličovací mléka, pěny a gely mají v podstatě stejný problém jako micelární vody. S většinou z nich zvládnete odlíčit jen obličej a to pouze v případě, že vaše líčení není výrazné.

Jako nejideálnější odličovací přípravek proto jednoznačně doporučujeme odličovací oleje. Odlíčíte s nimi výrazné i voděodolné líčení skutečně dokonale a jsou vhodné i k odlíčení očí. Jak už ale bylo řečeno, s jedním přípravkem si nevystačíte a proto i oleje mají své ale.

Z podstaty věci jsou oleje mastné a vytvoří na vaší pleti vrstvu, kterou je nutné odstranit. Proto je po jejich použití nutné obličej "stáhnout" micelární, nebo ještě lépe tonizační vodou, aby se póry neucpávaly. Poté již normálně nanášejte pleťové sérum a noční krémy, jak jste zvyklá.

Tip redakce:

Nobilis Tilia Hydrofiliní olej neutrální (200ml), 254 Kč, koupíte na eshop.nobilis.cz
Autor: archiv firem
Mezi naše top 3 odličovací oleje patří neutrální hydrofilní odličovací olej od Nobilis Tilia, který funguje skvěle a je vhodný pro všechny typy pleti, včetně přecitlivělé.

Saloos Hydrofilní odličovací olej - Levandule (50ml), 74 Kč, koupíte na www.krasa.cz.jpg
Autor: archiv firem
Pokud si potrpíte na vůně, sáhněte po hydrofilních odličovacích olejích od Saloos. Jejich složení vám v kombinaci s vodou na tampónku vytvoří příjemnou emulzi a do široké škály vůní se doslova zamilujete. My máme nejraději růžové dřevo a levanduli.

Inlight Bio čistící přípravek na obličej, 1195 Kč, www.biorganica.cz
Autor: archiv firem
Naprostým vítězem v kategorii odličovacích olejů je pak námořnicky modrá skleněná nádobka ukrývající v sobě Inlight Cleanser - čistící přípravek na bázi olejů vyrobený ze 100% přírodních bio surovin. Stačí ho jen nanést velmi malé množství na navlhčený obličej, nechat 3 minuty působit a pak setřít tampónkem s micelární vodou nebo tonikem. Krásná a přírodou provoněná pokožka je více než příjemnou odměnou.