Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

10 tipů jak se nespálit: Na opalovací sezónu se připravte s předstihem!

  • Příprava na opalování by měla být opravdu důkladná.
    24. května 2014 | 06:00

    Opálená pokožka většině z nás sluší a navíc vypadá zdravě. Aby zdravá opravdu zůstala, potřebujete ji na sluníčko dopředu připravit. Opakovaně spálenác kůže, obzvláště do 15. roku živova totiž riziko vzniku melanomu značně zvyšuje. Na co tedy nezapomenout? 

  • Popíjejte mrkvovou šťávu

    ...
    Autor: shuterstock.com
    Tři týdny před plánovaným sluněním popíjejte čerstvou mrkvovou šťávu, tak 1 dl denně. Tělo tak získá beta-karoten, který chrání před spáleninami a dodá pokožce bronzovou barvu.
  • Rajčata to jistí

    ...
    Autor: Shutterstock
    Že pravidelné popíjení rajčatové šťávy pomáhá předcházet spáleninám od slunce, potvrdily i vědecké výzkumy. Rajčata totiž obsahují lykopen, který chrání kůži před škodlivými ultrafialovými paprsky.
  • Pozor na léky

    ...
    Autor: scom
    Řada léků (například ty na snížení vysokého krevního tlaku) vyvolává citlivější reakci kůže na sluneční záření. Užíváte-li proto léky a chcete se opalovat, poraďte se nejdříve se svým lékařem nebo si aspoň podrobně pročtěte příbalový leták.
  • Vyhněte se solárku

    ...
    Autor: Ilustrační foto abl
    Pokud během zimy navštěvujete solárium, s příchodem slunečných dní na něj zapomeňte. Podle lékařů je kombinace slunce a umělého záření v soláriích jednou z nejhorších věcí, které své kůži můžete udělat.
  • Sluníčko si dávkujte postupně

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Zpočátku omezte pobyt na slunci na 15 minut denně. Po dvou dnech můžete tuhle dobu prodlužovat o 10 minut. Tento čas opravdu dodržujte. Doměnka, že můžete na slunci zůstat déle, pokud se namažete krémem s vysokým UV faktorem je správná jen z poloviny. Dlouhodobé sluneční záření, působící na vaši pokožku, v ní totiž ovlivňuje imunitu a zvyšuje tak riziko vzniku kožních nádorů.
  • Pro krémy zajděte do lékárny

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Kupovat ochranné krémy s UV filtrem je nejrozumnější v lékárnách, kde vám odborně poradí. Opalovací krémy s vysokým číslem ochranného faktoru SPF navíc často seženete právě jen tam.
  • Opalovací kosmetiku držte v chladu

    ...
    Autor: profimedia.cz
    Životnost opalovacích krémů při skladování do 25 °C je většinou kolem dvou let. Při uchovávání na vyhřátých místech ale podléhají zkáze rychleji, pamatujte na to! Je jasné, že prošlé opalovací krémy se vám nebude chtít vyhodit, ale opravdu to raději udělejte. Nikdy totiž není možné odhadnout, jakým UV faktorem disponují. Snadno se tak může stát, že z vaší někdejší "padesátky" zbude pouhá "osmička".
  • Ochranu budou potřebovat i rty a vlasy

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Rty nemají pigment, proto je budete muset ošetřit zvlášť. Sežeňte si pomádu na rty s ochranným faktorem 15–30. Na vlasy budete potřebovat speciální vosky a gely, které je udrží hydratované i navzdory častému vystavování na přímé slunce.
  • Myslete dopředu i na oči a hlavu

    ...
    Autor: Archiv firem
    Nezapomínejte, že během slunečných dnů budou potřebovat ochranu i vaše oči a pokožka na hlavě, a hlava vůbec. Nákup kvalitních slunečních brýlí a letního klobouku si rozhodně naplánujte s předstihem.
  • Kdy ani příprava nepomůže

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    V době největší intenzity slunečního záření, mezi 10 až 15 hodinou, se slunci nevystavujte vůbec. A jestli máte děti do jednoho roku, nezapomínejte, že ty byste měli před sluncem chránit vždycky!

Autor: zuz
Diskuse ke článku
.