Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pozor na antiperspiranty! Opravdu mohou za rakovinu a Alzheimera?

Jaké je souvislost mezi používáním antiperspirantů a vznikem rakoviny prsu?
22. května 2014 | 13:45

Přichází letní teploty a s nimi samozřejmě i nepříjemný fakt vyššího pocení a nepříjemného zápachu. A protože málokdo z nás má v zaměstnání možnost převlékat si oblečení třeba třikrát denně, uchylujeme se k používání deodorantů nebo antiperspirantů. Děláme ale dobře?

Pot je jedním z prostředků, pomocí kterého se organismus ochlazuje a vyplavuje ven škodlivé látky. Největší míru pocení pak pociťujeme v oblasti podkolenních jamek, třísel, za ušními boltci a samozřejmě v podpaží.

A právě podpaží je místem, které nás trápí nejvíc. Vzhledem k tomu, že je poměrně uzavřené, snadno se v něm pot hromadí a následně rozkládá, čímž vzniká nevítaný zápach, se kterým se snažíme dnes a denně bojovat. Nejčastěji za pomocí antiperspirantů, kolem kterých se ovšem stále častěji objevují teorie o jejich škodlivosti a možném vlivu na vznik rakoviny prsu a dalších závažných chorob.

Antiperspirant jako strůjce rakoviny?

Principem antiperspirantu je zabránit pocení, k čemuž mu slouží sloučeniny hliníku. Pokud tedy ve složení produktu uvidíte napsané "aluminium", můžete s jistotou říci, že se jedná o antiperspirant. Právě sloučeniny hliníku se postarají o dočasné ucpání potních žláz, čímž se výrazně sníží pocení a s ním i nepříjemný zápach.

S mechanickým ucpáním potních žláz ale logicky přichází otázka - pokud se toxiny nedostanou z těla ven potem, co se s nimi stane? Jedna z teorií mluví o tom, že se uloží na nejbližším místě - v tomto případě v lymfatických uzlinách. Automaticky se tak začalo uvažovat o možné souvislosti mezi používáním antiperspirantů a vznikem rakoviny prsu.

Na základě provedených lékařských studií se tato teorie sice nepotvrdila, pravdou ovšem zůstává, že v případě čerstvě oholených chloupků v podpaží, podrážděné pokožky a okamžité aplikaci antiperspirantu může docházet k podráždění kůže a vyšší absorpci sloučenin hliníku, která může napomáhat  vzniku Alzheimerovy choroby.

Sáhněte raději po deodorantu!

"Detailní lékařské studie sice přímou souvislost mezi používáním antiperspirantů a vznikem rakoviny prsu nepotvrdily, avšak já svým pacientům doporučuji se jim vyhýbat. Hliník a jeho sloučeniny jsou chemickými látkami, které do organismu nepatří. Zbytečně pokožku zatěžují a mohou ji dlouhodobě dráždit. Deodoranty a zdravý životní styl jsou zcela dostačující ochranou proti pocení a následnému nepříjemnému zápachu.", upozorňuje MUDr. Dagmar Bednaříková, lékařka privátní kožní ambulance na Žlutém kopci v Brně.

Deodorant je oproti antiperspirantu neškodný. Jedná se o parfemovanou vodu s obsahem alkoholu nebo zinku, která má za účel zabránit nepříjemnému zápachu. Neomezí ale pocení jako takové. Pouze pomocí alkoholu nebo zinku snižuje rozkládání bakterií, které jsou v potu obsažené. Díky tomu a také díky parfému se snižuje zápach, který pocení provází.

Jako u všeho tedy, i v případě antiperspirantů, platí - všeho s mírou! Pokud víte, že vás výjimečně čekají tropická vedra, velmi stresující pracovní den nebo máte zrovna kocovinu, klidně po antiperspirantu sáhněte. Nikdy ho ovšem nenanášejte na podrážděnou pokožku! Pro běžný "provoz" a chladnější roční období si ale rozhodně raději kupte deodorant.

Autor: brig