Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trápí vás lupy? Zbavte se jich díky 5 trikům

Máte lupy? Stydět se za ně nestačí, musíte s nimi bojovat.
22. dubna 2014 | 12:00

Bílé tečky ve vlasech a na oblečení, rozhodně nepřidají na vaší kráse a atraktivnosti. Jak se ale lupů co nejrychleji a nejefektivněji zbavit? Poradíme vám.

Lupy jsou vlastně odumřelé kožní buňky, které se neodlupují v mikroskopických částečkách, ale tvoří větší celky. Může za to přemnožení kvasinky Pityrosporon ovale, která se nalézá na pokožce hlavy. Buňky díky tomu odumírají rychleji a tvoří právě ony nepěkné bílé lupy. Příčin přemnožení této kvasinky může být mnoho, od těch banálních v podobě používání nevhodného kosmetického přípravku, přes nedostatečné nebo naopak příliš časté mytí vlasů, až po nedostatek vitamínů a minerálů. Za tvorbou lupů může také stát změna ročního období, zvláště nedostatek světla v zimních měsících a nárůst teplot v letních, ale i vaše genetická výbava. Tvorbu lupů, kterou doprovází svědění pokožky, může mít na svědomí také kožní nemoc, kterou je zapotřebí léčit u dermatologa.

Jak se lupů zbavit

Nespoléhejte se jen na přípravky proti lupům z lékárny, ale vsaďte také na prevenci a babské rady.

Dopřejte vitamíny i své pleti.
Autor: Shutterstock.com
1. Vyvážená strava

Na tvorbu lupů má vliv také váš jídelníček. Pokud nemáte dostatek vitamínů a minerálů, je vaše tělo oslabené a to se může projevit vadami na kráse. Zařaďte proto do svého jídelníčku čerstvé ovoce, zeleninu, vitamín B, zinek a selen, které napomáhají správné výživě pokožky.

2. Nestresujte se

Podle lékařských studií má na zdraví pokožky hlavy nemalý vliv stres, kterému je většina z nás denně vystavena. Je jasné, že kvůli lupům nemůžete změnit zaměstnání, ale najít si večer chvilku na relax a o víkendech si dosyta odpočinout, to zvládne každý, stačí jen trochu chtít.

Voda s citronem
Autor: Shutterstock.com
3. Voda s citronem

Proti šupinatění kůže používaly naše babičky vodu s citronem a i dnes v moderní době vám tento zázračný lektvar může pomoci. Stačí si oplachovat vlasy převařenou vodou se šťávou z jednoho citronu a důkladně si přitom masírovat pokožku hlavy, aby se prokrvila.

4. Vlažná voda

Za vznikem lupů stojí podrážděná pokožka hlavy. Podráždění může způsobit například nedostatečné opláchnutí šamponu nebo mytí vlasů příliš horkou vodou. Možná jste milovníky horké sprchy, na vlasy však raději používejte vlažnou, která je k vaší pokožce mnohem šetrnější.

Umíte se správně postarat o svoje vlasy?
Autor: Shutterstock.com
5. Pryč se stylingem

Objeví-li se vám ve vlasech lupy, zkuste přestat používat stylingové přípravky, žehličky na vlasy a kulmy, které pokožku hlavy zbytečně namáhají. Jestliže se ale bez kosmetických přípravků neobejdete a tužidlo či lak na vlasy patří k vaší základní výbavě, je potřeba je večer z vlasů důkladně vymýt, aby mohla kůže volně nýchat.