Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Redakční testování minerálních make-upů: Na léto ho potřebujete!

11. dubna 2014 | 06:00

Až překvapivě vysoké procento žen má problémy s líčením. Nesedí jim každý make-up, dráždí pokožku nebo ucpává póry. Pokud i vy patříte mezi ženy, které stále nemohou najít make-up, který bý byl prostě dokonalý, vyzkoušejte minerální nake-up. Už nikdy totiž, jako já, nebudete chtít jiný.

Jaké jsou výhody minerálního make-upu? V první řadě neobsahuje silikony ani parabeny, což jsou látky, kterým se v poslední době v kosmetice snažíme vyhnout.

Dalšími z jeho obrovských předností je nezanášení pórů, dlouhá výdrž a výborná krycí schopnost. Navíc díky jejich práškové textuře už nemusíte používat pudr, abyste líčení zmatnila a zafixovala. Což znamená více místa v koupelně, více ušetřených peněz za kosmetiku a rychlejší nalíčení.

Co je minerální make-up?

Minerální make-up vypadá prakticky stejně, jako sypký pudr. Balení je většinou kulaté s víčkem a malými otvory pro odsypání make-upu.

K jeho aplikaci je nutné vlastnit kosmetický štětec. Pokud jste tedy doteď byla zvyklá aplikovat si klasický tekutý make-up pomocí prstů nebo houbičky, čeká vás na počátku investice ještě do štětce.

Uspokojivého nanesení dosáhnete prakticky s jakýmkoliv štětcem s krátkým vlasem, ale napsroto dokonalou aplikaci docílíte pomocí speciálních kabuki štětců, ideálních pro práci s minerálními kosmetickými produkty. To, zdali zvolíte kulatý s krátkou rukojetí (připomínající vintage pánskou štětku na holení) nebo "flat top" s plochou hlavou, už záleží jen na vašich preferencích.

Jak minerální make-up nanášet?

První aplikace minerálního make-upu se vám možná bude zdát složitá, už při té třetí ale zjistíte, že práce s minerálním make-upem je překvapivě rychlá a snadná.

Před nanesením pleť očistěte jak jste zvyklá a naneste denní krém. Pokud nemáte vyloženě mastnou pleť, jsou vhodnější krémy s hutnější texturou. Nepoužívejte podkladovou bázi pod make-up. Silikony v ní obsažené pleť sice vyhladí, ale znemožni vám minerální make-up důkladně zapracovat.

Nejideálnější je odklepat si malé množství make-upu do víčka. Pamatujte, že méně je více! Minerální make-up lze velmi snadno vrstvit (například na problematická, nebo mastnější místa) a můžete ho tedy snadno přidat v další vrstvě.

Ve víčku pak krouživým pohybem naberte make-up na štětec. Nebojte se ho do štětce pořádně "vklepat" a přebytečný make-up sklepnout zpět do víčka. Štětcem do pleti nejdříve make-up jemně vklepávejte a poté lehce přitlačte a krouživými pohyby produkt "zapracujte". Docílíte přirozeného nanesení, krytí i zmatnění, aniž by byl make-up na pleti vidět.

Artdeco Sypký minerální make up, 569 Kč

Minerální make up a kabuki štětec Artdeco, www.artdecoshop.cz
Autor: archiv firem
Minerální make-pu od Artdeco vyniká svojí krycí vlastností. Nehodí se snad jen pro ženy s velmi suchou pletí, protože má tendenci "vpíjet" do sebe mastnotu z obličeje. Naopak je ale naprosto ideální pro mastnou a problematickou pleť. Se smíšenou nebo normální pletí bohatě stačí, když pod něj nanesete vyživující denní krém.

Aplikace kulatým kabuki štětcem od Artdeco je velmi snadná. Make-up se bez problémů vrství a zanechává na pleti neviditelný, středně matný finiš. Naprosto dokonalý je na léto, protože vydrží na pleti celý den, aniž by se mastila. Není tedy nutné ho vůbec přepudrovávat ani opravovat.

Lily Lolo Minerální make-up, 499 Kč

Minerální make up a kabuki štětec Lily Lolo, www.lilylolo.cz
Autor: archiv firem
Lily Lolo vám dává na výběr z neskutečných 15 odstínů make-upů. I naprosté bledulky si tak přijdou na své. Navíc nabízí odstíny i pro jednotlivé podtóny pleti, takže se jen těžko může stát, že byste si nevybrala ten, který vám perfektně sedne.

Jeho textura je velmi lehká a přitom dokonale krycí. Ve spojení s jemným kulatým kabuki štětcem Lily Lolo tak docílíte opravdu perfektního, neviditelného nanesení. Ve většině případů vám totiž stačí jen jedna vrstva k dosažení kompletního nalíčení.

Lily Lolo navíc neobsahuje mastek nebo kukuřičný škrob, takže pleť nevysušuje. Příjemným plus je minimalistický, stylový design.

Everyday Minerals Minerální make-up, 399 Kč

Minerální make up a kabuki štětec Everyday Minerals, www.pureskincare.cz
Autor: archiv firem
V poměrně nevýrazném balení minerálního make-upu Everyday Minerals se skrývá dokonalý minerální make-up pro každodenní líčení. Jeho textura je sametově hebká, takže ho po nanesení na obličeji vůbec necítíte. Na výběr máte z 15 odstínů, které vyhovují i různým podtónům pleti a navíc si u každého můžete vybrat polomatující nebo plně matující variantu. Ani ta plně matující však nevytváří na pleti nepřirozený "křídový" vzhled.

Obrovskou výhodou Everyday Minerals je málo otvorů k sypání make-upu. Jen těžko se vám tedy může stát, že si jej "vyklepnete" víc, než ve skutečnosti potřebujete.

Aplikace plochým kabuki štětcem Everyday Minerals je velmi přesná. Snadno jej do pleti vklepete, aniž by make-up opadával a stejně bez problémů ho také zapracujete. Jako velký bonus se Everyday Minerals zaslouženě chlubí 100% přírodním složením, vhodným i pro vegany.

Který si vybrat?

Ve zkratce se dá říci, že pro mastnější pleť je nejvhodnější minerální make-up od Ardeco, pro sušší zase Lily Lolo. Minerální make-upy jsou ale obecně vhodné pro všechny typy pleti, takže záleží především na vašich preferencích. Everyday Minerals vám navíc nabízí možnost objednat si pouze vzorkové balení, snadno tedy zjistíte, jestli vám vyhovuje odstín nebo textura.

V každém případě ale s blížícím se létem vyzkoušejte vyměnit svůj tekutý make-up za ten minerální. Stejně jako já totiž zjistíte, že ani ve vysokých teplotách nemusíte mít strach, že se vám líčení rozteče a přitom se nebát ani případných pupínků.

Autor: brig