Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak zatočit s vráskami: Tipy, které konečně fungují!

3. dubna 2014 | 15:00

Stárnutí pleti je problém, který trápí snad každou ženu. Minimalizace vrásek přitom není nereálná a rozhodně se nemusíte smiřovat s tím, že vaše pleť nevypadá, jako když vám bylo 20. Na vrásky lze totiž vyzrát! Jen musíte vědět, jak na to!

I když nedisponujete magickou schopností zastavit čas, můžete alespoň z poměrně velké části ovlivnit rychlost stárnutí organismu.

Naprostý základ: Žijte "mladě"

S genetikou nic nenaděláte, ovšem to, jak pokožka vypadá a kolik máte vrásek ovlivňuje také mnoho dalších faktorů. Žijete ve městě a jste každý den vystavena škodlivinám v ovzduší? Kouříte? Máte nedostatek spánku? Jste ve stresu? Opalujete se často? Máte správnou životosprávu a dostatečný pitný režim?

Pokud jste na většinu otázek odpověděla jinak než tak, jak diktují zásady zdravého životního stylu, nechtěně podporujete proces stárnutí pleti. Základem je tedy dostatek spánku, čisté vody na pití (hlavně v dopoledních hodinách) a alespoň čtyři porce ovoce a zeleniny denně.

Povinná péče: Nebojte se kosmetiky

Kromě správné životosprávy můžete ale hodně napravit prevencí ve formě ochrany před slunečním zářením a používání vhodné kosmetiky.

Odborníci tvrdí, že krémy proti vráskám můžete začít používat zhruba od 30 let. Jen si samozřejmě musíte vybrat správnou řadu určenou pro váš věk a případně typ pleti.

Jaké jsou základní principy?

"Do 35 let byste měla pleť především hydratovat. Od 35 do 45 zařaďte do každodenní péče vyživující krémy s obsahem vitaminů A a C. Od 45 do 55 let přidejte k hydratačním složkám a vitaminům ještě výživu kyselinou hyaluronovou, která udržuje hydrataci ve tkáních a zajišťuje obnovu přirozené pružnosti kůže. Od 55 let pak používejte krémy a séra, která přirozeně stimulují tvorbu kolagenu." říká MUDr. Ludvika Záhořová, která se dlouhodobě věnuje estetické dermatologii a je členkou světové společnosti Anti-Aging Medicin.

Nebojte se omezení!

Bioderma Hydrabio Sérum, 499 Kč, www.bioderma.cz
Autor: archiv firem
Přestože většina kosmetických firem nabízí protivráskovou řadu krémů a sér, může se snadno stát, že vaší pleti nebudou vyhovovat. I když jste ale majitelkou suché, citlivé nebo dokonce atopické pokožky, není třeba se nijak omezovat! Řady s požadavky pro specifickou pleť hledejte ale spíš v lékárně, než na pultech drogerií či parfumerií.

V sortimentu značky Bioderma naleznete péči proti vráskám jak pro dehydrovanou pleť, tak pro tu citlivou. Báječnou texturou se chlubí lehké hydratační sérum Bioderma Hydrabio, které nezanechává na pleti žádný film a je tedy vhodné pro suchou i mastnou pokožku.

Avene Ystheal+ krém proti stárnutí pleti, 699 Kč
Autor: archiv firem
Citlivá pokožka reaguje špatně na parfemace a konzervanty obsažené v kosmetických produktech. Pokud i vy po nanesení krému často cítíte nepříjemné pnutí, pálení či svědění se sklonem k zarudnutí, vyzkoušejte výrobky značky Avene, které jsou hypalergenní a neucpávají póry. Hotovým zázrakem je jejich Avene Eluage - emulze proti stárnutí pleti

La Roche-Posay SubstianeExtra-Riche pro velmi suchou pleť, 728 Kč
Autor: archiv firem
Velmi suchá pleť má tendenci stárnout rychleji než ta mastnější se sklony k akné. Proto byste se neměla smířit s kompromisem a volit přípravky, které jsou určené speciálně k ošetření tohoto typu pleti. Takovým je například protivrásková krém Substaine Extra Riche od La Roche-Posay.

Eucerin epigmentacni denni krem Even Brighter, 649 Kč
Autor: archiv firem
Nejširší protivráskovou řadu pro specifické typy pokožky však nabízí Eucerin. Kromě klasických krémů pro různé věkové kategorie pleti , ze kterých jsme si obzvláště oblíbily intenzivní vyplňující krémy proti vráskám Hyaluron- Filler s koncentrovaným obsahem kyseliny hyaluronové, zde najdete také řadu Hyal-Urea, která se hodí i pro ženy trpící atopickým ekzémem nebo depigmentační pleťové krémy Even Brighter Clinical, které vám pomohou viditelně sjednotit barevný tón pleti.

Doporučený nadstandard: Pomozte si medicínou

Kde už příroda a kosmetika nestačí, je možné sáhnout i po zákrocích, které vaši pleť vypnou zevnitř. Mezi ty nejoblíbenější patří mezoterapie, tedy metoda při které se do povrchové vrstvy kůže vpravují látky zlepšující její vzhled a strukturu. Součástí těchto látek je zpravidla také zázračná kyselina hyaluronová.

Další z možností je pak ošetření pleti pomocí omlazujících přístrojů. Nejúčinnější metodou pro omlazení pokožky, odstranění vrásek a pigmentových skvrn je ošetření frakčním laserem CO2RE firmy Syneron Candela nebo americkými frakčními lasery od Palomar Medical Technologies.

Patří k těm, které můžete využívat celoročně. Jsou totiž zcela unikátní díky vysoké šetrnosti k pokožce. „Za pomoci frakčního laseru je možné řešit nejrůznější druhy estetických problémů - strie, jizvy, vrásky i jakékoliv jiné nedostatky reliéfu pokožky. Jedná se o neoperativní, rychlý, velice efektivní a bezbolestný zákrok bez rekonvalescence,“ říká MUDr. Helena Reisingerová z kliniky Mediestetik.

Mezi hlavní výhody tohoto typu laseru patří rychlost a nenáročnost, zejména pak dosažení viditelných výsledků bez jakéhokoliv narušení svrchních vrstev kůže. Ošetření tak nezanechává žádné stopy a pacient se může bezprostředně po zákroku vrátit do práce nebo se jít věnovat jiným aktivitám.

Autor: brig