Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pozor! Odličovací ubrousky způsobují vrásky a akné

Odličovací ubrousky jsou dobrou variantou pro nouzové odíčení. Každý den je ale nepoužívejte.
18. března 2014 | 10:00

Odličovací ubrousky se zdají jako báječný vynález. Nepotřebujete už žádné vatové tampóny, odličovací mléka či pěny, ani micelární vodu. Prostě vše setřete a jdete. Jsou ale opravdu tak báječné, jak se tváří?

Kosmetické odličovací ubrousky jsou sice na trhu už poměrně dlouhou dobu, v posledních třech letech se ale jejich prodej například v Británii zdvojnásobil, takže by se dalo říci, že zažívají hotový boom. Jenomže čistící ubrousky nejsou až takovou senzací, jak se zdá. Mohou vám způsobit podráždění, alergickou reakci, vysušení pleti, vrásky nebo dokonce akné.

Parfémy a alkoholy

I když zní všechny tyto reakce pleti děsivě, odličovací ubrousky mohou být nouzovým společníkem při krátkých cestách mimo vaši vybavenou koupelnu. Ovšem jen pokud víte, jak s nimi pracovat a jaké si vybrat.

Odličovací ubrousky
Autor: archiv firem
To, co vaši pleť podráždí a vysuší nejčastěji, je parfemace ubrousků a obsah alkoholu v jejich složení. Pokud nutně potřebujete používat odličovací ubrousky, čtěte seznam jejich ingrediencí. Nevěřte nápisům typu "soft" nebo "sensitive" na obalu. Prakticky totiž neříkají vůbec nic. Místo toho hledejte ve složení například vitamin E, který vaši pleť vyživí a naopak se ve složení vyhýbejte alkoholu.

Vysušování a vrásky

Dalším problémem odličovacích ubrousků je, že jimi často pleť zbytečně dřete, abyste dostala dolů veškerá líčidla. Některé pak mohou mít drsnější povrch a při odlišování tak dochází k mikroskopickému poškrabání pleti a usazování odličovače, kterým je ubrousek napuštěn. V praxi to vytváří efekt, jako byste si umyla obličej mýdlem a pak ho neopláchla. Co z toho vyplývá? Vysušení, podráždění a vrásky.

Akné
Autor: Shutterstock.com
Když už tedy ubrousky musíte používat, vyzkoušejte alespoň tři typy, abyste zjistila, které jsou nejjemnější. Při odličování očí je nedřete do všech směrů, protože si tím zaděláváte na spoustu očních vrásek. Místo toho ubrousek složte a na pár desítek vteřin ho na oko přitiskněte, aby se oční make-up měl šanci rozpustit. Po minutě pak jemným pohybem stáhnete veškerou řasenku, linky i stíny bez zbytečného tření.

Perfektní odlíčení?

I po použití ubrousků je pleť vhodné dočistit neutrálním tonikem, abyste z ní odstranila zbytky odličovačů z ubrousků. Možná budete překvapená, kolik make-upu se na odličovacím tampónku s tonikem ještě objeví. Některé odličovací ubrousky totiž zdaleka neodstraní všechen make-up jen na jedno setření.

Odličování
Autor: Shutterstock.com
Než si proto nějaké odličovací ubrousky oblíbíte, přesvědčte se, zda odličují opravdu dokonale. Zbytky líčidel na obličeji totiž vytvářejí společně s odumřelými kožními buňkami vrstvu, která nejenom že nepropouští krémy a séra, kterými se pokožku snažíte vyživovat a hydratovat, ale také uzamkne uvnitř pleti všechny nečistoty. "Odměnou" vám pak může být spousta černých pórů a pupínků.

Anketa: Používáte odličovací ubrousky?

Odličovací ubrousky
Autor: profimedia.cz
Redaktorka Andrea: Já jsem s nimi strašně spokojená. Nezpůsobují mi akné, vysušenou pleť ani žádné jiné problémy, takže nevidím důvod, proč je přestat používat. Navíc jsou prostě praktické a vždy lehce po ruce.

Kosmetická blogerka Markéta: Odličovací ubrousky rozhodně nepatří mezi produkty, které bych milovala. Zkoušela jsem většinu, co je na trhu k sehnání, ze všech cenových kategorií, protože jsem chtěla najít nějaké, které by mi vyhovovaly, ale většina mě na obličeji velmi nepříjemně pálila a byla silně parfemovaná. Jako nouzovku na služební cestu, nebo do kabelky pro případ, že nestrávíte noc doma, proč ne, ale na každodenní odličování den bych je rozhodně nechtěla.

Odličovací ubrousky
Autor: archiv firem
Vizážistka Eliška: Kosmetické odličovací ubrousky nepoužívám, protože jsem si jistá, že vás nikdy nedokážou úplně odlíčit. Ještě jsem totiž nepotkala ubrousky, které by po dalším přetření obličeje tonikem nebo micelární vodou nezanechávaly na tampónku zbytky make-upu. Navíc je potřeba pátrat po těch, které pleť nijak nedráždí a na to zkrátka nemám čas. Místo toho věřím na dvojité odličování - jedno pro odstranění líčidel, druhé pro dokonalé dočištění pleti.

A co vy? Používáte k odstranění make-upu odličovací ubrousky?

Autor: brig