Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mladší pleť za pět minut denně: Pomůže vám káva, med a olivy

13. února 2014 | 06:00

Můžete se spoléhat na botox nebo facelift, stejně jako na sebe každé ráno můžete naplácat silnou vrstvu super-krycího make-upu. No a nebo se můžete o svoji pleť starat a jednou za čas ji svěřit do rukou přírodě. Co z toho si vyberete, abyste svoji pokožku viditelně omladila?

Po pleti bez vrásek toužíme každá. Není ale třeba vám připomínat, že stárnutí je přirozený proces a nějaké ty vrásky k věku prostě patří. Problém ovšem je, když se vaše pleť tváří jako o dost starší, než ve skutečnosti je.

Je notoricky známé, že život ve městě, stres, alkohol, kouření a špatná životospráva se na vaší pleti nesmazatelně podepisují. Pokud s většinou z nich ale nemůžete (nebo nechcete) přestat, bezvýhradně dodržujte alespoň ta nejzákladnější pravidla každovečerní péče o pleť!

Čištění

Micelární voda pro citlivou pleť Sensibio H2O, Bioderma, 399 Kč
Autor: archiv firem
Nevěřily byste, jak děsivě velké procento žen je stále schopné ulehnout do postele s make-upem na obličeji. Tím, že pleť ovšem nenecháte odpočinout ani přes noc, riskujete tvorbu vrásek, ucpávání pórů a s tím spojené akné, černé tečky a červenání pleti.

Není přitom nic snazšího než pleť řádně odlíčit. Například micelární vodou, kterou můžete použít na obličej, ale i k odlíčení očního make-upu.

Zklidnění

Osvěžující tonikum s limetkou pro smíšenou a normální pleť, Éminence, 1120 Kč
Autor: archiv firmy
Původně se pleťová tonika používala k tomu, aby odstranila mastnotu z odličovacích přípravků. To už dnes sice není úplně potřeba, přesto byste ale tonikum měla zařadit do své každodenní večerní péče. Tonikum je totiž schopné stáhnout i přirozenou mastnotu vašeho obličeje a pleť dočistit od posledních zbytků vašeho líčení. Používejte ji jednoduše - naneste na vatový tampónek a obličej jím lehce přetřete.

Hydratování

Hydratační krém Imperialis s levandulí, Lush, 495 Kč.
Autor: archiv firmy
Dokonale vyčištěná pleť je připravená, aby celou noc absorbovala to nejlepší, co jí můžete nabídnout. Proto v žádném případě nezapomínejte na poslední krok vaší každodenní péče, kterým je nanesení hydratačního krému.  Ten vaši pleť nejen vyživí, ale také podporuje její přirozenou elasticitu a zpomaluje tvorbu obličejových vrásek.

Pokud je vám třicet a více let, investujte do krému proti vráskám. Nezapomeňte také nanést krém i na krk. Kůže je zde tenčí než na obličeji a tak se zde vrásky tvoří dříve.

tée Lauder Advanced Night repair sérum, 1590 Kč, www.parfums.cz
Autor: archiv firem

Tip redaktorky: Ještě před nanesením hydratačního krému můžete použít protivráskové sérum, které obsahuje speciální složení vyhlazující vrásky a podporující přirozenou ochranu pleti.

Zázračný peeling

Jednou týdně povolejte do boje s vráskami silnější kalibr, v podobě dokonalého domácího peelingu. Jeho obrovskou výhodou je nízká pořizovací cena, bezproblémová dostupnost surovin a především absence parabenů, silikonů a jiných konzervantů či chemických složek. A navíc vážně funguje, takže pokud už vás nebaví mít nevýraznou, unavenou a našedlou pleť, vrhněte se do spíže!

Domácí peeling bez chemie a konzervantů vám vyrobí sametovou pleť
Autor: shutterstock.com
Budete potřebovat:

  • 3 lžíce vlhkého lógru (ideálně v bio kvalitě)
  • 1 lžíci extra panenského olivového oleje
  • půl čajové lžičky medu

Postup:

Všechny ingredience jednoduše smíchejte v míse. Opláchněte si obličej vlažnou vodou, naneste na něj vyrobený peeling a jemně s ním obličej masírujte, zhruba po dobu dvou minut. Poté peeling opláchněte opět vlažnou vodou a osušte teplým ručníkem.

Proč to funguje?

Jak už jsme si řekli - třemi kroky ke krásné pleti je čištění, zklidnění a hydratace. A směs těchto tří složek, obsažených ve vašem peelingu, dokáže všechny tyto 3 kroky naráz.

...
Autor: profimedia.cz
Káva obsahuje přírodní ingredience, které nastartují tvorbu kolagenu v pokožce, který má na starosti její pružnost, zářivý vzhled a pvnost. Zpomaluje se tak proces tvorby vrásek. Navíc je mletá káva skvělým pomocníkem k odstraňovaní odumřelých kožních buněk.

olej
Autor: Profimedia.cz
Olivový olej má vůbec nejlepší hydratační účinky ze všech přírodních olejů. Absorbuje tuky, jrho efekt dlouho vydrží a navíc vyrovnává přirozený tón pleti. Není divu, že si ho zamilovali už staří Egypťané.

...
Autor: Shutterstock.com
Skvělou vlastností, kterou se med vyznačuje, je jeho schopnost uzavřít vlhko a nepustit ho ven. To, co jste tedy dokázali hydratovat olejem, to med v pleti skvěle uzamkne. Navíc má tendenci sjednocovat odstín pleti a rozzářit ji.

Autor: brig