Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Braňte pleť před mrazem! Vyrobte si domácí hydratační krém

22. ledna 2014 | 12:00

Máte každý rok problém se suchou, začervenalou a svědící pletí? Může za to mráz a teplý, suchý vzduch v místnostech. Když se ale naučíte pár triků, jak o svoji pokožku pečovat a přidáte k tomu domácí hydratační krém, letošní mrazy si na vás netroufnou!

Snížená vlhkost ve vzduchu a časté střídání mrazivého a přetopeného prostředí má na naši pokožku velmi špatný vliv. Rychle se dehydratuje, ztrácí flexibilitu a vysušuje se.

Pokud také v mrazivém počasí pozorujete šupinky na své pleti a cítíte nepříjemné "táhnutí", či dokonce pálení, je čas naučit se jak o svoji pleť jednoduše pečovat, když mráz už klepe na dveře.

Pozor na mýdlo

Sada tří mýdel Goatmilk, Crabtree Evelyn, 500 Kč.
Autor: archiv firmy
Jak jistě dobře víte, mýdlo na obličej nepatří! Obzvláště ta parfemovaná a antibakteriální totiž obsahují mnoho složek, které vás vysušují. Nejen že byste je tedy nikdy neměla používat k čištění obličeje, ale v zimě si je navíc odpusťte i k mytí pokožky těla.

Místo toho sáhněte po sprchových gelech či mýdlech, které mají ve složení mastné substance jako lanolin, kokosový, olivový či jojobový olej nebo bambucké máslo.

Nepřetápějte

...
Autor: Shutterstock.com
Rozdíl mezi venkovní teplotou a tou, kterou máte v bytě může být ve velmi chladném počasí i více než 30°C, což vaši pokožku rozhodně nehýčká. Snažte se proto svůj byt či dům nepřetápět. Uprostřed ledna není nutné chodit v tílku a kraťascích. Vklouzněte do pohodlných kalhot a huňatých papučí a stáhněte topení. Nejen že vám poděkuje vaše pleť, ale budete také příjemně překvapení, až uvidíte roční vyúčtování za topení.

Zvlhčujte

Zvlhčovač vzduchu vám rychle pomůže vytvořit v bytě pohodu
Autor: iStock
Ústřední topení a klimatizace má jako vedlejší efekt výrazné vysušování vzduchu v místnosti. Aby se vám lépe dýchalo a vaše pokožka netrpěla, pořiďte si závěsné odpařovače na topení, zvlhčovač vzduchu a nebo prostě začněte sušit prádlo v místnosti.

V případě, že máte ale plastová, dokonale těsnící okna, nezapomínejte často větrat. Vlhké prostředí je totiž ideální pro bujení plísní.

Koukejte na hodinky

...
Autor: Shutterstock.com
Napustit si po dlouhém dni vanu plnou vody, nebo se nahřívat v horké sprše je sice úžasně příjemné, avšak vaše pokožka má na tyto vodní radovánky úplně jiný názor.

Příliš horká voda má totiž tendenci vyplavovat z pleti její přirozenou mastnotu. To nejlepší, co tedy můžete udělat je trávit ve sprše méně času a používat raději teplou, než horkou vodu.

Chraňte se

Hydratační krém dodá pleti tolik potřebnou hydrataci. Lush, 45ml/455,- Kč
Autor: Archiv firem
Základní prevencí pokožky proti mrazu je ale samozřejmě ošetřovat ji vhodně zvolenými přípravky. V drogeriích i lékárnách seženete spoustu krémů určených k hydrataci obličeje v zimních měsících.

Pokud ale spoléháte nejraději sama na sebe, vyrobte si náš hloubkově hydratační hutný pleťový krém podle tohoto receptu:

Budete potřebovat:

  • 4 lžíce včelího vosku (nastrouhaného nebo v pecičkách)
  • 1/2 šálku kokosového oleje
  • 1/2 šálku mandlového oleje
  • 2 lžíce zeleného čaje
  • hrst ovesných vloček
  • vodu
  • skleněnou nádobu na uchovávání

Postup:

...
Autor: profimedia.cz
Zelený čaj přelijte 3/4 hrnku horké (ne vroucí!) vody a nechte asi 10 minut louhovat. Poté zceďte. Měli byste dostat asi 1/2 šálku silného zeleného čaje. Totéž udělejte s ovesnými vločkami a oba nálevy nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

Ve vodní lázni rozpusťte včelí vosk, společně s mandlovým a kokosovým olejem. Jakmile se směs rozpustí a promíchá, přelijte ji do mixéru a míchejte, dokud nevychladne.

...
Autor: shutterstock.com
Nyní smíchejte oba nálevy dohromady a pomalu je během mixování přilévejte k rozpuštěným olejům. Jakmile se směs důkladně promíchá mixér vypněte. Dávejte si pozor, abyste směs nemíchali moc dlouho. Při přešlehání by se totiž jednotlivé složky začaly oddělovat!

Nyní krémem naplňte vyvařenou skleněnou nádobu a uchovávejte v lednici, protože narozdíl od kupovaných krémů, tento neobsahuje žádné konzervanty. Čerstvý vám v lednici vydrží zhruba měsíc. Větší množství, které nestihnete spotřebovat, můžete ale klidně zmrazit.

Autor: brig