Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Hliník a silikon v kosmetice: Máme se jich bát?

Vaše pokožka a vlasy mohou dostávat pořádně zabrat kvůli chemickým látkám obsaženým v kosmetických přípravcích.
10. ledna 2014 | 07:00

Většina žen si kosmetiku vybírá podle ceny, typu své pleti, designu nebo vůně. Ale málokterá z nás se pozastaví nad tím nejdůležitějším - složením! Dejte si pozor na látky, které se v kosmetice často objevují, ale našemu tělu rozhodně neprospívají!

Parabeny

Jedná se konzervanty, které se do kosmetiky přidávají, aby prodloužily její trvanlivost. Většinou bývají obsaženy v krémech, sprchových gelech, šamponech i vlhčených ubrouscích a dokážou způsobit velmi nepříjemné alergické reakce. Na kosmetickém trhu najdete mnoho přípravků, které parabeny neobsahují a cenově se od těch "špatných" téměř neliší.

Hliník

Nebezpečná složka zvyšující riziko rakoviny prsu bývá obsažena především v deodorantech, ale také ve vlhčených ubrouscích, krémech a dokonce i tampónech. Nejnebezpečnější je hliník v antiperspirantech, protože se drobnými rankami po holení snadno dostane do těla.

...
Autor: Shutterstock

Limonen

Tato látka je obsažena v drtivé většině krémů proti stárnutí. Zároveň se ale používá jako odstraňovač oleje a nátěrů. Kromě toho, že dráždí kůži a dýchací cesty, je také karcinogenní.

Silikony

Znáte ten pocit, kdy si nanesete na vlasy kondicionér a přejete si, aby byly tak krásně hebké i po vysušení? Tak přesně tenhle pocit způsobuje silikon především díky své vodoodpudivosti. Kromě šamponů obsahují silikony i některé pleťové krémy a dekorativní kosmetika, které díky němu dokážou pleť dokonale vyhladit.

Tak proč vlastně škodí? Co se týče vlasů, mohou silikony zvýšit maštění, ucpávat póry a způsobit vypadávání vlasů. Krémy a dekorativní kosmetika se silikony zase ucpává póry, zanáší pleť a zvyšují tvorbu nepříjemných pupínků.

Jak je poznáme? Laik pozná silikony ve složení jednoduše pomocí koncovek: "cone, thicone, thiconol, siloxane a silane".

...
Autor: Shutterstock

Alkohol

Přípravky s obsahem alkoholu nadměrně vysušují pokožku. Jsou proto vhodné především pro lokální použití postižených míst (akné, pupínky). Kosmetika s obsahem alkoholu by se neměla používat denně a na celý obličej.

Tenzidy

Tyto látky by se daly jinak nazvat "pěnidlo". V přípravích jsou obsaženy hlavně proto, aby šampony a sprchové gely pořádně pěnily. Citlivější lidé mohou trpět svěděním, vyrážkou a dokonce i lupy. Tenzidy jsou také obsaženy v některých zubních pastách a mohou vyvolávat tvorbu aftů v ústech.